Chişinăul propune Transnistriei statut de republică şi propria constituţie, dar nu şi drept de veto
adăugat 03 iulie 2008, 10:20, la Opinii / Editoriale
Proiectul de acord, elaborat de Moldova pentru reglementarea diferendului transnistrean, prevede acordarea statutului de republică pentru regiunea separatistă, care va dispune de propria Constituţie, informează AP FLUX, cu referire la "Novây reghion".Aceste detalii au fost dezvăluite de către ministrul Reintegrării, Vasili Şova (în imagine), în cadrul seminarului "Dialoguri transnistrene" de la Vadul lui Vodă, organizat de Asociaţia de politică externă a Moldovei. Ministrul a menţionat că pachetul de propuneri a fost remis deja participanţilor la procesul de negocieri. "Acesta prevede pentru Transnistria statut de republică, propria constituţie, precum şi dreptul la iniţiativă legislativă a sovietului suprem al Transnistriei, dreptul la ieşirea acesteia din componenţa Moldovei, în cazul în care aceasta din urmă îşi pierde calitatea de subiect al dreptului internaţional. Este o situaţie în detrimentul Chişinăului, însă noi suntem gata să o aprobăm, pentru a demonstra intenţia de a construi un stat rezistent", a precizat Vasili Şova.
De asemenea, a specificat el, pe lângă aceste propuneri, proiectul prevede aprobarea pentru Moldova a statutului de neutralitate, demilitarizarea, precum şi garantarea drepturilor la proprietate persoanelor fizice şi juridice. În opinia lui Şova, poziţia Rusiei în aceste condiţii este destul de dificilă, deoarece aceasta "vede că documentele cu propuneri sunt foarte atractive, iar decizia merită sau nu a merge pe această cale este o dilemă complicată".
Totodată, Şova a menţionat că pachetul cu propuneri garantează adoptarea unor decizii care vor permite evitarea dezvoltării instabile a statului, întărirea elementelor importante pentru racordarea tuturor sectoarelor de gospodărire. "Problemele de securitate însă, trebuie soluţionate astfel încât nici Chişinăul, nici Tiraspolul să nu poată decide nimic negativ în raport cu cealaltă parte şi să fie realizată protecţia populaţiei, precum şi proiectele internaţionale de dezvoltare a teritoriilor", a mai spus ministrul Reintegrării.
În acelaşi timp, el a precizat că în propunerile Chişinăului nu există nicio stipulare privind dreptul de veto pentru Transnistria, dar că există garanţii care sunt confirmate de formatul de parteneri internaţionali în negocieri.
Referindu-se la reprezentativitatea în structurile de conducere, Şova a spus că alegătorii din Transnistria vor putea fi reprezentanţi de către a cincia parte dintre deputaţii din parlamentul unit, iar succesul activităţii acestuia va depinde de nivelul de previzibilitate şi profesionalism al acestuia.
Potrivit ministrului, Moldova propune convocarea formatului 5+2, publicarea deciziei acestuia, iar în cazul în care acest proiect "va nemulţumi majoritatea populaţiei de pe ambele maluri, proiectul va fi considerat mort din start sau, în cel mai bun caz, provizoriu". În cazul în care statutul propus va fi adoptat de către ambele parlamente, Legislativul Moldovei va adopta, în termen de 30 de zile, Legea cu acţiune directă pe bază declarativă şi va confirma toate drepturile la proprietate persoanelor fizice şi juridice, de care acestea dispuneau în momentul adoptării legii.
la urmatoarele alegeri avem ocazia sa-l votam pe Smirnov.
Politicieni de paie trezitiva.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲
asteptati,a trecut timpul cind trebuia sa va grabiti si sa executati ordinele moscovei.Niciodata Romania n-a fost intr-o pozitie mai avantajoasa ca acum,cand pur si simplu aveam posibilitate sa negotiem cu rusii de la egal la egal ,si chiar sa punem presiune pe ei.Nici nu va inchipuiti ce inseamna NATO si UE la care suntem parte.Nu va mai speriati cind rusii ii i-au pe occidentali peste picior.O fac pentru ca li se permite.