CHIȘINĂU: Un tânăr specialist în IT lasă Suedia din dor de casă
adăugat 13 ianuarie 2011, 09:47, la Interviu / Reportaj • Articol publicat de Vlad Durnea
Moldoveanul Alexandru Bodrug , specialist în IT, este gata să lase un salariu de 1.000 de euro în Occident pentru un job la Chişinău.Tânărul şcolit în Franţa a fost selectat de o oranizaţie din Moldova să revină în ţară, în cadrul unui program de aducere a valorilor umane înapoi acasă.
Alexandru Bodrug ( 29 de ani), originar din Chişinău, este unul dintre tinerii care după ce a gustat viaţa din Occident a hotărât să revină în Republica Moldova. Spune că nu regretă că a plecat, dar a hotărât să se întoarcă acasă pentru că îi este dor de părinţi şi de viaţa din Capitală.
Tânărul a acceptat provocarea Occidentului la doi ani după ce a absolvit Facultatea de Matematică şi Informatică din cadrul Universităţii de Stat din Moldova. Atunci a plecat la master în Franţa. Alexandru locuieşte acum în Suedia unde a ajuns din întâmplare.
„ÎMI E DOR DE VIAŢA DIN CHIŞINĂU"
„După absolvirea masteratului am locuit încă un an în Franţa şi am avut o ofertă de muncă în Bucureşti, pe care am acceptat-o. Între timp, CV-ul meu a rămas pe un site de recrutare. O companie de consultanţă în domeniul IT l-a găsit mi-a trimis pe e-mail oferta de muncă pentru Suedia", povesteşte tânărul. Chiar dacă nu mai locuieşte în Republica Moldova, Alexandru este la curent cu toate evenimentele din ţară. La sfârşitul anului trecut, Alexandru a aflat de un program lansat de un ONG din Moldova, Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM), care vrea să readucă în ţară 30 de tineri şcoliţi şi stabiliţi peste hotare.
N-a ezitat, a trimis CV-ul său şi a fost acceptat. „Am hotărât să revin în Moldova pentru că îmi este dor de viaţa de zi cu zi din Chişinău, îmi este dor de părinţi. Vizitele de 2-3 săptămâni pe an nu sunt suficiente pentru a alina acest dor", spune tânărul. Alexandru Bodrug este sigur că revenirea tinerilor în Republica Moldova ar putea schimba mentalităţile de aici. „Resursele umane sunt puţinele bogăţii ale Moldovei", adaugă tânărul.
Alexandru mărturiseşte că nu vrea să se îmbogăţească în ţară şi că ar renunţa la salariul de 1.000 de euro din Suedia doar să fie lângă părinţi. Este sigur că şi în Moldova ar putea câştiga bine.
„În calitate de programator, cu puţină insistenţă, poţi să câştig aceiaşi bani şi acasă. Îmi dau seama că voi avea un salariu mai mic. Nu exclud că voi fi nevoit să plec din Moldova, dar până nu încerci nu ştii", explică tânărul.
AVANTAJELE PROGRAMULUI PENTRU ÎNTOARCERE ACASĂ
Alexandru şi-a propus să revină în Moldova cu gândul că se va stabili definitiv. Totuşi, nu exclude că se va întoarce în Occident dacă nu va fi mulţumit de oferta de acasă. Până acum, peste 30 de tineri moldoveni, care au terminat sau urmează să finalizeze studiile peste hotare, au depus dosarul pentru programul Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie. Potrivit reprezentanţilor OIM, până astăzi au fost depuse peste 30 de cereri. Dintre acestea au fost selectate doar 27, iar numărul total de persoane care vor beneficia de acest program este 30.
Tinerii moldoveni cu studii în străinătate, cu vârsta de până la 35 de ani, care doresc să revină temporar sau permanent în Moldova pot depune dosarul la acest program până pe 31 martie. Potrivit reprezentanţilor OIM, cei care vor fi selectaţi în cadrul acestui program vor beneficia în primul rând de un loc de muncă sigur. Practic, organizaţia stabileşte legătura între o companie care activează în Moldova şi tinerii care vor să se întoarcă acasă. În plus, OIM le asigură câştigătorilor cheltuielile de transport ca să ajungă în ţară şi o bursă lunară în valoare de 200 de euro pe o perioadă de până la şase luni.
Străinii știu doar că în Moldova sunt vinuri bune și femei frumoase, dar ne mai confundă țara cu Macedonia
Alexandru Bodrug Specialist în IT
CERERI ŞI DIN AMERICA DE ÎNTOARCERE ÎN ŢARĂ
Reprezentanţii Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie susţin că în cadrul programului lansat de ei au primit cereri de la moldoveni plecaţi în Suedia, Marea Britanie, Franţa, România, Italia, Germania şi SUA. „Solicitanţii sunt specialişti în domenii ca justiţie, drept internaţional, economie, management, IT, Web Design şi medici ori specialişti în ştiinţă.
Mulţi dintre aplicanţi susţin că vor să revină în Moldova pentru a schimba lucurile în bine", spune Viorica Olaru-Cemârtan, consultant în cadrul OIM. Statisticile arată că, în 2009, peste 6.000 de moldoveni s-au stabilit peste hotare. Majoritatea emigranţilor au vârsta între 20 şi 39 de ani. Aproape 15% din totalul emigranţilor au studii superioare. Neoficial, între 600.000 şi un milion de moldoveni sunt plecaţi din ţară.
„VIITORUL ÎN MOLDOVA ESTE INCERT"
În timp ce unii moldoveni fac tot posibilul să revină acasă, alţii sunt gata să lase ţara pentru un salariu atractiv în străinătate.
Ion Marandici (30 ani), doctorand la Universitatea din New Jersey din Statele Unite ale Americii, n-are încredere că s-ar putea realiza profesional dacă s-ar întoarce în Moldova. Tânărul spune că din bursa de studiu pe care a câştigat-o îşi poate acoperi toate cheltuielile. „Primesc bursă de 1.700 de dolari pe lună la care se adaugă 700 de dolari, pe semestru, care mi se dau pentru cărţi. Anual, am un bonus de 1.000 de dolari special ca să mă abonez la reviste şi să particip la conferinţe", explică Ion.
„MOTIVAŢIA FINANCIARĂ E FOARTE IMPORTANTĂ"
După ce a studiat în România, bărbatul a revenit în Moldova. Dezamăgit de condiţiile de muncă şi de traiul de aici, a decis să plece definitiv din ţară. „Atmosfera din Moldova devenise extrem de politizată. Aveam impresia ca nu voi reuşi sa fac ceea ce imi place, cercetare, să pot câştiga un ban cinstit", mai spune Ion Marandici.
Tânărul susţine că în SUA îi este dor de vinurile din ţară şi de produsele „made în Moldova". „Motivaţia financiară este foarte importantă, dar perspectivele pe termen lung sunt mai importante. Pentru majoritatea moldovenilor viitorul este incert", ne-a mai declarat tânărul. ;
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲