Cine raspunde? Basescu sau Romania?
adăugat 25 mai 2009, 20:18, la Opinii / Editoriale
Spirala jignirilor care vin de la Chisinau atingea de obicei si Bucurestiul. De data asta, asa cum prevedeam, lucrurile s-au agravat la un nivel fara precedent si Voronin se adreseaza oficial autoritatilor europene competente pentru ca acestea sa-si faca datoria si sa-l cheme la ordine pe "individul periculos" care este Traian Basescu. Persoana scapata de sub control, afirma mai departe Voronin, Presedintele Parlamentului unei tari cu care UE intretine relatii speciale de colaborare definite in cadrul Parteneriatului Estic. Mai mult, acelasi Voronin transmite serviciilor competente de la Bruxelles, de data asta cu adresa precisa catre unitatea specializata de securitate informatica din cadrul Consiliului si cea similara de la NATO, informand oficial ca asupra tarii sale au fost declansate atacuri informatice intense, 80-90% dintre ele provenind din Romania, dar orchestrate dupa scenarii puse la cale de altii.De data asta, nu mai vorbim de cetateanul Traian Basescu. Vorbim despre Presedintele Romaniei, persoana atacata violent si in afara oricaror uzante ale relatiilor interna tionale. Seful unui stat membru in NATO si UE. Prin asta, insa, atacul este direct impotriva statului roman si institutiilor sale reprezentative.
Acasa, toata lumea tace. Cu asta ne-am obisnuit demult, caci scoala diplomatiei romanesti sub sloganul "taci cu tata, nu face valuri, ca nu stii pe cine superi, posturile se obtin greu si se pierd repede" face inca emuli si in cea mai tanara generatie chemata sa serveasca in solda patriei. Nu stiu foarte exact daca si in slujba ei, dar asta este deja o alta poveste. Si nici macar foarte ingrijoratoare, dat fiind nivelul la care sunt bagati ai nostri in seama.
Problema cumplit de grava mi se pare ca atitudinea asta le permite marilor nostri parteneri strategici din NATO si UE sa taca si ei. Daca Romania nu protesteaza, daca singurul lucru care-i intereseaza pe diplomatii nostri de la Bruxelles si din alte zone de importanta strategica este apropierea perioadei soldurilor, atunci de ce ne-am inchipui oare ca cineva va dori sau se va simti obligat din punct de vedere institutional sa ne ia partea? Iar daca asta are cumva, sau macar presupune, o contra-pondere negativa in relatiile cu Rusia, atunci sigur ca n-au nici un chef sa sara la bataie...
In fine, ceea ce este aiuritor este faptul ca, din ceea ce se vede de la Bruxelles, problematica relatiilor cu Moldova in general si a declaratiilor lui Voronin in special, nu constituie absolut deloc o tema in campania si asa abulica pentru euro-parlamentare. Nici in acest context onorabilii nostri candidati nu se pronunta nicidecum, preocupati mai degraba de scopul esential, adica salariul de 7000 euro lunar, decat de mici amanunte neesentiale cum ar fi relatia cu Moldova. Sau cu Ucraina, care ne trece acum pe lista amenintarilor nationale de securitate, aceasta fiind a doua din cele sase tari ale Parteneriatului Estic care reclama in mod direct actiunile revansarde si iresponsabile ale Romaniei.
Usor de presupus, deci, cu ce se vor ocupa ai nostri cand se vor afla pe bancile Parlamentului European. In orice caz, asa stand lucrurile, ma simt obligat sa repet intrebarea pe care am pus-o mai demult, intr-un alt editorial: cine vorbeste acum in numele Romaniei? Cine ar trebui sa dea un raspuns acuzatilor foarte grave venite de la Chisinau, acum foarte precise si cu anuntarea unor responsabilitati clare pentru tipuri de operatiuni care, la un asemenea nivel ca acela invocat de Voronin, nu ar putea decat sa fie rezultatul activitatii unor servicii specializate?
Poate nu ne intereseaza sa raspundem. Poate nu ne intereseaza nimic.
Numai ca nu se poate sa nu observam cumulul fara precedent de acuzatii la adresa Romaniei si evolutia tonului pe care sunt facute, acum trecandu-se direct la insultele directe si la nivel personal. Iar ai nostri au un comportament pe care-l pot califica drept aberant, dat fiindca nu folosesc nicidecum privilegiile naturale date de apartenenta noastra la structurile europene si euro-atlantice, cele care, in asemenea cazuri, ar fi trebuit sa fie primele care sa ne ofere sustinere si protectie. Context in care, dat fiind ca s-a vazut ca Romania tace si inghite, sa mai urmeze si alte elemente ale unui scenariu lucrat de profesionisti reali in materie.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲