"Campania fricii înscenată de PCRM i-a apropiat pe liderii opoziţiei unii de alţii", scrie Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ)
adăugat 02 august 2009, 08:28, la Eveniment
„Cei care călătoreau în fosta republică socialistă Moldova erau preveniţi: din cauza unor constucţii de amploare este posibil să întîmpinaţi întîrzieri neprevăzute. Abia după 20 de ani sunt întrerupte lucrările de construţie în Republica Moldova a căror instrumente principale au fost secera şi ciocanul”. Cu această metaforă îşi începe Michael Martens de la FAZ articolul despre rezultatul alegerilor din Moldova.PCRM, care a condus republica din 2001, nu mai poate forma guvernarea de unul singur după alegerile din 29 iulie. Acesta este cel mai important rezultat, consideră ziarul, în faţa căruia alte detalii ale alegerilor pălesc.
Procesul electoral din Moldova se deosebeşte de procesele asemănătoare din alte ţări aflate sub infuenţa Rusiei prin faptul că rezultatul alegerilor nu a putut fi prevăzut. În ciuda manipulărilor mass-media şi a abuzului de putere, democraţia controlată din Moldova nu poate fi nicidecum comparată cu cea a lui Putin sau cu despotismul din Asia Centrală.
Cu alte cuvinte, scrie ziarul, Moldova şi-a exercitat cu adevărat dreptul la vot. Chiar dacă PCRM va continua să aibă un rol important, teoretic vorbind, cele patru partide din opoziţie au obţinut suficiente mandate pentru a forma guvernul.
Negocieri impuse
Dar aceast rezultat nu le va ajuta cu mult partidelor din opoziţie, deoarece mai urmează alegerea şefului statului, iar PCRM deţine suficiente mandate pentru a boicota acest proces.
În această constelaţie, consideră publicaţia, Marian Lupu, care a abandonat PCRM şi a obţinut în jur de 13% din voturi, reprezintă factorul decisiv, sau cel puţin astfel speră mulţi în Moldova. Lupu deja a anunţat că nu va forma o coaliţie cu Partidul Comuniștilor, ci mai curînd se va alia cu un alt partid din opoziţie. Destul de pragmatic însă, FAZ scrie că urmează de văzut ce fel de guvernare va veni în Moldova şi a cui va fi ea.
Ziarul face o scurtă analiză a partidelor politice intrate în parlament. Comunismul moldovenesc nu reprezintă altceva pentru FAZ decît declaraţii goale bazate pe interese economice şi dorinţa de a accede la putere. Partidul lui Lupu, continuă publicaţia, este de orientare social democratică, însă în Moldova de astăzi, nu este clar ce înseamnă acest lucru. "Iar dacă startul democratic al lui Lupu reprezintă începutul sfârşitului pentru comunişti, mai ramîne de văzut", precizează aceeași sursă. În plus, cele două partide liberale intră în parlament cu aproximaiv 13% (PL) şi 16% (PLDM) (datele din 30 iulie). În final, Alinaţa Moldova Noastră cîştigă în jur de 7,6%.
Multiple coaliţii sunt posibile între aceste partide şi o decizie finală nu a fost încă luată, însă guvernarea unui singur partid a luat sfîrşit cu siguranţă, scrie FAZ. Acest fapt a fost clar încă din sondajele din aprilie. De aceea, rezultatele de la primele alegeri au motivat populaţia şi opoziţia să organizeze proteste împotriva falsificărilor ce au avut loc. Totuşi, comuniştilor nu le-a ajuns un singur mandat pentru a alege preşedintele şi astfel au fost impuşi de situaţie să anunţe alegeri anticipate. Campania fricii înscenată de PCRM înainte de alegerile repetate i-a apropiat pe liderii opoziţiei unii de alţii și a dus la pierderea puterii unice a PCRM.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲