Carte de istorie romaneasca la Chisinau: "Batalia pentru Bucovina in ajunul Unirii"
adăugat 15 decembrie 2008, 12:30, la Eveniment
Istoricul Ion Varta semneaza lucrarea "Batalia pentru Bucovina, in ajunul Unirii cu Romania", aparuta recent la editura "Cartdidact" din Chisinau. Autorul prezinta cateva documente inedite din arhivele din Federatia Rusa si din Republica Moldova, care se refera la pretentiile teritoriale si incercarile Rusiei de a anexa Bucovina, in perioada 1913-1917, scrie Ecaterina Deleu in Flux, preluat de Romanian Global News.Documentele, selectate din Arhiva de politica externa a Imperiului Rus, confirma pretentiile teritoriale si presiunile din partea adeptilor politicii expansioniste rusesti.
Unul din acte este o dispozitie a Ministerului rus de Externe, cu instructii semnate de seful acestuia, adresate emisarului diplomatic special al institutiei respective (dar si al guvernului rus) pentru Bucovina si Transilvania, M. Muraviov. Acesta este atentionat asupra necesitatii pastrarii secretului privind planurile de partajare a Bucovinei. Muraviov urma sa se ocupe de cateva chestiuni - organizarea unei administratii civile in partea Bucovinei controlate de armatele rusesti, identificarea unei solutii favorabile pentru interesele rusesti in cazul mitropolitului roman al Bucovinei (pentru a crea conditii pentru divizarea Mitropoliei in 2 parti - una ruseasca si alta romaneasca), lansarea unei publicatii periodice de propaganda, de limba rusa. Totodata, Muraviov era indemnat sa supravegheze cu atentie manifestarile persoanelor publice, dar si cele ale populatiei Bucovinei, pentru a comunica informatii MAE-ului si misiunii diplomatice imperiale din Bucuresti.
Un alt document este datat cu 15 ianuarie 1915 si semnat de general-locotenentul F.Webel, comandantul rus al Corpului 30 de armata. La sfarsitul anului 1914, unitatile militare de sub comanda acestuia ocupasera intreaga Bucovina, iar la mijlocul lunii ianuarie 1915, printr-o scrisoare confidentiala, el inainta superiorilor sai proiectul de anexare a intregii Bucovine la Imperiul Rus.
Prezentarea acestor documente din arhive - instructiunile MAE al Imperiului Rus pentru Muraviov, copia unui raport secret al Consulului rus de la Cernauti, adresat ambasadorului rus de la Viena, un document secret elaborat de catre consulul rus care demonstreaza necesitatea anexarii Bucovinei, cateva rapoarte prezentate de trimisul special rus Muraviov, un raport al guvernatorului rus al Bucovinei, S. Evreinov etc. - reprezinta, in opinia autorului, o modesta contributie la cunoasterea istoriei dramatice a Bucovinei.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲