Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

22 ianuarie 2025, ora locală: 13:01

 

Chisinaul nu renunta la Transnistria

adăugat 18 mai 2010, 11:46, la Interviu / Reportaj

 Chisinau, Transnistria, Victor Osipov, Ministerul Reintegrarii din Republica Moldova

Victor Osipov, ministrul Reintegrarii din Republica Moldova a declarat intr-un interviu pentru ziuaveche.ro ca problema transnistreana nu va putea fi rezolvata decat prin negocieri transparente, cu participarea tuturor celor implicati. Problema transnistreana nu reprezinta o piedica in calea integrarii europene, iar conflictul ruso-georgian a marcat profund toate conflictele inghetate din regiune, a mai declarat Victor Osipov.

Cum evolueaza negocierile in formatul 5 plus 2 de cand a inceput guvernarea AIE?

In pofida unor speculatii ale celor care azi sunt opozitie in Republica Moldova cum ca noua guvernare, datorita profilului politic, convingerilor, doctrinelor, va fi incapabila sa promoveze actiuni politice de solutionare a conflictului transnistrean eu cred ca per ansamblu se poate spune ca noi am actionat in confromitate cu prioritatea guvernului. Una dintre cele cinci prioritati ale guvernului este reintegrarea tarii. Noi am actionat eficient si pe toate planurile reactivand aceste procese. Daca intrebarea se refera la formatul 5 plus 2 trebuie sa trecem in revista cateva repere. Din martie 2006 participantii la acest format se reunesc doar informal. In 2009 in general comunicarea in format ca si alte instrumente practic au fost stopate din cauza evenimentelor politice din Moldova. Prima sarcina a noastra a fost sa reactivam toate aceste instrumente; 5 plus 2 a fost primul, la 7 noiembrie am avut prima reuniune in acest format la Viena. Pentru noi acest format este singurul in care credem ca putem identifica o solutie politica. Este cunoscut ca se vehiculeaza si alte posibile variante, chiar s-au incercat anterior luari de pozitie in formate restranse, care excludeau alti participanti la proces, ceea ce este inacceptabil. Problema transnistreana, desi este una interna a Republicii Moldova afecteaza la modul cel mai direct securitatea in regiunea de sud est a Europei si reprezinta o problema a conflictelor inghetate la nivel regional si mondial. Noi consideram ca trebuie sa fie tratata in contextul intereselor de securitate europeana. Formatul, care nu e unul ideal, este rezultatul evolutiilor si schimbarilor care au avut loc in aceasta combinatie de negociatori – totusi reprezinta cea mai echilibrata dintre formulele de pana acum si cel mai important este formula acceptata de toate partile. Perfectionarea ei ar fi posibila daca toate partile vor accepta. Nu este un secret faptul ca autoritatile de la Chisinau considera ca rolul Uniunii Europene si al Statelor Unite trebuie sa creasca in procesul de reglementare a conflictului transnistrean, lucru pe care l-am fixat in programul de activitate al guvernului si pe care l-am discutat in cursul unor vizite la Bruxelles si Washington. Acest fapt nu inseamna schimbarea statutului in formatul 5 plus 2, unde UE si SUA sunt doar observatori. UE si SUA au o sumedenie de posibilitati si instrumente prin intermediul carora pot juca un rol din ce in ce mai important. Procesul de reintegrare al Republicii Moldova este ceva mai larg decat procesul solutiei politice, care este doar o parte a procesului de reintegrare si implica necesitatea de a reface si dezvolta contactele dintre malurile drept si stang ale Nistrului. Cooperarea societatii, a populatiei...

Anii trecuti erau tot felul de astfel de probleme, de exemplu cu inmatricularea masinilor...

Problemele n-au disparut si tocmai asta am in vedere: nu putem sa ne cramponam de procesul de solutionare politica dand uitarii faptul ca exista o sumedenie de probleme cotidiene, unele foarte mari. Ati pomenit transporturile si vehiculele, este o problema si inca nu am ajuns la o solutie, exista un status quo, se accepta cu multa indulgenta circulatia pe teriotoriul Republicii Moldova a vehiculelor inmatriculate in regiunea transnistreana, insa atunci cand vorbim de iesirea din Republica Moldova deja este o problema pentru ei. Avem si in alte sectoare, de exemplu problema comunicatiilor telefonice, a telefoniei fixe in primul rand, care este intrerupta si creaza incomoditati enorme populatiei deoarece aici sunt multe familii impartite pe ambele maluri. Comunicatiile sunt o conditie sine qua non a societatii moderne. Caile ferate, problema scolilor de pe malul stang subordonate Ministerului Educatiei de la Chişinău si cunoastem toti conflictul scolilor si faptul ca de atunci situatia lor ramane neschimbata. Asa cum au gasit niste solutii temporare, aceste solutii sunt temporare de sase ani de zile, ceea ce este anormal. Si multe, multe alte chestiuni. Aceasta prioritate a solutionarii problemelor din regiune ar trebui sa fie o preocupare primordiala si eu cred ca implicit un element al reintegrarii pentru ca doar impreuna avem sanse sa atragem solutii, inclusiv financiare pentru proiecte comune.

La nivelul acesta al cooperarii sociale intre cele doua maluri ale Nistrului vreau sa va intreb daca cei de la Chisinau ii lasa de fiecare data pe cei de la Tiraspol sa castige campionatul de fotbal?

Cei de la Sherif Tiraspol au avut si antrenori din Romania. Sunt un club in care se investeste, atrag si antrenori si jucatori de calitate, au o infrastructura dezvoltata, cea mai buna din Republica Moldova la momentul de fata, pentru ca in dreapta Nistrului o astfel de investitie nu s-a facut. Aceasta este legea sportului, nu inseamna ca cineva le doneaza titlul de campioni. Echipele lupta pentru acest titlu si Sherif castiga. Vreau sa va spun ca sportul este unul din domeniile in care Republica Moldova este integra. Campionatul de fotbal al Republicii Moldova include echipele din stanga Nistrului si este o dovada ca nu exista un conflict real si ca nu exista bariere atunci cand sunt respectate regulile jocului.

Cum credeti ca afecteaza chestiunea transnistreana procesul de integrare in UE?

Problema transnistreana afecteaza situatia generala a Republicii Moldova in toata complexitatea ei, si relatile noastre externe, activitatile noastre diplomatice printre care principala este integrarea europeana, in contextul discutiilor, negocierilor problema transnistreana este pe agenda si i se acorda un loc aparte. Eu sunt multumit de faptul ca in cadrul acestor discutii apar abordari comune ale UE si Republicii Moldova orientate spre reintegrarea noastra teritoriala, iar UE in ultima perioada isi sporeste contributia inclusiv financiara la acele proiecte de dezvoltare despre care v-am vorbit anterior. Pentru anul trecut a fost alocata o transa de 1,6 milioane euro, pentru anul in curs o transa de 2 mil euro, s-a stabilit un principiu conform caruia pana la 15% din asistenta oferita de Comisia Europeana poate fi utilizata pentru proiecte in raioanele de est. Din acest punct de vedere exista o intelegere comuna si o conjugare a eforturilor. Nu vorbim de faptul ca UE ar descalifica Republica Moldova din cauza ca are aceasta problema transnistreana, ci dimpotriva realmente putem urmari faptul ca UE isi amplifica asistenta acordata Republicii Moldova.

Au aparut idei care sustin o abandonare a Transnistriei in favoarea aderarii la UE?

N-au aparut, ele de fapt n-au disparut niciodata. Tot timpul au existat abandonisti, oameni cu ideea: hai sa scapam de unii, sa aruncam balastul ca sa ne fie noua mai usor! Vreau sa va spun ca este o pozitie totalmente straina de pozitia autoritatilor moldovenesti, noi nu suntem in favoarea abandonarii nici a teritoriilor si cu atat mai mult a populatiei pe care le avem in stanga Nistrului. Consideram ca nu avem dreptul la asa ceva, reprezentam conducerea Republicii Moldova si trebuie sa avem grija de toti cetatenii nostri. Este o cale gresita si nicaieri la modul oficial nu se pune astfel problema. Si n-ar fi corect: ce facem noi cu cei peste 330.000 de cetateni cu acte în regulă ai Republicii Moldova din stanga Nistrului? Ii lasam, ii daruim altcuiva? S-au mai intamplat in istorie asemenea cazuri si nu cred ca ele au avut o dezvoltare fericita, nici pentru teritorii, nici pentru popor. De aceea, noi care am avut de pierdut foarte mult de-a lungul istoriei sub acest aspect trebuie sa respectam principiul frontierelor recunoscute in situatia actuala in aceasta parte a Europei si sa continuam lucrul pentru a extinde controlul constitutional al Republicii Moldova asupra regiunii din stanga Nistrului. Cum se va intampla si cand depinde de calitatea, conditiile, premizele si rezultatele negocierilor. Dar vom avea suficienta rabdare, tenacitate si inteligenta pentru ca sa ne atingem acest obiectiv.

Exista vreo posibilitate a reactivarii a memorandumului Kozak sau a altei variante care sa cuprinda federalizarea Republicii Moldova?

Eu vreau sa va atrag atentia asupra modului in care este formulata prioritatea numarul unu a Guvernului Republicii Moldova: identificarea unei solutii viabile pentru solutionarea conflictului transnistrean. Adica solutia urmeaza sa fie identificata in procesul negocierilor, nu scrisa undeva prin cancelarii sau birouri, sau la intalniri obscure si prezentate asa cum au mai fost unele, intr-o buna dimineata, socand societatea. Doar o solutie negociata transparent va putea fi viabila pentru ca va avea agrementul partilor participante la negocieri. Au existat o serie intreaga de proiecte, toata lumea isi aminteste mai frecvent memorandumul Kozak, dar au fost si altele, insa ele au ignorat aceasta conditie a negocierii transparente in formatul care este dedicat acestui scop. Va atrag atentia ca nici unul din acele proiecte nu a fost acceptat. Noi nu vorbim acum despre proiectele trecutului, noi lucram pentru un proiect al viitorului.

Ce influenta a avut conflictul ruso-georgian asupra negocierilor transnistrene?

Conflictul ruso-georgian a marcat profund toate relatiile care sunt in jurul conflictelor inghetate. In plan mai general el a afectat si aspectele legate de controlul armelor conventionale. In acest domeniu exista dispute si procese de negocieri pentru a stabili noi aranjamente internationale acceptate de toate partile. Dar, ca sa revin la negocierile noastre, a avut un impact, desi nu intotdeauna este foarte evident. Comportamentul in cadrul sedintelor formatului 5 plus 2 nu a suferit modificari, iar regiunea transnistreana este in continuare una nerecunoscuta, dupa cum se stie.


Autor: George Damian
Sursa: www.ziuaveche.ro


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Interviu / Reportaj

Previziuni SUMBRE. Anatol Țăranu: „Schimbarea guvernării la Chișinău în anul 2018 ar putea într-un mod FATAL să deterioreze relația moldo-română”
Schimbarea guvernării în R. Moldova după alegerile parlamentare de anul acesta ar putea deteriora într-un mod fatal relația moldo-română, consideră analistul politic Anatol Țăranu.
Potrivit acestuia, România nu este doar un vecin pentru R. Moldova. „România devine, într-un ritm foarte rapid, o țară europeană, [...] mai mult
ȘALARU: „MILITARII PLEACĂ PE CAPETE DIN ARMATA NAȚIONALĂ, DEOARECE NU MAI VĂD PERSPECTIVE”

Fostul ministru al apărării despre blocarea participării militarilor moldoveni la exercițiile din străinătate. 



Militarii din Republica Moldova nu au mai participat la vreun antrenament în străinătate din luna februarie, când Igor Dodon blocase plecarea lor la un exerciţiu în România, ce avusese loc în cadrul [...] mai mult
USATÎI A FOST INLCUS ÎN "LISTA NEAGRĂ" A UCRAINEI
Preşedintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, a fost inclus la 21 iulie, de Centrul de analiză şi cercetare „Mirotvoreţ”, în Lista persoanelor acuzate de infracţiuni comise împotriva securităţii naţionale a Ucrainei.

Centrul „Mirotvoreț” este cunoscut prin colectarea [...] mai mult
(video) Acasă la Maia Sandu. Candidata la președinție răspunde la 13 întrebări într-un interviu acordat în apartamentul său
Ziarul de Gardă a realizat un interviu video cu candidata la funcția de președinte al țării, Maia Sandu, la ea acasă, unde i-au fost adresate 13 întrebări.
În interviu, Maia Sandu vorbește despre zvonurile apărute în ultima perioadă la adresa ei, despre închiderea bisericilor, siucidul în rândul tinerilor din cauza [...] mai mult
REPORTAJ // La PAS prin satul de baștină al Maiei Sandu. De ce s-a SUPĂRAT politiciana?
Rădăcini // Descendenta unei familii de gospodari din Risipeni, Fălești, Maia Sandu se bucură de mare respect în satul de baștină
Pe un drum de țară, îngust și înnămolit, înaintând cu greu în cizmulițele lor de cauciuc și sprijinindu-se una pe alta ca să nu cadă, două fetițe, cu rucsacuri cât ele de mari în [...] mai mult
Victor Ciobanu: „DNA nu a trecut Prutul, dar Plahotniuc l-a trecut, în sens invers”
Unionismul nu a fost niciodată un proiect realist nici la Chişinău, nici la Bucureşti. A fost doar exploatat în diferite scopuri obscure şi pentru asta trebuie să aibă finalitate, afirmă editorialistul Ziarului NAȚIONAL Victor Ciobanu.
Într-un interviu pentru ziare.com, Victor Ciobanu avertizează în privinţa probabilităţii fraudării [...] mai mult
Morțile suspecte din „dosarul miliardului”
Pe par­cur­sul lunii noiem­brie 2014, peste 13 mili­arde de lei au fost scoși de la Banca de Eco­no­mii (BEM), Banca Soci­ală (BS) și Uni­bank și trans­fe­rați pe con­turi din stră­i­nă­tate. Pe 27 noiem­brie 2014, o mașină plină cu acte de la cele trei bănci [...] mai mult
Siegfried Mureșan: „Sper că în R. Moldova avem un guvern care să dorească să implementeze reformele”

Un interviu cu europarlamentarul român de la Bruxelles realizat de europalibera.org



La 1 iulie intră în vigoare Acordul de Asociere al Uniunii Europene cu Republica Moldova, semnat acum doi ani la sfârşitul lunii iunie… Ce ar trebui să urmeze? Şi a devenit sau promite măcar acest acord să devină cel mai important generator [...] mai mult
BANII DISPĂRUȚI ÎN ASFALT PRIN CONTRACTE ORCHESTRATE
Bugetul municipiului Chișinău a fost păgubit cu peste 8 milioane de lei prin semnarea, de către primarul Dorin Chirtoacă, a unui contract de împrumut cu o firmă din SUA pentru lucrări de reparaţie a unor străzi. Împrumutul a fost contractat ilegal, iar Primăria Chișinău a folosit drept „argument” [...] mai mult

randat în 	0.1799 secunde