Clujul, cetatea filmului
adăugat 19 mai 2008, 07:20, la Opinii / Editoriale
De câţiva ani, Clujul a ajuns să fie unul dintre cele mai importante repere de pe harta europeană a cinematografiei. Oraşul găzduieşte, la fiecare început de iunie, Festivalul Internaţional de Film Transilvania. Pentru o săptămână, vedetele de film, spectatorii şi voluntarii veniţi din toate colţurile lumii se adună la Cluj.Festivalul aduce oraşului beneficii imense. Este vorba, mai ales, de avantaje de imagine. Dacă americanii, australienii sau argentinienii mai confundă capitala României, Bucureşti, cu cea a Ungariei, Budapesta, de câţiva ani, nimeni nu mai confundă Clujul cu nimic altceva. Aşa cum festivalul de film a transformat Cannes-ul în cea mai celebră staţiune de pe Coasta de Azur, tot aşa şi festivalul de film a marcat, simbolic, revenirea Clujului în Europa Centrală, acel spaţiu cunoscut sub numele de Mitteleuropa.
Oraşul Cluj a fost fondat de romani, în anul 106. Apoi, în epoca barbară, oraşul a continuat să fie locuit de o mână de oameni, dar în Evul Mediu şi-a regăsit strălucirea pierdută după ce a fost colonizat cu germanii cunoscuţi sub denumirea regională de saşi. Începutul epocii moderne, Reforma protestantă şi Contrareforma catolică au dus la transformarea oraşului într-un burg locuit predominant de maghiari. Oraşul a continuat să se dezvolte şi după ce Transilvania a devenit o parte a Imperiului Austriac. După primul război mondial, românii au redevenit populaţia majoritară a oraşului, care a ajuns unul dintre cele mai importante puncte economice ale Regatului Român.
Istoria a continuat cu noua cădere în barbarie, după ce plaga comunistă s-a întins peste Europa de Est. Acum, Clujul devine tot mai mult un oraş internaţional. Simbolic, Festivalul Internaţional de Film Transilvania marchează dispariţia ultimelor vestigii ale comunismului. Atunci când cultura triumfă asupra fricii, iar tineri din lumea întreagă se adună în oraş ca să se bucure de frumuseţea filmelor, Clujul intră într-o nouă epocă istorică. Adică, perioada marcată de o mentalitate a xenofobiei, a respingerii celuilalt, a suspiciunii a fost înlocuită cu o perioadă în care respectul reciproc predomină. În acest context, faptul că Clujul este tot mai deschis şi mai prosper nu este ceva întâmplător.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲