Comisar european, către Parlamentul României: Vă rugăm să faceţi ceva!
adăugat 27 februarie 2018, 13:13, la Economie • Articol publicat de Octavian Balan
Comisia Europeană va da România în judecată la Curtea Europeană de Justiţie, dacă Parlamentul de la Bucureşti va adopta amendamentele aduse Ordonanţei de Urgenţă 64/2016 din sectorul gazelor naturale, a declarat, marţi, comisarul european pentru Energie, Miguel Arias Canete, într-o întâlnire la Bruxelles cu reprezentanţii sectorului energetic românesc.
Comisarul a fost întrebat cum priveşte amendamentele aduse în Parlament Ordonanţei de Urgenţă 64/2016, potrivit cărora 70% din gazul produs în România va trebui tranzacţionat pe o singură bursă, respectiv OPCOM, în contexul în care Comisia Europeană a deschis deja un proces de infringement împotriva României pentru blocarea exporturilor de gaze.
„Avem un pachet energetic legislativ şi unul dintre aspecte se referă la liberalizarea pieţei. Este un proces complex, cu diferite etape de tranziţie. În acest proces, Comisia Europeană încurajează dialogul, în loc să mergem la Curtea de Justiţie, unde procedurile sunt lungi şi vom pierde timp”, a spus oficialul european.
El a arătat că aprobarea OUG 64 în Parlament ar fi însemnat conformarea cu legislaţia europeană şi închiderea procedurii de infringement.
„Este clar că România este la un punct de răscruce în sectorul energetic, mai ales în ceea ce priveşte piaţa de gaze. Este clar că în privinţa OUG 64 am avut unele aşteptări cu privire la faptul că această ordonanţă va fi aprobată în România şi nu vom merge mai departe cu infringementul. Faptul că ordonanţa este acum blocată în Parlament arată că nu se merge în direcţia corectă”, a susţinut Canete.
Potrivit acestuia, Comisia Europeană a propus unele soluţii pentru a se depăşi acest blocaj şi a încurajat pe toată lumea să aibă o atitudine echilibrată.
„Amendamentele respective sunt problematice pentru Comisie. Comisia Europeană a lansat un dialog, dorim să găsim soluţii, dar dacă se vor menţine acele prevederi, va trebui să acţionăm în consecinţă. Mesajul meu este clar: aceste amendamente nu pot fi aprobate. Există alternative, dar trebuie îndeplinite anumite principii, pentru mai multă concurenţă, astfel încât consumatorii să aibă o mai bună alegere şi cele mai bune preţuri”, a adăugat comisarul.
El a repetat faptul că va pune accentul pe dialog.
„În momentul în care se va renunţa la preţurile reglementate, va fi haos. Ne aşteptăm ca dialogul să continue, dar dacă nu mergem în direcţia corectă vom continua infringementul şi vom ajunge şi la Curtea de Justiţie, dacă va fi cazul. Dar eu aş pune accent pe dialog, să ajungem la un numitor comun care să împace pe toată lumea”, a mai spus comisarul european.
Totodată, Canete a arătat că existenţa unei singure platforme de tranzacţionare a gazelor poate afecta competiţia pe piaţă.
„Dacă vei concentra vânzările pe o singură platformă, poţi evita competiţia pe piaţă. România are o competiţie bună, însă la nivel de Parlament s-a înregistrat un regres în materie de discuţii. Cred că mai sunt lucruri de făcut. Vă rugăm să faceţi ceva pentru a evita infringementul, pentru că acesta aduce prejudicii de imagine şi afectează investiţiile, care vor fi întârziate, iar ţara va rămâne în urmă”, a mai spus Canete.
Pe data de 4 octombrie 2017, Comisia de industrii şi servicii din Camera Deputaţilor a avizat pozitiv legea de aprobare a OUG 64/2016, însă unul dintre amendamentele votate instituie obligaţia ca 70% din gazele produse în România să fie tranzacţionate pe o singură bursă, respectiv OPCOM.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲