Coaliţia 2009 trece cu vederea infracţiunile electorale ale unor concurenţi "de opoziţie"
adăugat 27 februarie 2009, 09:17, la Opinii / Editoriale
Săptămâna aceasta, au fost făcute publice primele rapoarte de monitorizare a alegerilor, elaborate de un grup de reprezentanţi ai societăţii civile, care s-au angajat, la finele anului trecut, să se implice pentru a asigura desfăşurarea corectă a scrutinului din acest an. Deşi monitorizarea campaniei electorale reprezintă o iniţiativă bună şi necesară, aşa cum anticipam, monitorii s-au dovedit a fi părtinitori, favorizând o parte dintre concurenţii electorali, în special pe cei care s-au remarcat, după cum semnala ziarul FLUX şi alte instituţii de presă, prin diverse încălcări ale legislaţiei în domeniu.Aşadar, în Raportul elaborat de Coaliţia Civică pentru Alegeri Libere şi Corecte (numită şi Coaliţia 2009) şi Liga pentru Drepturilor Omului (LADOM) sunt semnalate, cu mici excepţii, doar încălcări în care pe post de protagonişti apar reprezentanţi ai actualei guvernări, implicit preşedintele Vladimir Voronin, spicherul Marian Lupu sau premierul Zinaida Greceanâi. În raport nu se face nici o trimitere la cazurile de abuz din partea partidelor pretins de opoziţie, încălcări la care ziarul nostru s-a referit cu diverse ocazii. De aceea, ne vedem obligaţi să readucem în atenţie câteva dintre aceste cazuri, în speranţa că cei care s-au angajat să asigure un scrutin corect şi democratic vor lua act şi vor include în rapoartele viitoare, cel puţin pentru a simula echidistanţa, nu doar încălcările partidelor pe care nu le agreează, ci şi ale concurenţilor electorali, pe care, fără nici o îndoială, îi simpatizează.
Pe data de 9 februarie 2009, Partidul Liberal Democrat (PLDM), condus de deputatul "liberal" de orientare "populară", Vladimir Filat, a organizat o manifestare electorală de protest în centrul Chişinăului, în cadrul căreia îi îndemna pe cei prezenţi să voteze, la alegerile din 5 aprilie, partidul pe care îl conduce. Îndemnul suna astfel: "V-aţi săturat de comunişti? Atunci votaţi PLDM!". Menţionăm că acest lucru s-a produs atunci când încă PLDM nu era înregistrat în calitate de concurent electoral, prin urmare, Filat a încălcat flagrant Codul electoral care prevede expres că agitaţia electorală este interzisă în cazul în care concurentul electoral nu este înregistrat de Comisia Electorală Centrală. Iată că "monitorii" se fac a nu observa această "neglijenţă" a PLDM, acuzând însă doar PCRM de o încălcare similară.
Nu mai puţin important este un alt caz scandalos, evitat cu ostentaţie de pretinşii monitori independenţi, care vizează partidul lui Serafim Urechean, Alianţa Moldova Noastră. Amintim că, chiar la declanşarea oficială a campaniei electorale, unul dintre fruntaşii acestui partid, Oleg Cernei, anunţa public că Serafim Urechean vinde, contra unor sume fabuloase, locurile de pe lista AMN. Cernei a specificat chiar că banii pe care îi achită cei care vor să fie plasaţi pe locurile din faţă s-ar ridica la tocmai 300 000 de euro. Acuzaţia a fost confirmată de însuşi liderul AMN, care l-a întrebat public, în faţa camerelor de luat vederi, pe Oleg Cernei, de ce nu dă bani, dacă vrea să fie plasat pe un loc eligibil din lista electorală. Iată că cei care pretind că sunt "pentru un parlament curat" nu sunt deranjaţi de faptul că în viitorul legislativ, pe lista AMN, nu vor fi promovate persoane competente şi profesioniste, ci doar cei care dispun de sume fabuloase de bani şi care îşi doresc să ajungă deputaţi pentru a se ascunde în spatele imunităţii de parlamentar.
În schimb, raportorii se arată "îngrijoraţi" de faptul că dosarul privind tentativa de asasinare a liderului PPCD, Iurie Roşca, în care sunt vizaţi deputaţii AMN, Serafim Urechean şi Ion Pleşca, a fost lăsat "fără atenţia legislativului", de parcă Parlamentul are rolul de a gestiona dosarele penale. Le amintim reprezentanţilor LADOM şi Coaliţiei 2009 că în Republica Moldova există separarea puterilor în stat şi nici Procuratura Generală, nici Ministerul Afacerilor Interne nu sunt obligaţi să ceară acceptul Parlamentului atunci când demarează anchete penale, chiar şi în cazul în care cei vizaţi sunt deputaţi sau persoane publice care candidează la funcţia de deputat. Doar după finalizarea anchetei, procurorul general urmează să solicite Legislativului ridicarea imunităţii parlamentare a deputatului pentru ca acesta să fie trimis pe banca acuzaţilor, iar instanţa să decidă asupra vinovăţiei sau nevinovăţiei acestuia.
În raportul de monitorizare a procesului electoral este trecut cu vederea, în mod suspect, şi faptul că liderul PLDM, Vladimir Filat, practică contabilitatea dublă, pentru a evita legislaţia care stabileşte un plafon în ceea ce priveşte suma maximă pe care un concurent electoral are dreptul să o investească în campania electorală. Deşi ziarul FLUX a arătat, cu lux de amănunte, inclusiv cu documente doveditoare, cum reprezentanţii PLDM oferă bani persoanelor care îi servesc în activităţile politice şi electorale, fără să menţioneze acest fapt în documentele contabile, pretinşii observatori s-au făcut că plouă, evitând să semnaleze această încălcare a legislaţiei.
Navigând pe pagina web a Coaliţiei 2009, am aflat că, după lansarea Coaliţiei pentru Alegeri Libere şi Corecte, mai multe ONG-uri, reunite în cadrul "Congresului societăţii civile din Moldova", au lansat campania "Nu vom permite bandiţilor să treacă în Parlament". "Ne-am propus să-i trecem printr-un filtru (pe candidaţii la funcţia de deputat - n.n.), ca să nu intre în Parlament bandiţi în costume şi cu cravate la gât", declara înfocat unul dintre iniţiatorii acţiunii. Ţinând cont de faptul că ziarul FLUX s-a pronunţat tranşant şi clar împotriva infractorilor care vor să ajungă deputaţi pentru a-şi proteja afacerile murdare, averile şi libertatea, declarăm public că ne solidarizăm acestei campanii şi oferim date concrete care atestă că, şi de această dată, mulţi dintre cei care vor să facă legea în Republica Moldova sunt persoane cu un trecut dubios, certate cu legea. Republicăm deci o investigaţie la temă efectuată de ziarul FLUX cu titlul "Pungaşii şi găinarii de pe listele electorale", apărută în ediţia de marţi, 24 februarie 2009, şi ne exprimăm speranţa că efortul nostru va fi totuşi fructificat de cei care ne asigură că îşi doresc "un parlament curat".
haideti sa facem un pariu despre ce partide intra in parllament. eu zic asa p.comunist, tarlvev cu revitalizatul ucm, la care a aderat si klimenko, amn, pldm, si da doamne pl. in rest petrenco si pablicenco numai incurca apele.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲