Cine-i cel mai mare şi mai tare în Federaţia Rusă?
adăugat 24 iunie 2009, 10:24, la Interviu / Reportaj
Spicherul Dumei de Stat a Federaţiei Ruse, Boris Grâzlov, a trebuit să răspundă recent, în cadrul aşa-numitelor discuţii interpartinice cu tineretul, la întrebările junimii moscovite, antrenate în activitatea politică, informează publicaţia lituaniană „Ceas”. Prima dintre ele a fost următoarea: „Cine joacă astăzi rolul principal în ţara noastră, preşedintele sau premierul?”.Boris Grâzlov i-a avut în calitate de interlocutori pe 20 de tineri membrii ai tuturor celor patru formaţiuni reprezentate în parlament, adică „Edinnaia Rossia ”, Partidul Comunist din Federaţia Rusă, Partidul Liberal-Democrat din Rusia şi „Spravedlivaia Rossia”.”
Constituţia şi partidul de guvernământ
Cel de-al patrulea om în ierarhia politică a Federaţiei Ruse s-a pomenit în încurcătură deja în debutul dialogului, atunci când cineva s-a arătat interesat de scara pe ale cărei trepte se situează membrii conducerii statului, întrebând „cine joacă astăzi rolul principal în ţara noastră, preşedintele sau premierul?”.
Nu încape îndoială faptul că, în conformitate cu prevederile constituţiei, principala figură politică în Federaţia Rusă este preşedintele, Dmitri Medvedev. Pe de altă parte, lui Boris Grâzlov nu i s-a supus limba să-l califice „persoană secundă” pe liderul Partidului „Edinaia Rossia”, Vladimir Putin. Iată de ce acesta a declarat că ambii, atât Dmitri Medvedev, cât şi Vladimir Putin joacă rolurile principale. „Consider că la ora actuală avem de a face cu o situaţie extrem de favorabilă, când preşedintele şi prim-ministrul constituie un tandem încheiat la toţi nasturii. Să dea Dumnezeu ca şi alte state să se pomenească în asemenea ipostaze”, a adăugat spicherul Dumei de Stat.
Ce gândeşte Dmitri Medvedev şi ce cred ruşii simpli
Este destul de curios faptul că zilele acestea, la tema abordată şi-a dat cu părerea chiar preşedintele Federaţiei Ruse. Astfel, într-un interviu acordat ziariştilor chinezi, la o întrebare vizavi de raporturile dintre el şi premier, Dmitri Medvedev a declarat că „totul e în ordine, totul decurge destul de normal. Mai mult, îmi pare, cel puţin asta e opinia mea, noi activăm destul de eficient: eu, în funcţia de preşedinte, iar dl Putin – în cea de şef al cabinetului de miniştri”.
Între timp, circa 70 la sută din ruşi consideră că Medvedev este controlat în totalitate de Putin. Asemenea date au fost date publicităţii de către Centrul analitic condus de Iuri Levada (Левада-центр), în urma unui sondaj sociologic desfăşurat la finele lunii mai 2009 în 46 de regiuni ale Rusiei. Apropo, de faptul că Medvedev promovează o politică de sine stătătoare s-au arătat convinşi doar 19 la sută dintre respondenţi, iar alte 13 procente au declarat că întrebarea îi pune în dificultate şi aşa şi n-au răspuns la ea.
Alte rezultate ale sondajului
De remarcat că în luna mai, în comparaţie cu ianuarie 2009, s-a micşorat (de la 44 – la 35 la sută) numărul respondenţilor care consideră că Medvedev are o influenţă mare sau foarte mare asupra a tot ce se întâmplă în Federaţia Rusă.
Dimpotrivă, numărul celor care s-au arătat sceptici vizavi de puterea reală a lui Medvedev a crescut de la 11 la 18 procente. Cei mai mulţi dintre cei care au binevoit să fie anchetaţi, i-au atribuit influenţei exercitate de Medvedev asupra stării de lucruri calificativul „medie”. Pronunţându-se pe marginea faptului cui aparţine puterea reală în stat, 11 la sută dintre respondenţi au declarat că lui Medvedev, iar alte 30 de procente – au „votat” cu Putin. Fiecare al doilea respondent consideră că puterea este împărţită în mod egal între preşedinte şi premier.
O serie de experţi nu văd nimic de-a mirării în tabloul desenat. Potrivit lor, totul se explică prin faptul că Putin a avut şi are echipă, spre deosebire de Medvedev care nici n-a avut-o, şi nici nu şi-a creat-o până în prezent. Oamenii din anturajul preşedintelui Federaţiei Ruse nu dispun de resursele pe care le au cei din jurul lui Putin. Ei controlează industria petrolieră şi cea a gazelor naturale, finanţele, industria apărării, armata etc.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲