CHIFU: SUA schimbă strategia în Ucraina. Măsuri dure pentru Putin
adăugat 10 iunie 2015, 09:40, la Opinii / Editoriale • Articol publicat de Octavian Balan
Un eveniment mai puțin prizat de către presa română a trecut neobservat printre chemări la DNA și crize de guvern: secretarul Pentagonului, Ash Carter, a declarat că relația cu Rusia a luat o întorsătură neplăcută și a convocat militari și diplomați la Stuttgart, la sediul Comandamentului american din Europa, pentru a evalua eficiența strategiilor NATO și ale SUA față de Rusia, ca răspuns la aventura ucraineană a lui Putin.
Reuniunea a marcat prezența a circa 20 de lideri militari americani din întreaga lume, între care generalul Phil Breedlove, comandantul Comandamentului European al US Army, generalul Lloyd Austin, șeful CentCom, Comandamentul Central American, general David Rodriguez, șeful African Command, un număr de lideri civili ai Pentagonului și 13 ambasadori americani în statele europene. Motivul esențial este tentativa de reluare a ofensivei ruse și separatiste în Estul Ucrainei, introducerea de material militar rus modern și performant, precum material blindat greu și artilerie anti-aeriană, împreună cu militari ruși capabili să utilizeze această tehnică, în Estul Ucrainei.
Motivul fundamental este faptul că sancțiunile economice dau rezultate, dar impactul asupra economiei nu pare să-l facă pe Putin să-și schimbe planurile din Ucraina, din contră. Economia Rusiei se prăbușește, căzând în prima sa recesiune din 2009, pe baza sancțiunilor și a scăderii prețului petrolului. Moneda sa a pierdut jumătate din valoare față de dolar, în 2014, deși Banca Centrală a Rusiei face eforturi disperate să mențină rubla. Însă, chiar dacă în timp populația va resimți și se va îndrepta împotriva conducătorilor care-și bat joc de viitorul țării, pe baza planurilor aventuriste de reconstrucție a imperiului, e un proces lent și SUA își doresc măsuri suplimentare care să dea rezultate rapid prin abandonarea, de către Putin, a planurilor agresive în Ucraina.
Măsurile dezvăluite de către secretarul Apărării al SUA, care vor fi prezentate la ministeriala NATO de la sfârșitul lunii, vizează domenii economice, politice și militare. Dintre cele date publicității este vorba despre o întărire a sancțiunilor economice și financiare contra Rusiei, la nivelul UE și al SUA. Deși nu a fost confirmată livrarea de arme letale defensive către Ucraina, susținută de Carter, de o parte a administrației Obama și de Congres, vor fi amplificate numărul și conținutul exercițiilor de antrenament din statele de la frontiera de Est a Alianței și a UE, iar investițiile vor crește în capabilități militare europene ce pot răspunde războiului hibrid, ca cel din Ucraina, care utilizează forțe fără uniforme, o amestecătură de subversiune și război informațional sofisticat, folosind manipularea și amenințarea cu țintă, minciuni gogonate și cocktailul similar celui din Ucraina, după cum a anunțat Carter.
Vor fi întărite capabilitățile ne-tradiționale, și în domeniul cibernetic. De asemenea, oficialii prezenți la Stuttgart au discutat despre extinderea rolului SUA în forța de reacție rapidă a NATO, în primul rând în intelligence, transport strategic și operativ rapid și sprijin logistic pentru trupele Alianței desemnate pentru reasigurarea în flancul estic.
Alianța are nevoie de o reformă internă, pentru că sistemele sale tradiționale de decizie sunt prea încete și procedurile pentru schimbul de informații insuficient de operative pentru noile amenințări. În ceea ce privește Ucraina, dezbaterea privind trimiterea de arme letale continuă, în timp ce 300 de soldați ai celei de-a 173-a brigadă aeropurtată a armatei SUA continuă pregătirea celor 60.000 de militari ai Gărzii Naționale. De altfel, discuția telefonică de vineri a președinților Obama și Poroshenko a subliniat „preocuparea profundă" față de ultima ofensivă militară. Obama a subliniat „nevoia de a menține costurile majore pentru Moscova și separatiști, în vederea obținerii îndeplinirii acordurilor de la Minsk", ca soluție diplomatică a conflictului.
Carter a mai spus, într-un briefing de presă în avionul său, că viitoarele bugete ale Apărării statelor NATO trebuie să reflecte și nevoia de a confrunta amenințări precum „căderea într-un război pe scară largă". „Putin nu pare să aibă intenția de a-și schimba abordarea agresivă în Ucraina, de aceea trebuie să ne adaptăm la acest nou curs al realității", a mai spus secretarul Pentagonului. „Rusia se organizează, fără să ascundă acest lucru, pe poziții de adversar cu Alianța. Trebuie să recunoaștem asta și să reacționăm în fața acestui fapt, pentru că Putin e imun la suferințele pe care acțiunile sale le aduc țării sale și cetățenilor săi", a încheiat Carter.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲