Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

2 ianuarie 2025, ora locală: 16:51

 

Cât de reală este reintegrarea Transnistriei în Republica Moldova?

adăugat 01 iulie 2008, 12:01, la Opinii / Editoriale

Se vorbeste cu insistenta despre posibilitatea solutionarii conflictului transnistrean ivita dupa Summitul NATO de la Bucuresti. Altii înclina sa creada ca Rusia ar dori sa arate cât poate fi ea de generoasa cu cei obedienti. Presedintele Voronin a demonstrat-o din plin. Este firesc deci sa ne întrebam ce a determinat totusi Kremlinul în alegerea unei noi tactici fata de Moldova?

A trecut ceva timp de când au fost reluate negocierile dintre Chisinau si Tiraspol. Presedintele Voronin a declarat cu acel prilej ca este foarte aproape momentul reîntregirii teritoriale a Republicii Moldova - lucru ce a surprins toata lumea.

De asemenea, ministrul de externe, Andrei Stratan, a precizat faptul ca autoritatile moldovene spera sa solutioneze problema transnistreana pâna la sfârsitul acestui an. În aceeasi ordine de idei, ambasadorul Federatiei Ruse în Moldova s-a aratat satisfacut de reluarea negocierilor de catre partile moldoveneasca si transnistreana.

Presa ruseasca a subliniat ca Moscova a jucat un rol principal în organizarea întâlnirii dintre presedintele Moldovei si liderul de la Tiraspol.

Este firesc sa ne întrebam ce interese are Kremlinul, ce a determinat alegerea unei noi tactici în problema transnistreana?

Rusia nu renunta la Moldova

Prin aceasta schimbare de pozitie, Rusia urmareste sa modifice raportul de forte nefavorabil, prefi gurat în rezultatul Summitului de la Bucuresti.

Pentru erijarea Rusiei în calitate de factor principal în regiune e necesar ca aceasta sa-si poata menti-ne infl uenta asupra conducerii de la Chisinau si Tiraspol, ca o contrapondere la politica de integrare în NATO dusa de Kiev.

În acest sens, propunerile presedintelui Voronin au gasit o sustinere nesperata la Moscova. Dupa mai multi ani de cautari, Kremlinul a considerat oportun sa ia în calcul oferta autoritat ilor de la Chisinau, insistând în schimb pe necesitatea apropierii pozitiilor celor doua parti în conflict.

Având în vedere ca Ucraina si Georgia doresc sa se distanteze tot mai mult de Rusia, Moscova va experimenta în cazul Republicii Moldova o noua tactica de sporire a influentei sale prin impunerea unui acord ce ar putea legitima prezenta militara rusa si interesele sale economice.

Asa-numita retragere a fortelor si armamentului rusesc din Transnistria s-ar putea produce doar cu conditia neutralizarii si a demilitarizarii întregului potential defensiv al Moldovei.

Prevederile incluse recent în noul proiect al Concept iei securitatii nationale privind reducerea armatei nationale la nivelul unui contingent militar, cu misiuni de aparare si participare si misiuni de mentinere a pacii vorbesc de la sine.

Or, interesele de securitate ale oricarui stat ce se respecta nu-i pot permite sa-si autolichideze fortele armate, mai ales ca se confrunta cu astfel de amenintari majore, cum ar fi prezenta unor forte straine si a unor unitati paramilitare conduse de un regim separatist.

La granita cu UE

Situatia în zona de securitate din regiunea de est a Moldovei nu este cu nimic mai buna decât era. Dimpotriva, initiativele partii moldovene privind retragerea posturilor de militie si graniceri transnistreni din regiune, modifi - carea formatului fortelor de mentinere a pacii cu o misiune de observatori militari si civili sub egida UE au fost respinse.

Misiunea UE de asistenta la frontiera este singura prezenta civila europeana, cu un mandat destul de redus.

E putin probabil ca o misiune comuna UE - Rusia de stabilizare postconfl ict ar putea fi acceptata, de vreme ce Moscova si Tiraspolul nu au consimt it nici asupra participarii reprezentantilor SUA si UE cu drepturi depline la procesul de negocieri.

Totodata, prin initiativa sa de reluare a discutiilor directe dintre Chisinau si Tiraspol, Moscova doreste sa diminueze si rolul Kievului în procesul de negocieri. Nu întâmplator, ministrul ucrainean de externe a efectuat o vizita-surpriza la Chisinau în ajunul întrevederii lui Vladimir Voronin cu Igor Smirnov, mentionând ca presedintele Iuscenko ar putea vizita Moldova în cazul acceptarii propunerilor ucrainene.

Se stie ca blocarea comert ului agentilor economici transnistreni neînregistrat i conform prevederilor legale ale Republicii Moldova a fost posibila doar gratie acordului dat de partea ucraineana în martie 2006. De asemenea, Moldova depinde de pozitia Ucrainei si în multe alte probleme- cheie ale securitatii nationale.

Presedintele moldovean a fost atras deja într-un joc periculos cu Vl. Putin. Este put in probabil sa refuze onorarea acestor "întelegeri", precum în cazul memorandumului Kozak. Perspectiva pierderii alegerilor parlamentare va determina conducerea Partidului Comunist sa se asigure de sprijinul Rusiei. Este evident ca fara aceasta, conducerea Moldovei nu este capabila sa ajunga la o solutionare în problema transnistreana.

Totusi, rolul Rusiei nu mai este cel dinainte, asa încât chiar si cu sustinerea acesteia problema transnistreana nu va putea fi rezolvata în lipsa unui suport intern al popula- tiei si a unor fi nantari externe.

Însa, indiferent daca va fi sau nu gasita o solutie comuna pentru Chisinau si Tiraspol, Moscova va reusi sa mentina politica externa si de securitate a Moldovei în sfera de infl uenta a Rusiei, iar comunistii de la Chisinau pot spera sa mai repurteze o victorie în alegeri.

Miza, de aceasta data, o reprezinta populatia rusofona din Transnistria si restul Moldovei, tot asa cum în alegerile din 2005 s-a mizat pe sustina torii integrarii europene a Moldovei.

Comunistii ramân cu Rusia

De data aceasta, pentru Partidul Comunist din Moldova este prea riscant sa se bazeze pe sprijinul UE. În ultimii trei ani au fost realizate o serie de reforme din cele solicitate de UE în baza Planului de Actiuni.

A continua pe aceasta cale ar însemna ca partidul de guvernamânt îsi erodeaza avantajele de care dispune în calitate de forta politica majora. De aceea, pentru a evita surparea bazei sale electorale, comunistii moldoveni prefera sa revina la politica traditionala de apropiere de Rusia, împartasita de populat ia rusofona, ce constituie circa 40% din total.

Faptul ca doar un mic procent din populatie este preocupata de problema reintegrarii teritoriale a Moldovei constituie un argument în plus în favoarea tezei enuntate mai sus. Iata de ce consideram ca prin aceasta apropiere de Rusia, se urmareste nu atât reîntregirea tarii, cât cresterea popularitatii partidului condus de Vl.Voronin la alegerile din 2009.

Chiar daca, prin absurd, liderul separatist Smirnov ar cadea de acord asupra revenirii Transnistriei în component a Moldovei, aceasta nu va mai fi o Moldova proeuropeana si prodemocratica, ci un stat cu un regim politienesc, prorus, antieuropean, anti-NATO si antidemocratic.

Cine are nevoie de o astfel de reintegrare? În realitate, reunifi carea Moldovei este o himera, pe care au urmarit-o toti presedintii de pâna acum ai acesteia, fara succes. Cine se mai îndoieste, nu are decât sa citeasca proiectul Acordului de prietenie si colaborare dintre Republica Moldova si Republica Moldoveneasca Transnistreana, înmânat presedintelui Moldovei de liderul de la Tiraspol, cu prilejul reluarii negocierilor.

În timpul ce a mai ramas pâna la alegeri spectacolul "reintegrarea Moldovei" va continua, cu sau fara participarea populatiei din regiune.

Autor: Adevărul
Sursa: www.unimedia.md
Un lucru este cert:cripto-comunisti trebuie sa piarda puterea in 2009.VOTATI CU ORICINE ,NUMAI CU EI NU.
VOTAT- NU PARTIDULUI COMUNIST
A comentat adi 01 iulie 2008, 13:13


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Opinii / Editoriale

octavian-tacu,
Octavian Țâcu // O altă Găgăuzie
În căutarea Timpului pierdutCei care au urmărit scrierile de la Timpul de altă dată își amintesc despreseria de articole dedicate practicilor și politicilor statal/imperiale de construcție identitară, prin care arătam cum anumite grupuri etnice sunt fragmentate și făcute altceva decât pornirile lor [...] mai mult
Canibalismul sovietic: cum i-au deprins rușii pe basarabeni să se mănânce între ei. La propriu
Documentele sovietice publicate atestă 66 de cazuri de canibalism în Basarabia între anii 1946-1947, nu 39 așa cum susține raportul prezentat în 2010 Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (link). E vorba de documentele publicate în volumul lui Anatol Țăranu, ”Foametea în Moldova sovietică 1946-1947”, [...] mai mult
work-and-travel,
Senatului american DECIDE: programele de Work and Travel rămân în vigoare, în ciuda dorinței administrației Trump
Programele de Work and Travel SUA rămân, nu se anuleaza, dimpotriva, devin mai sigure, Senatul american a votat amendamentul care protejează Programul J1, care se referă la schimburile interculturale pentru străini. Din J1 fac parte programele de Intern, Trainee, Camp Counselor, Au Pair și cunoscutul program Work and Travel, de care beneficiază [...] mai mult
EFECTELE CANICULEI: COD PORTOCALIU DE DELIR
”Plahotniuc a folosit România, pentru a-i interzice lui Rogozin să ajungă la Chișinău, iar autoritățile de la București au căzut în capcana oligarhului; Declararea lui Rogozin persona non-grata a fost făcută în complicitate cu Moscova, cu scopul de a crea impresia că Plahotniuc este antirus; Plahotniuc [...] mai mult
ANDREI NĂSTASE, DESPRE „PROBA” IGP ÎMPOTRIVA „PARTIDULUI NOSTRU”
Mercenarii de elită ai lui Plahotniuc s-au dovedit a fi niște măscărici. Jizdan și Pânzari nu sunt poliția, așa cum încearcă să se etaleze protagoniștii persecuțiilor tinerilor din 7 aprilie 2009. Ei sunt niște circari jalnici. Aşa a reacționat liderul Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, la „proba” prezentată [...] mai mult
Doc// Martori falși în dosarul lui Vlad Filat
Trei tinere din Federația Rusă, care par să nu știe nici cu spatele despre situația din Republica Moldova, figurează în calitate de martori-cheie în răsunătorul dosar de corupție în cadrul căruia este judecat Vlad Filat. Potrivit declarațiilor depuse de Ilan Șor în instanță, ele ar fi intermediat [...] mai mult
MAIA SANDU : „Moldova nu s-a predat... Moldova există, Moldova luptă!“
Primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova s-a încheiat cu un rezultat puțin onorabil guvernării controlate de controversatul oligarh Vlad Plahotniuc. Doi candidați ai opoziției au trecut în turul doi. De altfel, candidații opoziției au adunat peste 90% din voturile exprimate în primul tur. Pe primul loc, [...] mai mult
Stratfor: Alegerile prezidențiale din Moldova ar putea declanșa un conflict între partide
Alegerile prezidențiale din Republica Moldova ar putea declanșa un conflict între partidele pro-ruse și partidele pro-occidentale. Deși candidatul pro-Rusia din partea Partidului Socialiștilor cel mai probabil va primi cele mai multe voturi în primul tur al alegerilor, al doilea tur ar putea fi mult mai strâns. Indiferent de cine [...] mai mult
OPINII // Unirea şi provocările din jurul ei
În această perioadă s-a discutat foarte mult despre Unirea Republicii Moldova cu România, totul plecând de la un incident care a avut loc în Bucureşti, în Piaţa Victoriei, când liderii unei manifestaţii unioniste au decis să schimbe traseul, iar Jandarmeria a intervenit, i-a reţinut [...] mai mult
Sturza, despre „COPIII” lui Mark Tkaciuk și cine e VERIGA SLABĂ a trioului Dodon – Lupu - Plahotniuc
Fostul premier Ion Sturza consideră că anume fostul consilier prezidențial Mark Tkaciuk, este omul care a avut grijă să-i aducă în anturajul lui Vladimir Voronin pe Igor Dodon, Marian Lupu și Vlad Plahotniuc.
„Abil, viclean, erudit, dar și încăpățânat în a influența „lumea”, Tkaciuk cunoștea perfect limitele [...] mai mult

randat în 	0.0404 secunde