Cine este Anatol Stati
adăugat 20 martie 2009, 10:49, la Opinii / Editoriale
Compania ASCOM a procurat la preţuri derizorii clădiri şi terenuri din Chişinău şi suburbii. Stati a reuşit să evite cercetarea penală în România, muşamalizarea cazului a costat câte 100 000 USD pentru Dobre şi Cernomaz, transmise personal de A. Şalaru. Pentru acoperirea strânselor sale relaţii cu lumea interlopă, din care provine, de fapt, Stati desfăşoară activitate de filantropFinul său (a lui Anatol Stati - n. n.) şi trei consăteni (de baştină din Bolotina, Glodeni) fac parte din gruparea lui Micu, practicând "racketul" (oficial fiind angajaţi la Serviciul de Securitate al ASCOM-ului). În prezent, aceştia se află în Italia, unde desfăşoară activităţi de "protecţie", şantajând muncitorii moldoveni aflaţi ilegal la muncă în această ţară.
Gruparea finilor lui A. Stati este puternic implicatăşi în organizarea traficului de prostituate din RM
Anul lansării oficiale a companiei: 1992. ASCOM este o afacere de familie, funcţia de vicepreşedinte aparţinând fiului său, iar cea de director executiv - soţiei sale. Anul lansării în afaceri cu petrol în Turkmenistan: 1995, contract valabil pentru 5 ani. În prezent se duc tratative pentru reînnoirea contractului cu Turvmenistan.
Până la lansarea pe piaţa petrolieră, compania se ocupa de operaţii de import-export a mărfurilor alimentare, afaceri cu terenuri, imobiliare, import de autoturisme. Pătrunderea ASCOM în Turkmenistan este legată de legăturile lui N. Cernomaz, pe de o parte, precum şi contribuţiei relaţiilor personale ale lui M. Snegur cu S. Niazov (Turkmen-başi) din acea perioadă.
În anul 1994, în cadrul campaniei electorale, Stati a susţinut Partidul Reformei, al cărui sediu era iniţial amplasat la "Moldova-tur" (dir. N. Cernomaz), iar după alegeri - în centrul de tineret (dir. M. Kamerzan). Preşedintele de atunci al Partidului Reformei, A. Şalaru, este fin de cununie al lui A. Stati şi adjunctul acestuia.
Odată cu numirea în funcţia de vicepreşedinte al companiei (la recomandarea lui N. Cernomaz) a lui V. Ursu (ex-primar, actualmente pretor al sect. Râşcani, care în timpul bolii lui Costin exercita funcţia de primar), compania ASCOM a procurat la preţuri derizorii clădiri şi terenuri din Chişinău şi suburbii, care au fost utilizate la obţinerea de credite de la băncile Bankcoop-Chişinău şi Mobiasbanc. Cu dobânzile obţinute, Stati s-a lansat, în asociere cu firma spaniolă KELME, într-o nouă investiţie, reutilizarea fabricii de încălţăminte din Orhei, fondând întreprinderea mixtă ASCOM-KELME. Aranjamentul cu partea spaniolă a fost realizat prin N. Cernomaz, viitor ministru de Externe, şef pe atunci la "Moldova-tur". Între 1995 şi 1996, S. Urechean a ordonat cercetarea cazurilor înstrăinării ilicite a terenurilor şi imobilelor din Chişinău, însă la intervenţia lui N. Andronic şi N. Cernomaz, cercetarea a fost oprită.
Stati a reuşit să evite cercetarea penală în România (în cazul de spionaj împotriva UPETROM, despre care am scris şi în FLUX), datorită intervenţiei lui N. Cernomaz în cercurile de afaceri ruse, pe de o parte, şi a lui V. Dobrea în cercurile române (LUKOIL urma să deschidă o reprezentanţă în România). Din surse apropiate de A. Stati s-a reţinut că muşamalizarea cazului a costat câte 100 000 USD pentru Dobre şi Cernomaz, transmise personal de A. Şalaru.
În 1995, ASCOM a încercat să pătrundă pe piaţa petrolieră din Azerbaidjan. V. Ursu a fost delegat la Bacu şi a reuşit să obţină accesul în urma unei înţelegeri cu oficialii azeri, pentru care au fost procurate câteva sute de autoturisme "Jiguli" din or. Toliati, transportate de către ginerele Iui Ursu, Oleg Danu, la Bacu. ASCOM a obţinut în schimb 500 000 de tone de ţiţei, rafinat în peninsula Apseron. În urma acestei afaceri, Stati i-a creat lui Ursu o firmă de construcţii "Con-Con V.M.", după care s-a debarasat de V. Ursu şi O. Danu, eliminându-i din ASCOM.
În 1999 s-a dezlănţuit al doilea scandal, legat de ASCOM-Group. Şeful direcţiei Operaţii Valutare Externe a BANCOREX a recunoscut, în cadrul anchetei, că firmei ASCOM i-au fost acordate credite preferenţiale sub garanţia unei bănci din Luxemburg. La verificare, s-a descoperit că în contul elveţian al ASCOM erau depozitaţi doar 750 USD. Acest fapt a dus la ruperea contractului (protocolului) de intenţii între ASCOM şi RAFO Oneşti, în urma căruia RAFO urma să treacă sub jurisdicţia ASCOM. La perfectarea contractului în cauză au negociat personal N. Cernomaz (ministru de Stat) şi Dan Căpăţână (consilier al preşedintelui Emil Constantinescu).
În prezent, ASCOM este eliminat tot mai intens din Turkmenistan de către compania rusă ITERA. Reînnoirea contractului este problematică. În septembrie 2000, A. Stati a propus premierului Braghiş ca R. Moldova să procure de la ASCOM gaze la preţul de 85 USD pentru 1000 mc. Premierul a acceptat iniţial, însă după convorbirea cu Nazarov (preşedinte al ITERA-Moldova) a respins oferta lui Stati. În acelaşi an, Stati cu Braghiş fondează firma UNOR-GAZ (moldo-româno-rusă) cu participarea RAFO, Orenburggaz şi a firmei off-shore din Cipru CYPRESS CAPITAL. Capitalul statutar al firmei: 350.000 USD, activele 2,1 milioane USD. Procentul de participare: RAFLET COM (RAFO Oneşti): 50%; UNOR GAZ: 50%.
A. Stati se bucură de sprijinul constant al elitei politice turkmene şi, în primul rând, al lui Turkmen-başi. Alături de N. Dudău şi M. Snegur e decorat cu cea mai înaltă distincţie turkmenă - Ordinul "Steaua Orientului". A facilitat deschiderea în Republica Moldova a Ambasadei Turkmenistanului, punându-i la dispoziţie câteva autoturisme, printre care şi propriul "Lincoln" (C AS 001), precum şi tehnică audio-video.
Stati desfăşoară activitate de filantrop (susţinerea spectacolelor de teatru, a festivalului "Maluri de Prut", a fundaţiilor "Ecoul Cernobâlului", "Brânduşele speranţei", condusă de soţia lui Piotr Lucinschi, "Dar din dar"), pentru acoperirea strânselor sale relaţii cu lumea interlopă, din care provine, de fapt. Finul său şi trei consăteni (de baştină din Bolotina, Glodeni) fac parte din gruparea lui Micu, practicând "racketul" (oficial fiind angajaţi la Serviciul de Securitate al ASCOM-ului). În prezent, aceştia se află în Italia, unde desfăşoară activităţi de "protecţie", şantajând muncitorii moldoveni aflaţi ilegal la muncă în această ţară. Gruparea finilor lui A. Stati este puternic implicată şi în organizarea traficului de prostituate din RM.
Prin intermediul fiului său, Gabriel, căsătorit cu fata lui Diacov, A. Stati controlează filiala din Republica Moldova de TAE KWON DOE. De asemenea, controlează trustul de presă şi postul TV "Stil TV" prin Efim Josanu şi Natalia Diacov. A mediat contopirea BANKCOOP-Chişinău cu MOBIASBANCĂ. Drept răsplată pentru sprijinul acordat lui P. Lucinschi, soţiei sale, Larisa, i-a fost conferit ordinul "Meritul civic".
Ziarul Ziua, Nr. 2358 de luni, 18 martie 2002
Disponibil şi pe internet la adresa: www.ziua.ro/mail.php?id=86088&data=2002-03-18
Nota redacţiei:
Am republicat acest articol din ziarul Ziua ca nu cumva cineva să creadă că FLUX-ul s-a apucat aşa fără nici un motiv de capul bietului miliardar Anatol Stati.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲