Cine este Mihnea Constantinescu, unul dintre cei mai puternici oameni din umbra politicii
adăugat 27 aprilie 2009, 09:19, la Interviu / Reportaj
Relatiile tensionate dintre Bucuresti si Chisinau au atins un nou nivel dupa ce autoritatile din Republica Moldova au respins nominalizarea lui Mihnea Constantinescu pentru postul de ambasador al Romaniei in aceasta tara.Mihnea Constantinescu este unul dintre cei mai influenti oameni din spatele personalitatilor politice din Romania, vreme de 20 de ani.
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a primit la sfarsitul saptamanii trecute o nota verbala din partea Ministerului Afacerilor Externe si Integrarii Europene din Republica Moldova in care i se cerea sa propuna o noua persoana pentru functia de ambasador la Chisinau.
De ce l-au respins
Mihnea Constantinescu (48 de ani) a fost numit ambasador in Republica Moldova, dupa ce Filip Teodorescu, fostul reprezentant al Romaniei in statul vecin, a fost declarat persona non grata in urma evenimentelor violente din 6-7 aprilie de la Chisinau.
Mihnea Constantinescu a fost, pe rand, asistent personal al premierului Petre Roman, director de cabinet al premierului Theodor Stolojan (1991-1992), purtator de cuvant al Guvernului (1991-1992), director de cabinet al premierului Nicolae Vacaroiu, ministru de stat pentru reforma economica in acelasi guvern Vacaroiu. A fost apoi director de cabinet si consilier al ministrului de externe de atunci Mircea Geoana (1996-1998), dupa ce Vacaroiu l-a promovat in diplomatie.
Il gasim apoi pe Mihnea Constantinescu director de cabinet al premierului Adrian Nastase (2004) si apoi director de cabinet al premierului Calin Popescu-Tariceanu (2005-2008), data dupa care indeplineste functia de ambasador cu insarcinari speciale in cadrul Ministerului Afacerilor Externe.
Aceasta este persoana propusa de presedinte, validata de Parlament pentru pozitia de ambasador al Romaniei la Chisinau si respinsa de presedintele Voronin.
Intrebarea care ramane este: de ce a fost respins Constantinescu? Chisinaul spuna ca Romania nu a respectat procedurile, adica nu a anuntat inainte autoritatile moldovene despre persoana care ar urma sa fie numita.
Cristian Diaconescu: Situatia este intolerabila
"Ceea ce face Chisinaul a depasit orice limita. Nu poti sa spui despre o persoana ca o respingi pentru ca poti presupune ca va face nu stiu ce spionaj", a comentat pentru ZF ministrul roman de externe Cristian Diaconescu. Dar este Constantinescu spion? "Este diplomat", spune ministrul.
Presedintele Vladimir Voronin a acuzat Romania de implicare in protestele din capitala moldoveana, fata de rezultatele alegerilor legislative din 5 aprilie, castigate cum s-a spus de comunisti, si a anuntat impunerea unui sistem de vize pentru romani, decizie aspru contestata la Bucuresti.
Surse diplomatice au sustinut saptamana trecuta ca Romania ar urma astazi sa ceara la intalnirea Consiliului Afaceri Generale si Relatii Externe (CAGRE) suspendarea discutiilor privind acordul Uniunii Europene cu Republica Moldova.
Seful diplomatiei romane este prudent: "Romania nu va adopta o pozitie unilaterala. Vom iesi maine (astazi - n.n.) cu o pozitie din partea UE. Este o problema a Uniunii pentru ca Romania este membra a UE. Dar noi nu putem sa ne punem in situatia de a spune ca nimic nu s-a intamplat (Voronin a spus ca conflictul cu Romania s-a incheiat - n.n.)", spune Cristian Diaconescu.
Si, adauga el, cu o nuanta de amenintare: "Sunt sute de milioane de euro pe care Uniunea le acorda Republicii Moldova. Ei (autoritatile moldovene - n.n.) ar fi trebuit sa se gandeasca de doua ori inainte de a face ce au facut. Daca UE avea o pozitie mai ferma nu ajungeam aici".
Fondurile UE pentru Republica Moldova in pericol
Va cere Romania stoparea fondurilor pentru Moldova? "Nu pot sa spun nimic acum, raspunsul il vom avea maine (astazi - n.n.) dupa ce vom avea toate punctele de vedere ale oficialilor europeni", raspunde Diaconescu.
MAE a criticat explicatiile Chisinaului pentru refuzul de a-l accepta pe Constantinescu drept ambasador si le-a calificat drept "stangace".
In presa de la Bucuresti a aparut la sfarsitul saptamanii trecute o declaratie a ministrului moldovean de externe Andrei Stratan, potrivit careia numele ambasadorului propus poate fi facut public doar dupa primirea agrementului din partea statului unde acesta urmeaza sa-si indeplineasca misiunea. "Romania a incalcat aceste prevederi si a anuntat numele ambasadorului inainte de a fi primit agrementul", a declarat Stratan. "Intr-o democratie este imposibil ca propunerea unui ambasador sa fie secreta", a mai declarat oficialul MAE, reamintind ca in Romania procesul de desemnare a unui ambasador presupune participarea la audieri in Parlament, ceea ce implica nominalizarea acestuia.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲