CE exclude extinderea asupra întregului teritoriu moldovean a acordului privind micul trafic la frontieră
adăugat 15 mai 2008, 09:04, la Interviu / Reportaj
Acordul privind micul trafic la frontieră dintre România şi Republica Moldova nu poate fi extins asupra întregului teritoriu moldovean, aşa cum cer autorităţile de la Chişinău, ci doar pe o rază de maximum 50 km de la frontieră, a declarat pentru NewsIn purtătorul de cuvânt al CE Pietro Petrucci. "Acordul privind micul trafic de frontieră poate acoperi o zonă de 30 de kilometri de fiecare parte a graniţei, ce poate fi extinsă până la maximum 50 de kilometri. Dar în nici un caz nu se poate include întreaga ţară. Atunci nu am mai vorbi de trafic local", a spus purtătorul de cuvânt."Singurul lucru pe care-l permite Comisia statelor membre este să aibă acorduri locale de frontieră cu state non-Schengen, pentru a face viaţa mai uşoară oamenilor care trăiesc de ambele părţi ale graniţei şi sunt nevoiţi s-o treacă din motive de slujbă, de familie sau de altă natură", a precizat Petrucci, citat de NewsIn.
El a explicat că persoanele care se pot deplasa fără viză trebuie să aibă rezidenţa în acea zonă sau să aibă legături familiale clare cu persoane rezidente acolo pe care le vizitează.
"Dar întreaga ţară este cu totul altceva, nu mai corespunde instrumentului pus la dispoziţie de Comisie statelor membre pe o rază de maximum 30-50 de km de la frontieră, pentru a facilita viaţa locuitorilor de acolo", a mai subliniat Petrucci.
"Dacă acordul nu este conform cu modelul menţionat, Comisia Europeană poate declara acordul non-valid. România nu este parte a zonei Schengen, zonă care înseamnă mult mai mult decât controlul la frontiere. Este cooperare judiciară, penală, schimb de informaţii în combaterea criminalităţii şi traficului de stupefiante. Accesul liber la frontiere este doar un aspect. Pentru aderarea la zona Schengen, există o procedură care variază de la ţară la ţară. Aşa că orice acorduri de frontieră pe care le semnaţi trebuie să fie compatibile cu sistemul Schengen, pentru că în cele din urmă veţi adera la această zonă", a conchis Petrucci, referindu-se la România.
Potrivit NewsIn, un caz similar este şi la frontiera dintre Polonia şi Ucraina, unde se solicită o zonă mai mare de 50 de kilometri. În 30 aprilie Comisia a informat oficial autorităţile poloneze că acordul privind micul traffic de frontieră dintre cele două ţări nu este în conformitate cu reglementarea nr. 1931/2006. "Ca urmare a obligaţiilor sale rezultate din legislaţia UE, Comisia a cerut Poloniei să modifice acordul bilateral, pentru a-l face compatibil cu reglementarea privind traficul de frontieră la graniţele externe ale statelor membre", se arăta în comunicatul Comisiei.
Amintim că marţi, Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE) de la Chişinău a făcut public un comunicat de presă în care propune României să includă întreg teritoriul Republicii Moldova în tratatul privind micul trafic de frontieră. În cazul încheierii unui astfel de acord, locuitorii din apropierea graniţei nu vor avea nevoie de vize, ci vor primi un permis de mic trafic frontalier local, valabil pe o perioadă de minim un an, care le va permite să se deplaseze liber într-o zonă bine stabilită de la frontiera cu România.
"Avînd în vedere teritoriul compact al Republicii Moldova, precum şi disponibilitatea exprimată permanent de diplomaţia română de a susţine Moldova în procesul de integrare europeană, autorităţile Moldovei propun ca întreg teritoriul Republicii Moldova (împreună cu Transnistria) să fie inclus în sfera de acţiune a Convenţiei privind micul trafic de frontieră", se afirmă în declaraţia publicată de MAEIE.
Si europarlamentarul Renate Weber a declarat ieri ca propunerea Chişinăului ca în tratatul privind micul trafic de frontieră să fie inclusă şi Transnistria nu este realistă, deoarece România este frontiera de est a UE, iar Moldova nu are de facto controlul asupra întregului său teritoriu. Weber consideră ca e normal să fie semnat un tratat privind libera trecere a frontierei pentru comunităţile din imediata apropiere a graniţei, dar a subliniat că aşteptările Chişinăului sunt nerealiste.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲