Ce drepturi vă dă cetăţenia europeană?
adăugat 25 februarie 2009, 11:03, la Opinii / Editoriale
Mai puţin de o treime din europeni îşi cunosc drepturile pe care le au în calitate de cetăţeni europeni, arată un sondaj Eurobarometru din 2007. Introdusă în 1993, cetăţenia europeană oferă dreptul de deplasare şi rezidenţă în alt stat membru UE şi dreptul de vot la alegerile municipale şi europene în ţara de rezidenţă. "Cetăţenia europeană este un bonus, nu o alternativă la cetăţenia naţională", reaminteşte raportoarea Urszula Gacek înaintea alegerilor europene.Cetăţenia europeană este complementară cetăţeniei naţionale
"Cetăţenia europeană este un bonus, nu o alternativă la cetăţenia naţională", reaminteşte raportoarea Urszula Gacek (Grupul Partidului Popular European (Creştin-Democrat) şi al Democraţilor Europeni, Polonia) înaintea alegerilor europene. Doamna Gacek a redactat un raport privind "problemele şi perspectivele cetăţeniei europene".
În 2004, doar 45,5% din cetăţeni s-au prezentat la alegerile europene. Dintre cei care locuiesc în străinătate, "numai 12% au mers la vot", a arătat comisarul european pentru justiţie şi afaceri interne, Jacques Barrot în cadrul unei audieri publice pe acest subiect organizate de Comisia pentru Libertăţi civile pe 16 februarie.
Dreptul la muncă într-un alt stat membru
Din ce în ce mai mulţi europeni îşi caută de lucru în străinătate. Din 2004, cetăţenii Europei de Est încep să se folosească de drepturile pe care li le oferă cetăţenia europeană, în acest context apărând şi probleme legate de sistemul de pensii, asigurările de sănătate şi drepturile familiei.
"Pe acestea trebuie să ne concentrăm", a spus doamna Gacek, care este îngrijorată de "punerea în practică neadecvată a directivelor actuale". Dumneaei a amintit şi faptul că, în 2008, două milioane de polonezi lucrau în afara ţării, inclusiv la negru, fără protecţie socială.
Cum îi informăm pe cetăţeni despre drepturile lor?
Doamna Gacek cere ameliorarea comunicării cu cetăţeanul de rând. "Cetăţenii europeni trebuie să fie conştienţi de drepturile pe care le au, să şi le exercite şi să fie mândri că sunt europeni", a spus Panayiotis Demetriou (Grupul Partidului Popular European (Creştin-Democrat) şi al Democraţilor Europeni, Cipru), care a participat la redactarea raportului din partea Comisiei pentru Afaceri constituţionale.
"Europenii îşi cunosc drepturile şi şi le exercită", este însă părerea Mediatorului European, Nikiforos Diamandouros. Recunoscând însă că anumite probleme administrative îi împiedică pe europeni să beneficieze din plin de drepturi, dumnealui a cerut punerea în practică eficientă a legilor şi sancţiuni în cazul nerespectării acestora.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲