Cannes se pregăteşte pentru Summit-ul G20, în timp ce mii de oameni protestează
adăugat 02 noiembrie 2011, 13:50, la Externe • Articol publicat de Ana Cristiuc
UE va cere principalelor economii ale lumii să adopte un plan de restabilire a creşterii globale, de reformare a pieţelor financiare şi de stimulare a comerţului internaţional.
La summitul G20 care va avea loc între 3 şi 4 noiembrie la Cannes, Franţa, UE va insista asupra necesităţii ca toate ţările să contribuie la îndeplinirea planului.
Uniunea a deschis calea în această direcţie coordonându-şi reacţia la criza economică şi la problema datoriilor cu care se confruntă unele dintre statele sale membre.
Acum va solicita ţărilor G20 să încurajeze creşterea economică şi să corecteze dezechilibrele economice prin reformarea bugetelor, consolidarea economiilor naţionale şi prin aducerea cursurilor de schimb la un nivel mai rezonabil.
Un acord asupra unui set unic de standarde globale de contabilitate le-ar permite autorităţilor de reglementare să monitorizeze mai eficient companiile multinaţionale.
Dacă Fondul Monetar Internaţional ar dispune de mai multe resurse, ar putea să le ofere un sprijin mai consistent ţărilor care întâmpină dificultăţi economice.
În cadrul reuniunii, UE va prezenta şi o propunere de introducere a unei taxe pe tranzacţiile financiare la nivel mondial. Propunerea urmăreşte să garanteze că sectorul financiar contribuie în mod echitabil la bunul mers al societăţii.
Un comerţ mai activ şi mai puţine măsuri protecţioniste
Stimularea comerţului este cel mai eficient mijloc prin care se poate obţine o creştere globală şi se pot crea locuri de muncă. Totuşi, multe ţări menţin măsuri protecţioniste, conferind propriei industrii un avantaj neloial asupra celorlate.
UE va impulsiona negocierile în cadrul Organizaţiei Mondiale a Comerţului, în scopul eliminării unor astfel de obstacole, în special a celor care stau în calea ţărilor cel mai puţin dezvoltate din lume.
Coordonarea politicii economice globale trebuie să se concentreze pe ocuparea forţei de muncă şi reducerea sărăciei. Ţările trebuie să îşi menţină angajamentele asumate în materie de ajutor pentru dezvoltare, siguranţă alimentară şi combaterea schimbărilor climatice.
La Cannes, UE va fi reprezentată de preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso şi de preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy.
În acelaşi timp, în oraşul francez Nice, au loc proteste masive, la câteva zile înainte ca liderii planetei să se întrunească în cadrul summit-ului G20, la Cannes. Oamenii sunt nemulţumiţi de deciziile celor care conduc lumea şi declară că nu vor mai accepta alte măsuri de austeritate.
Mai mult, în opinia lor corporaţiile financiare profită de pe urma reducerilor bugetare impuse, iar oamenii simpli nu mai pot supravieţui în aceste condiţii. Printre protestatari sunt francezi, italieni, spanioli şi germani.
Mâine, preşedintele francez şi cancelarul german vor discuta, cu delegaţia elenă, despre propunerea premierului grec de a iniţia un referendum pentru planul de salvare a Greciei de la faliment.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲