Cetăţeni români din R. Moldova îşi doresc intrarea în Europa şi apoi Unirea, iar Basarabenii din România vor pensii mai mari, locuri de muncă şi unire cu ţara în care s-au născut
adăugat 23 noiembrie 2009, 02:06, la Opinii / Editoriale
Cetăţenii români din R. Moldova prezenţi la urnele de vot în ziua alegerilor preşedintelui din România şi desfăşurării referendumului naţional de duminică, 22 noiembrie, au spus că au venit la vot pentru a contribui la intrarea R. Moldova în Uniunea Europeană, după care va urma şi Unirea cu România, notează Info-Prim Neo.La secţia de votare numărul 172, de pe str. Vlaicu Pârcălab, către ore 11.00, au votat peste 100 persoane, însă afară peste 70 de oameni au format coadă, a comunicat Radu Bejenaru, preşedintele secţiei de votare.
„Stau deja de o oră în rând, însă acesta nu mă face să renunţ la votare sau să plec la altă secţie. Voi rămâne aici atâta timp cât va fi nevoie şi voi vota”, spune Ion Dascăl, funcţionar, adăugând că pentru intrarea în Uniunea Europeană este gata să renunţe la timpul liber de duminică.
„Am votat pentru continuitate, stabilitate şi pentru intratra R. Moldova în Uniunea Europeană”, spune regizorul Silviu Silvian Fusu. De aceeaşi părere este şi Teodor Cojuşneanu, profesor universitar la Universitatea Agrară de Stat, spunând că, în primul rând, ţara are nevoie de înlesniri spre UE, iar „unirea va fi prin Europa”.
„Votez cu ţara mamă România, deoarece ea ne întind mâna şi ne cuprinde atunci când avem nevoie, iar Unirea poate să fie numai prin Europa. Unirea a fost posibilă dar din păcate nu am înţeles şi nu am reacţionat la timp”, spune Lica Dionis, profesor universitar la Universitatea Pedagogică „Ion Creangă”.
Cetăţenii români, inclusiv din R. Moldova, aleg astăzi preşedintele României şi participă la referendului privind transformarea legislativului României în unul unicameral, precum şi reducerea numărului de parlamentari.
Basarabenii din România vor pensii mai mari, locuri de muncă şi unire cu ţara în care s-au născut
Originarii din R. Moldova mai tineri, stabiliţi în România pledează pentru locuri de muncă, iar cei de vârsta a treia vor pensii mai mari şi unire cu ţara în care s-au nascut, transmite corespondentul Info-Prim Neo din Bucureşti.
Astăzi mii de basarabeni, stabiliţi în România şi-au exercitat dreptul la vot în alegerea preşedintelui României. Pensionara din Galaţi, Aurelia Niţulescu, s-a stabilit în România în anii celui de-al II război mondial, în 1944. Aflandu-se la fiica ei în Bucureşti, dna Aurelia a votat la una din secţiile speciale din capitală.
„Vreau linişte, bunăstare şi pensii mai mari”, spune basarabeanca. „Sper ca persoana pentru care votez, să aducă România la prosperitate şi să o unească cu ţara în care m-am născut. Am suferit mult de la această despărţire. Şi desi soţul meu este din România, vrea acelaşi lucru pentru cei din R. Moldova. Dumnezeu să ne ajute!” a conchis Aurelia Niţulescu.
Cei tineri tot aspiră la un viitor comun între aceste două ţări, însă la moment pledează pentru locuri de muncă şi stoparea crizei economice ca să-şi poată asigura în România un trai decent.
„Mi-aş dori ca România să depăşească cât mai repede criza economică şi politică”, spune Mihaela Ursu, stabilită în România acum doi ani. „Aştept o schimbre radicală în ţară, noi locuri de muncă ca să-mi pot clădi şi eu un viitor decent aici. Votezi pentru prima dată preşedintele statului şi sper să fac alegerea corectă pentru toţi românii” , declară Mihaela.
„Sunt stabilită în România de mai bine de 5 ani”, mărturiseşte Iulia Lupaşcu. „Am casă aici, afacere şi mă consider acasă. Sunt sigură că persoana pentru care voi vota ne va conduce spre o viaţă mai bună şi nu va uita nici de Moldova, ţara din care am venit. Sper ca opţiunea mea să fie pentru binele tuturor românilor, indiferent de locul unde se află acuma”.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲
Cu alte cuvinte, nu se cuvine să scrii "cetăţenii din RM doresc" dacă nu s-a făcut referendum.
Corect era: "unii (3 cetăţeni)..."