Chişinăul taie sârma ghimpată de pe Prut
adăugat 17 decembrie 2009, 11:34, la Eveniment
Guvernul condus de Vlad Filat a hotărât înlăturarea gardului de sârmă ghimpată de la frontiera cu România, din zona Ungheni. Gestul simbolic a fost însoţit de decizia vicepreşedintelui companiei ruse Lukoil, Nicolae Ciornîi, de a intra în politica moldoveană, o mişcare despre care iniţiatorul recunoaşte că a discutat în afara ţării.Premierul Republicii Moldova, Vlad Filat, a cerut miercuri la şedinţa de guvern ca până sâmbătă să fie gata pachetul de documente necesar pentru a fi scoasă sârma ghimpată de pe Prut, relatează “Jurnal de Chişinău”, preluat de NewsIn. Dacă va trece de Biroul Permanent, iniţiativa va fi dezbătută în plenul Parlamentului.
Proiectul de hotărâre aprobat miercuri conţine două articole. Hotărârea stabileşte că Parlamentul Republicii Moldova hotărăşte scoaterea gardului de sârmă ghimpată de-a lungul frontierei de stat din partea de vest a Republicii Moldova - de-a lungul Prutului. Decizia va fi executată până la 1 martie 2010 - perioada începerii lucrărilor agricole - de Serviciul Grăniceri al Republicii Moldova, în colaborare cu administraţiile publice locale.
La începutul lunii noiembrie, Ion Harea, preşedintele raionului Ungheni, a declarat că gardul de sârmă ghimpată va fi dat jos până la sfârşitul acestui an.
El a menţionat atunci că prin această decizie se va liberaliza comerţul, ceea ce va contribui la dezvoltarea economică a localităţilor de o parte şi de alta a Prutului, mai cu seamă că România şi Republica Moldova au semnat deja Convenţia privind micul trafic de frontieră.
În urmă cu doi ani, membrii Consiliului raional Ungheni au elaborat un proiect de modernizare a sistemului de supraveghere la graniţă şi renunţarea la sârma ghimpată, care a fost aprobat de autorităţile din România, dar refuzat de fosta guvernare comunistă de la Chişinău. Harea a precizat că sârma ghimpată împiedica accesul la peste 2.500 de hectare de teren pe malul Prutului, care puteau fi exploatate în scop turistic. În aprilie 2008, Vladimir Voronin a avertizat conducerea locală să nu scoată sârma ghimpată de pe un segment de 80 de kilometri de frontieră moldo-română. „Voi, ăştia din Ungheni, aveţi probleme cu graniţa? Sârma ghimpată nu-i a voastră. Dacă nu vă veţi linişti, veţi nimeri în puşcărie cu tot cu consiliul vostru şi, în primul rând, preşedintele raionului!“, a spus atunci Voronin.
În şedinţa de miercuri, guvernul Filat a adoptat alte câteva decizii importante. A fost demis Tudor Copaci, şeful Agenţiei Moldova-Vin, care gestionează una dintre cele mai importante ramuri ale exportului Republicii Moldova, şi au fost rechemaţi ambasadorii de la Washington, Londra şi Kiev.
Omul Lukoil, la Chişinău
Nicolae Ciornîi, vicepreşedinte din 2005 al companiei petroliere ruse Lukoil şi patron al echipei de fotbal Zimbrul Chişinău, a decis să renunţe la afaceri şi să înfiinţeze o formaţiune politică de stânga la Chişinău, înaintând şi o denumire - Partidul Muncii. “Am discutat la acest subiect doar cu o singură persoană, numele căreia nu-l pot divulga pentru moment. Este din afara ţării”, a declarat Ciornîi, care deţine şi cetăţenia română. De altfel, el a făcut parte din consiliul de conducere al Lukoil-România. Potrivit publicaţiei “Flux”, deţinută de Iurie Roşca, fostul aliat al lui Vladimir Voronin, mişcarea lui Ciornîi a fost decisă la Moscova, acolo unde moldoveanul are multiple relaţii, şi urmăreşte anihilarea Partidului Comuniştilor, condus de Voronin, în cazul organizării alegerilor anticipate în 2010.
Vladimir Ţurcan, deputatul care a părăsit PCRM împreună cu alţi trei colegi, nu a exclus aderarea sa la noua formaţiune pe care o va lansa Ciornîi. “Îl cunosc foarte bine pe dumnealui. Este foarte capabil. În privinţa colaborării mai vedem… Aş vrea să ştiu despre ce va vorbi azi”, a declarat Ţurcan pentru Unimedia. “Flux” apreciază că lui Ciornîi i se vor alătura Dumitru Braghiş, preşedintele Partidului Socialist, şi fostul premier Vasile Tarlev.
Daţi un leu pentru Voronin!
Timp de trei zile, în centrul Chişinăului se vor colecta bani pentru fostul preşedinte Vladimir Voronin, potenţialii donatori fiind rugaţi să depună doar câte un leu, într-o acţiune cu evident substrat ironic, al cărei mesaj este solicitarea pensionării liderului comunist. Sloganurile acţiunii sunt “Săracului Voronin - de la proletariatul înfometat câte un leu pentru mâncare” şi “Voronin - nu încurca poporul, la pensie!”. Iniţiatorul acţiunii este Stanislav Ivăniţă, un fermier din raionul Donduşeni, cunoscut opiniei publice şi pentru protestele din vară, când a vărsat lapte în faţa sediului guvernului în semn de protest faţă de preţurile mici de achiziţionare a acestui produs.
http://sprevest.ro/2009/12/reprofilarea-ca-mod-de-via%C8%9Ba-inverzirea-pepecedi%C8%99tilor/
si ''gicu''..............care peisaje frumoase inteligentule........ce fantezii aberante aveti......... un sfat.....sa va preocupe in continuare liceul/facultatea pe care o faceti si lasati comm fara acceptie........sunteti culmea uneori.........
TRAIASCA LIMBA ROMANA si ROMANIA MARE si LIBERA !!!
============================================
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲