Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

22 ianuarie 2025, ora locală: 13:08

 

Ce urmăreşte Rusia în conflictul gazelor ?

adăugat 14 ianuarie 2009, 13:31, la Opinii / Editoriale

Sistarea completă a livrărilor de gaze ruseşti din Rusia prin Ucraina durează deja 5 zile. Conform estimărilor părţii ruse, aceasta a cauzat nu doar pierderi financiare considerabile, care însumează zilnic aproximativ 150 mln. $, dar şi diminuează esenţial imaginea Rusiei şi a concernului rus "Gazprom" de partener şi stat exportator de hidrocarburi de încredere. În acest context, comportamentul Rusiei în privinţa termenelor reînceperii livrărilor de gaze către consumatorii europeni pare ilogic şi incert, la prima vedere, cu atât mai mult că, actualmente economia rusă se confruntă cu efectele crizei financiare şi economice mondiale, şi reducerea substanţială a preţurilor la hidrocarburi pe pieţele mondiale. Nu rezistă criticii nici decizia Rusiei de a neglija protocolul despre "Regulamentul procedurilor privind monitorizarea transportării gazelor naturale prin teritoriul Ucrainei", care a fost semnat de Kiev şi reprezentantul UE, la 11 ianuarie 2009 şi în mod repetat la 12 ianuarie. Moscova îşi argumentează poziţia prin faptul că Kievul ar fi modificat prevederile protocolului iniţial, calificând acest lucru drept acţiuni provocatorii şi neconstructive ale părţii ucrainene menite să defecteze procesul de negocieri. Oficialii ucraineni menţionează însă că nicio clauză a protocolului nu a fost revizuită, având în acest sens avizul părţii europene. De fapt, reacţia Moscovei a fost determinată de declaraţia părţii ucrainene cu privire la documentul propriu-zis şi anumite prevederi ale acestuia, ataşată la protocolul trilateral referitor la lansarea mecanismului de control a fluxului de gaze ruseşti transportate via Ucraina.

Nici după demararea activităţii misiunii internaţionale de monitorizare pe teritoriul Ucrainei şi la obiectele de la frontiera ruso-ucraineană, dar şi semnarea protocolului privind principiile monitorizării de către Ucraina, UE şi Rusia, ultima refuză să îndeplinească promisiunile asumate iniţial. În acest sens, diverşi oficiali europeni au făcut demersuri către Moscova de a reîncepe livrările, mai ales că pe data de 12 ianuarie, partea ucraineană a semnat acelaşi protocol aparte de controversata declaraţie ucraineană. Deşi, această declaraţie nu poate avea efecte juridice, fapt recunoscut atât de autorităţile ucrainene, cât şi de oficialii europeni, conţinutul a provocat reacţii contradictorii din partea Moscovei. Ţinta criticilor Rusiei a fost cele 5 principii din care rezultă poziţia Ucrainei în contextul crizei gazelor, în conformitate cu care: Ucraina nu a întrerupt tranzitarea gazelor ruse către Europa; Ucraina nu a efectuat preluarea nesancţionată a gazelor începând cu 1 ianuarie; Ucraina nu are datorii şi a efectuat toate plăţile pentru gazul livrat de Gazprom; Ucraina a fost iniţiatorul propunerii de a invita experţii europeni; Ucraina a avut şi continuă să ocupe poziţii constructive în negocierile cu Rusia privitor la semnarea acordului de livrare şi transportare a gazului pentru 2009. Evident, oficialii ruşi sunt conştienţi de faptul că acest document nu comportă realmente riscuri pentru reluarea livrărilor de gaze către statele europene. Posibil, că asemenea revendicări din partea Ucrainei sunt interpretate de Rusia drept "încercări latente" de a antrena UE în tratativele ruso-ucrainene pentru livrarea gazului rusesc către Ucraina în 2009. Însă, semnarea repetată protocolului separat de declaraţie de către Ucraina, precum şi declaraţiile repetate ale oficialilor statelor europene şi ale instituţiilor UE despre neimplicarea categorică a acestora în relaţiile comerciale bilaterale ale celor două ţări, demonstrează opusul.

În acest context, pentru a identifica raţionamentul continuării de către Rusia a crizei gazelor şi necesitatea inventării cu regularitate a unor noi circumstanţe şi argumente fictive şi controversate, vom evidenţia următoarele aspecte geo/politice şi economice:
• Criza gazelor, alături de instabilitatea crescândă a situaţiei în Orientul Apropiat, pot duce la creşterea preţurilor la hidrocarburi, ceea ce va contribui la îmbunătăţirea mediului economic din Rusia, confruntată cu urmările crizei financiare mondiale.
• Discreditarea Ucrainei în calitate de ţară transportatoare responsabilă, va permite Rusiei să lobeze mai uşor proiectele energetice ce prevăd livrarea gazului prin ocolirea teritoriului ucrainean (Nord Stream, South Stream, etc.).
• Amplificarea premeditată a animozităţilor în relaţiile cu Ucraina ar putea fi legată de acţiunile Rusiei în identificarea şi exploatarea pe larg a noilor actor pentru rolul de "duşman extern", necesare pentru reabilitarea imaginii primului ministru, Vladimir Putin şi a celorlalţi lideri ruşi degradate esenţial sub impactul situaţii critice din economia rusă.
• Criza gazelor îşi poate găsi reflectare şi în tehnologiile politice ale Kremlinului, care doreşte să menţină un grad înalt de popularitate a lui Vladimir Putin, în condiţiile în care sporeşte critica la adresa ineficienţei Guvernului condus de el în condiţiile de criză economică, dar şi a creşterii simţitoare a personalităţii preşedintelui Dmitri Medvedev, în lumina evenimentelor din Caucaz (august, 200 8) (În eventualitatea unor alegeri prezidenţiale anticipate, devansate de unii experţi reieşind urgentarea recentă majorării mandatului preşedintelui Rusiei, ar putea devine problematică înlocuirea "nedureroasă" a lui Medvedev cu Putin).
• După cum a afirmat Vladimir Putin, Rusia este interesată în participarea la privatizarea complexului şi a infrastructurii ucrainene din sfera gazelor naturale. Acest obiectiv ar putea fi facilitat în urma "războiului gazelor", mai ales că delegaţi din partea Rusiei vor participa la controlul transportării gazelor ruseşti prin Ucraina, ceea ce le va permite să evalueze în mod lejer sistemul conductelor de gaze ucrainean în vederea ulterioarelor lor privatizări. De fapt, monitorizarea prevăzută de acordul trilateral în vederea reluării urgente a livrărilor de gaze către Europa intră în contradicţie cu legislaţia naţională ucraineană care prevede securizarea întregului sistem energetic al Ucrainei.
• Consecinţele acestei crize pot influenţa viitoarele alegeri prezidenţiale şi parlamentare din Ucraina, favorizând forţele politice ucrainene pro-ruse (Partidul Regiunilor, Blocul lui Litvin), dar şi fostul aliat al partidului lui Iuşcenko, Blocul Iuliei Timoşcenko, ce a avut o implicare minimă în rezolvarea disputei ruso-ucrainene, care parţial i se datorează prim-ministrului, Iulia Timoşcenko, care pe parcursul anului 2008 nu a semnat acordul bilateral cu Rusia privind livrarea gazelor către Ucraina (o poziţie identică s-a observat şi în cazul războiului din Georgia, când I. Timoşcenko a evitat să se asocieze cu poziţia oficială a Preşedintelui Iuşcenko, fiind acuzată de relaţii secrete foarte apropiate cu Kremlinul).
• Însărcinatul cu afaceri pentru problemele internaţionale în domeniul securităţii energetice din cadrul Preşedinţiei Ucrainene, Bogdan Sokolovski, a lansat ipoteza conform căreia Rusia nu ar fi capabilă să-şi îndeplinească angajamentele contractuale faţă de partenerii europeni, încercând astfel prin intermediul crizei gazelor să ascundă acest lucru, inoculând opiniei publice internaţionale impresia că Ucraina este principalul vinovat şi sursă de instabilitate pentru securitatea energetică europeană.
• Compromiterea imaginii Ucrainei este vitală pentru Rusia care se împotriveşte lărgirii NATO. Declanşarea unui război împotriva Ucrainei, după modelul georgian, este periculos, inoportun şi puţin real, de aceea, Kremlinul a pus în joc "războiul gazelor". Creşterea numărului statelor europene opuse ideii aderării Ucrainei la NATO ar putea fi realizată prin campania informaţională anti-ucraineană iniţiată de Rusia, în contextul crizei date.

Chiar dacă Comisia Europeană a semnat protocolul privind principiile de monitorizare a transportului gazului rusesc prin teritoriul ucrainean, la fel ca şi Ucraina şi Rusia, livrările sigure şi constante a hidrocarburilor ar putea să confrunte dificultăţi noi. Or, nesemnarea unui acord bilateral în sfera livrărilor de gaze dintre Rusia şi Ucraina complică lucrurile, deoarece de facto în lipsa unui contract interstatal, Ucraina va fi forţată să transporte gazele ruseşti către consumatorii finali din Europa, având nevoie însă de circa 21 mln. de cubi de gaz zilnic pentru menţinerea tehnică a conductelor de gaze, pentru care nu va putea achita (actualmente, Ucraina solicită din partea Rusiei acordarea gratuită a acestui volum de gaz, lucru contestat cu vehemenţă de Moscova). Astfel, conflictul dintre Kiev şi Moscova pe marginea originii gazului utilizat pentru necesităţi tehnice ar putea cauza sistarea livrărilor, ca consecinţă a nerespectării prevederii protocolului (ceea ce a fost sugerat cu mai multe ocazii de către partea rusă). Evitarea preţului de 450 $ pentru mia de metri cubi şi nesemnarea unui acord nou, simultan cu epuizarea rezervelor ucrainene de gaze naturale, va condiţiona, în cele din urmă, Kievul să folosească gazul rusesc pentru necesităţile tehnice, ceea ce ar putea cauza o nouă deflagraţie a crizei gazelor.

Autor: Denis Cenusa, expert in relatii internationale
Sursa: cenusadi.wordpress.com
Pentru expertul in relatii internationale ( autorul articolului ) Bai risule , tu daca auzeai si priveai ce a povestit la o conferinta de presa prim ministru Iulea Timosenco , tu nu fu... capul in articol asa mult .
Bai Denis , cine tea luat la misto si tea amagit ca esti expert in relatii internationale.Nu crede ma !!! Tu esti un fut.. vint si aduce ploae . Esti o curva si cine si chit iti plateste sa scrii totul cu picioarele in sus . Nu mai scri mai mult . Esti slab pregatit!
A comentat Un om 15 ianuarie 2009, 00:54
Pentru un om. Cred că tu esti deprins numai să piz... aiurea dar nai argumente. Ce ai inteles tu din articol daca spui asa ceva. Si ce hulesti omul aiurea. Scrie desteptule tu macar asa. Se vede de la o posta ca nu teajunge capul la alt ceva decit la pizdi... Casca gura mai prostule si vezi pe ce lume te afli.
A comentat Alt om 16 ianuarie 2009, 07:11
Cenusa aista, ca si Stela Popa, scrie la kilogram. dacai ii citesti ai imresia ca sunt experti in toate. Dar nici studii pentru asta nu au si nici experienta nu o au. Mai bine este de citit Contiu, ca de la ala macar afli ceva picanterii, decat pe astea doi.
A comentat 16 16 ianuarie 2009, 17:36
Scrie mai bine Stati sau vorbeste mai corect vorona in romaneste decat tipul asta,n`asa ? lol
A comentat andu 16 ianuarie 2009, 19:21
Pentru toti "oamenii" de mai sus: Cui nu ii place sa se duca sa il citeste pe Contiu esti si tu o cirpa ca si Misa Contiu, asa ca du-te bre comunistule acolo si lasa oamenii sa-si faca treaba ca o fac bine.
A comentat fanica 18 ianuarie 2009, 01:31
bai fanica,

ori esti dus cu capul, ori te faci ca esti dus cu capul, nationalistule si legionarule! Ptfiu pe natarai de genul asta!
A comentat lui fanica 18 ianuarie 2009, 21:21
Ma alatur si eu criticilor aduse de cititor. Daca citesti bine articolul iti dai seama ca tipul este un amator si un diletant. Asta-i juranalism patritard si stupid no dovada a cunoasterii relatiilor internationale.Nimeni nu spune ca Rusia este ingerul, dar nici cum descrie amatorul acesta. Un sfat pentru toti basarabenii din Romania: nu mai stergeti fundul lui Basescu si al americanilor. Realitatea e alta. Noi suntem sclavii intereselor lor.
A comentat Andrei 26 ianuarie 2009, 19:10
Andrei,cine e sclav ?!
tu cumva lucrezi pe plantatile americane ?!!
A comentat ann 26 ianuarie 2009, 19:53
Andrei,si ce-ar trebui sa facem?Sa-ti urmam exemplul si sa stergem fundul lui Voronin si al lui Putin?
A comentat George 26 ianuarie 2009, 21:37
Voi sunteti sclavii prostiei! sttudiati bine istoria si realitatea! Eu sunt neutru si ii dispretuiesc pe comunisti, dar asta nu inseamna ca solutia e in afara. Solutia vine de la noi insine!
A comentat Andrei 27 ianuarie 2009, 20:15 | mergi sus ▲


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Opinii / Editoriale

octavian-tacu,
Octavian Țâcu // O altă Găgăuzie
În căutarea Timpului pierdutCei care au urmărit scrierile de la Timpul de altă dată își amintesc despreseria de articole dedicate practicilor și politicilor statal/imperiale de construcție identitară, prin care arătam cum anumite grupuri etnice sunt fragmentate și făcute altceva decât pornirile lor [...] mai mult
Canibalismul sovietic: cum i-au deprins rușii pe basarabeni să se mănânce între ei. La propriu
Documentele sovietice publicate atestă 66 de cazuri de canibalism în Basarabia între anii 1946-1947, nu 39 așa cum susține raportul prezentat în 2010 Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (link). E vorba de documentele publicate în volumul lui Anatol Țăranu, ”Foametea în Moldova sovietică 1946-1947”, [...] mai mult
work-and-travel,
Senatului american DECIDE: programele de Work and Travel rămân în vigoare, în ciuda dorinței administrației Trump
Programele de Work and Travel SUA rămân, nu se anuleaza, dimpotriva, devin mai sigure, Senatul american a votat amendamentul care protejează Programul J1, care se referă la schimburile interculturale pentru străini. Din J1 fac parte programele de Intern, Trainee, Camp Counselor, Au Pair și cunoscutul program Work and Travel, de care beneficiază [...] mai mult
EFECTELE CANICULEI: COD PORTOCALIU DE DELIR
”Plahotniuc a folosit România, pentru a-i interzice lui Rogozin să ajungă la Chișinău, iar autoritățile de la București au căzut în capcana oligarhului; Declararea lui Rogozin persona non-grata a fost făcută în complicitate cu Moscova, cu scopul de a crea impresia că Plahotniuc este antirus; Plahotniuc [...] mai mult
ANDREI NĂSTASE, DESPRE „PROBA” IGP ÎMPOTRIVA „PARTIDULUI NOSTRU”
Mercenarii de elită ai lui Plahotniuc s-au dovedit a fi niște măscărici. Jizdan și Pânzari nu sunt poliția, așa cum încearcă să se etaleze protagoniștii persecuțiilor tinerilor din 7 aprilie 2009. Ei sunt niște circari jalnici. Aşa a reacționat liderul Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, la „proba” prezentată [...] mai mult
Doc// Martori falși în dosarul lui Vlad Filat
Trei tinere din Federația Rusă, care par să nu știe nici cu spatele despre situația din Republica Moldova, figurează în calitate de martori-cheie în răsunătorul dosar de corupție în cadrul căruia este judecat Vlad Filat. Potrivit declarațiilor depuse de Ilan Șor în instanță, ele ar fi intermediat [...] mai mult
MAIA SANDU : „Moldova nu s-a predat... Moldova există, Moldova luptă!“
Primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova s-a încheiat cu un rezultat puțin onorabil guvernării controlate de controversatul oligarh Vlad Plahotniuc. Doi candidați ai opoziției au trecut în turul doi. De altfel, candidații opoziției au adunat peste 90% din voturile exprimate în primul tur. Pe primul loc, [...] mai mult
Stratfor: Alegerile prezidențiale din Moldova ar putea declanșa un conflict între partide
Alegerile prezidențiale din Republica Moldova ar putea declanșa un conflict între partidele pro-ruse și partidele pro-occidentale. Deși candidatul pro-Rusia din partea Partidului Socialiștilor cel mai probabil va primi cele mai multe voturi în primul tur al alegerilor, al doilea tur ar putea fi mult mai strâns. Indiferent de cine [...] mai mult
OPINII // Unirea şi provocările din jurul ei
În această perioadă s-a discutat foarte mult despre Unirea Republicii Moldova cu România, totul plecând de la un incident care a avut loc în Bucureşti, în Piaţa Victoriei, când liderii unei manifestaţii unioniste au decis să schimbe traseul, iar Jandarmeria a intervenit, i-a reţinut [...] mai mult
Sturza, despre „COPIII” lui Mark Tkaciuk și cine e VERIGA SLABĂ a trioului Dodon – Lupu - Plahotniuc
Fostul premier Ion Sturza consideră că anume fostul consilier prezidențial Mark Tkaciuk, este omul care a avut grijă să-i aducă în anturajul lui Vladimir Voronin pe Igor Dodon, Marian Lupu și Vlad Plahotniuc.
„Abil, viclean, erudit, dar și încăpățânat în a influența „lumea”, Tkaciuk cunoștea perfect limitele [...] mai mult

randat în 	0.1401 secunde