Ceva s-a întâmplat la Chişinău
adăugat 22 noiembrie 2009, 21:36, la Opinii / Editoriale
Duminică s-au desfăşurat alegerile prezidenţiale din România şi referendumul în cadrul căruia cetăţenii români s-au pronunţat asupra viitoarei structuri a Parlamentului României şi a numărului de deputaţi.Miza prezidenţialelor este depăşirea grabnică a crizei politice şi economice din România. Cetăţenii români din RM au avut la dispoziţie 13 secţii de votare, patru la Chişinău şi nouă în provincie, ceea ce a condus la creşterea numărului de alegători care s-au prezentat la urne.
„Paşaportul românesc înseamnă, înainte de toate, să-ţi asumi obligaţia de cetăţean”
Conform sondajelor de opinie, dintre cei 12 candidaţi înscrişi în cursă, Traian Băsescu (PD-L), Mircea Geoană (PSD) şi Crin Antonescu (PNL) au avut cele mai mari şanse de a deveni preşedinte. Ieri, de la prima oră a dimineţii, în preajma Ambasadei Române, se crease o coadă până la Biserica „Sf. Teodora”. Sute de cetăţeni români - tineri şi mai în vârstă, repatriaţi sau cu domiciliul în RM - îşi aşteptau răbdători rândul să-şi voteze viitorul preşedinte. O bună parte dintre aceştia erau veniţi special pentru acest vot din raioane. Ion Şarban, preşedintele Secţiei de votare nr. 171, din incinta Ambasadei, şi-a exprimat satisfacţia în legătură cu activismul cetăţenilor noştri. El a subliniat interesul lor sporit faţă de acest scrutin, comparativ cu precedentele două. Spre seară, o bună parte dintre alegători stăteau la coadă mai bine de patru ore.
A dispărut frica…
Cetăţenii români au votat, de asemenea, şi la Orhei, Nisporeni, Ungheni, Bălţi, Cahul, Giurgiuleşti, Anenii Noi, Căuşeni şi Soroca. Afluxul basarabenilor este dovada unui „dezgheţ” civic, o dispariţie a fricii din ultimii ani de a participa la alegeri ca cetăţeni români. Ionel Dumitru, preşedintele Secţiei de votare nr. 179 Cahul, ne-a relatat despre afluxul de sute de oameni, în cursul zilei, pentru exercitarea dreptului la vot. Şi la Bălţi, cetăţenii români au fost la fel de activi. Marea doleanţă a acestora este să vadă, în sfârşit, deschise multaşteptatele consulate ale României, unde să nu mai stea la cozi infernale. Majoritatea oamenilor speră o schimbare în România, care ar influenţa esenţial destinul RM. Mihai Cimpoi, preşedintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, ne-a declarat că a votat pentru impulsionarea relaţiilor dintre cele două ţări, care trebuie să fie relaţii cu adevărat dintre două state româneşti. „Noul preşedinte al României va trebui să obţină o stabilitate politică, o bună imagine a României - nu doar culturală, ci şi politică, şi economică”.
„Paşaportul românesc, râvnit atât de mult de cetăţenii RM, nu este doar pentru a călători şi a-ţi face interesele personale, ci pentru ca, înainte de toate, să-ţi asumi obligaţia de cetăţean. Aştept de la viitorul preşedinte să aibă grijă şi de cetăţenii români care trăiesc în afara graniţelor României, în special de cei din RM. România este ţara care ne poate ajuta enorm, în sensul facilitării drumului nostru spre UE”, a spus Corina Fusu, preşedinta Comisiei parlamentare cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media.
„De la noul preşedinte aşteptăm să ne apropie mai mult de România”
Nicolae, în vârstă de 48 de ani, a votat pentru ca România şi RM să se regăsească într-o Europă comună. „Votul basarabenilor de acum în acolo va schimba situaţia într-o mare măsură şi în RM”.
„Avem un act ce confirmă oficial că suntem români. Să dovedim acest lucru prin voturile noastre. Este foarte important că fiecare persoană cu cetăţenie română să-şi vadă rolul său ca parte a României. De la noul preşedinte aşteptăm să ne apropie mai mult de România”, a menţionat Daniela Dermenti, 22 de ani .
Andrei Plăcintă, 19 ani, consideră că, în astfel de campanii electorale, pentru ca opţiunea oamenilor să fie una motivată, este necesar „ca toţi cetăţenii, inclusiv din zona rurală, să aibă acces la o presă imparţială şi obiectivă, ca să-şi aleagă preşedintele de care au într-adevăr nevoie. Ne trebuie un preşedinte care să influenţeze esenţial relaţiile bilaterale dintre ţările noastre”.
„Am votat pentru schimbare. Este regretabil că şi în România, şi în RM oamenii se tem de schimbare. Această teamă ne ţine locului. După ce România a intrat în NATO şi în UE, am aşteptat să-şi întoarcă faţa spre RM. Acest lucru nu s-a întâmplat. Trebuie înnoită clasa politică, e nevoie de un dialog şi de un mare compromis, ca după aceea România să ajute mai mult RM în drumul spre NATO şi UE. Astfel, toţi românii vor fi mai puternici şi vor avea o viaţă cu mult mai bună”, a afirmat Vitalia Pavlicenco, preşedinta PNL. La alegeri au participat foarte mulţi tineri. Este un fenomen remarcabil şi semnificativ, spuneau cei care aşteptau să intre la vot.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲