Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

22 ianuarie 2025, ora locală: 12:50

 

Comisia Europeana: Progrese lipsa la Chisinau

adăugat 16 mai 2009, 10:36, la Eveniment

Instrumentul relatiilor dintre Uniunea Europeana si Republica Moldova a fost asa numita Politica Europeana de Vecinatate (PEV) care a stabilit bazele colaborarii dintre cele doua parti. Raportul Comisiei Europene privind evolutia acestei relatii in cursul anului 2008, publicat la 23 aprilie 2009, nu este deloc laudativ fata de performantele guvernarii comuniste de la Chisinau, subliniind ca nu au fost realizate progrese.

Progrese minime

Moldova nu a facut deloc, sau a facut foarte putine progrese in privinta implementarii efective a unui numar de reforme care constituie prioritati cheie conform Planului de Actiune PEV. Mai exact, acestea includ garantarea unor drepturi fundamentale pentru cetatenii sai, implementarea unor masuri privind comertul si functionarea pietei, formularea unor strategii nationale eficiente in domenii cum ar fi lupta impotriva coruptiei, drogurilor si a traficului de persoane, precum si in sectoare ca transportul si energia. Asa cum s-a aratat in ultimul raport, alocarea ineficienta a resurselor, intarzierile in privinta adoptarii legislatiei secundare sau sustinerea insuficinta din partea politicului constituie piedici in implementarea reformelor interne. Mai mult, legea electorala adoptata in perspectiva alegerilor generale din aprilie 2009 constituie un pas inapoi.

Democratia si statul de drept



Obiectivele din acest domeniu includ: intarirea stabilitatii si eficientei institutiilor care garanteaza democratia si suprematia legii; consolidarea statutului judecatorilor si revizuirea legislatiei existente pentru a asigura independenta si impartialitatea judecatorilor, precum si a procurorilor; si sustinerea luptei eficiente impotriva coruptiei. In perioada 2008, guvernul a pregatit alegerile generale din aprilie 2009, aceasta chestiune urmand a fi analizata in raportul de anul viitor. Parlamentul a adoptat legislatia care interzice cetatenia dubla pentru mai multe categorii de oficiali si reprezentanti ai alegatorilor si a modificat legea electorala in aprilie 2008, ridicand pragul electoral pentru grupurile ce vor fi reprezentate in Parlament si interzicand aliantele pre - electorale. Intr-o pozitie comuna, Comisia de la Venetia a Consiliului Europei si Biroul OSCE pentru Institutii Democratice si Drepturile Omului au declarat ca aceste amendamente constituie un pas inapoi si au recomandat revizuirea lor inaintea alegerilor din aprilie 2009. Intr-o hotarare din noiembrie 2008, Curtea Europeana a Drepturilor Omului a afirmat ca noua legislatie referitoare la cetatenia dubla contravine Articolului 3 al Protocolului 1 al Conventie Europene pentru Protectia Drepturilor Omului si Libertatilor Fundamentale, care garanteaza dreptul la alegeri libere.

In privinta reformei din sistemul juridic, Moldova s-a bazat pe o strategie adoptata in 2006. Facand asta, in privinta implementarii, ea s-a confruntat cu o serie de probleme legate de lipsa de flexibilitate. Departamentul Juridic Administrativ aflat in subordinea Ministerului de Justitie, creat in 2007, si-a inceput activitatea propriu -zisa cu intarziere; Inspectia Juridica a avut o serie de probleme cu recrutarea personalului si nu si-a putut incepe activitatea la data planificata. Codul Etic pentru Judecatori (2007) s-a risipit in mare parte; cu toate acestea, gradul de implemenare urmeaza sa fie evaluat. Pe langa toate acestea, implementarea legii care garanteaza asistenta legala din partea statului, care urma sa intre in vigoare in 2009, era redactata. Au fost continuate programele de pregatire si specializare pentru judecatori si procurori, inclusiv in domeniul drepturilor omului. Legislatia adoptata in decembrie 2008 a reformat Biroul Procurorului General cu toate ca nu a avut in vedere recomandarea Consiliului Europei referitoare la independenta procurorilor si amendamentele cu privire la statutul judecatorilor, precum si cele legate de componenta Consiliului Suprem al Magistraturii. Pentru Moldova, principala provocare ramane implementarea acestor masuri legislative, tinand cont de resursele limitate alocate in acest sens.

Combaterea coruptiei



In cadrul strategiei nationale a Moldovei si a planului de actiune 2007 - 2009 pentru combaterea coruptiei, o serie de legi importante anticoruptie au intrat in vigoare (legi legate de partidele politice, conflictele de interese, prevenirea si combaterea coruptiei) sau au fost adoptate (legi privind protectia martorilor si a participantilor la procese, codul etic al functionarilor publici, modificari ale legii privind veniturile oficialilor si declaratia de avere). Raportul din decembrie 2008 al Grupului Statelor Anticoruptie al Consiliului Europei (GRECO) a concluzionat ca Moldova a facut progrese importante pe baza recomandarilor sale. In timp ce contribuie la imbunatatirea pozitiei Moldovei in studiile internationale legate de nivelul de coruptie, aceste progrese trebuie sustinute printr-o alocare eficienta a resurselor si adoptarea unei legislatii secundare adecvate care sa permita implementarea lor eficienta. In anumite zone, masurile sunt inca insuficiente, ele nefiind inca finalizate sau adoptate; de exemplu, legislatia privind tehnicile speciale de investigatie, includerea mecanismelor de combatere a coruptiei si spalarii banilor intr-un sistem mai amplu, controlul eficient in privinta conflictelor de interese si a declaratiilor de avere, raportarea cazurilor de suspiciune de coruptie si incriminarea unor fraude financiare sau manipulari. Ca urmare, exista mai multe capitole ale strategiei nationale unde trebuie facute modificari in ceea ce priveste legislatia.

In iulie 2008, guvernul a solicitat tuturor institutiilor publice centrale sa realizeze evaluari in privinta riscului coruptiei si sa intocmeasca planuri de integritate, cu sprijinul Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice si Coruptiei (CCCEC). Analiza cazurilor de care s-a ocupat CCCEC a scos la iveala nevoia extinderii acestor masuri si in cazul institutiilor publice locale. In noiembrie 2008 a fost organizat un Consiliu de Coordonare pentru Prevenirea si Combaterea Crimelor, care avea ca principale obiective prevenirea si lupta impotriva crimei si coruptiei, impotriva traficului de persoane si a emigratiei ilegale. Totusi, mecanismul de monitorizare al strategiei nationale anticoruptie are nevoie de consolidarea propriilor capacitati si de o implicare mai activa a reprezentantilor guvernului si societatii civile. Nu a fost inregistat niciun progres in privinta proiectului de lege care vizeaza fraudarea voturilor, trimis Parlamentului in 2006. (...)

Rele tratamente

In ciuda eforturilor intreprinse de autoritati, cazurile de rele tratamente aplicate de politisti raman o problema des intalnita, iar conditiile de detentie din cladirile politiei si din penitenciare reprezinta un motiv de ingrijorare (suprapopularea, violenta in randul detinutilor, abuzurile comise impotriva lor). In noiembrie 2008, guvernul a permis Comitetului European pentru Prevenirea Torturii (CPT) sa publice toate rapoartele CPT referitoare la Moldova. O lege privind controlul respectarii drepturilor omului in penitenciare a fost adoptata in noiembrie 2008. Aceasta asigura un mecanism independent de monitorizare a penitenciarelor, urmarind garantarea transparentei si prevenirea relelor tratamente si torturarii detinutilor. Directorul Centrului pentru Drepturile Omului (Ombudsman) a fost desemnat pentru a coordona mecanismul national de prevenire, care a fost realizat respectand Protocolul Optional la Conventia ONU impotriva Torturii. Departamentul Penitenciarelor a realizat un program de pregatire referitor la drepturile omului si in special la drepturile detinutilor. Nu a fost constatat niciun progres in privinta transferului responsabilitatii pentru persoanele cercetate in stare de arest catre Ministerul Justitiei.

Libertate de exprimare lipsa

Nu au fost facuti pasi semnificativi in directia consolidarii libertatii de exprimare si pluralismului media din aceasta tara. Sefii misiunilor UE in Chisinau si-au exprimat ingrijorarea in legatura cu acest subiect in doua declaratii comune, in iulie si noiembrie 2008. In decembrie 2008, PRO TV, un important canal de televiziune independent, a fost foarte aproape de a-si pierde licenta de emisie, Consiliul Coordonator al Audiovizualului renuntand la aceasta decizie in urma interventiei comunitatii internationale. Nu au fost facuti pasi importanti in privinta consolidarii institutionale a Consiliului Coordonator al Audiovizualului, nici in privinta independentei editoriale si autonomiei institutionale a Teleradio Moldova. In toamna anului 2008 au fost raportate mai multe cazuri de sustinatori si membri ai partidelor de opozitie care au fost intimidati de reprezentantii legii. Organizatiile societatii civile se plang de faptul ca legea accesului la informatie nu este respectata. Legea secretului de stat, adoptata de Parlament in noiembrie 2008, nu respecta standardele internationale in privinta dreptului la informatie si exprimare. In decembrie 2008, Curtea Constitutionala a sustinut doar partial proiectul de lege propus de guvern care urmarea alinierea Constitutiei (in privinta libertatii de exprimare) la Conventia Europeana pentru Protectia Drepturilor Omului si Libertatilor Fundamentale. Mai exact, Curtea a considerat ca nu este posibila excluderea din Constitutie a prevederii care spune ca "defaimarea statului si a persoanelor" este o activitate interzisa ce poate duce la urmarirea penala. Amendamentele privind proiectul de lege au fost trimise ulterior Parlamentului pentru analiza.

Legi neaplicate

Noua legislatie privind libertatea de manifestare, care a fost adoptata in februarie 2008 in urma unor consultari intense cu societatea civila, si care a intrat in vigoare incepand cu luna aprilie, a fost vazuta de marea majoritate ca fiind o evolutie pozitiva. Rapoartele privind slaba ei implementare arata totusi ca este nevoie ca principalele structuri decizionale sa constientizeze si sa fie instruite in acest sens, pentru ca legea sa-si atinga obiectivele. (...)

Referitor la mediul de afaceri, mai exista probleme in ceea ce priveste rambursarea TVA, restrictiile in ceea ce priveste achizitia de terenuri si chestiunea legata de autorizatiile de construire (in mod frecvent, acordarea lor dureaza foarte mult). Respectarea statului de drept este un element esential pentru imbunatatirea mediului de afaceri din Moldova. Pe langa crearea unui cadru de politici macroeconomice stabile, pentru ca mediul de afaceri sa poata atrage noi investitii, este nevoie de implementarea unor reforme si de imbunatatirea modului de functionare a institutiilor publice, toate acestea contribuind la realizarea unui mediu de afaceri atractiv si previzibil, a unor piete competitive si a unei infrastructuri adecvate pentru investitiile publice. Pentru a atrage investitiile, guvernul a continuat sa promoveze zonele economice libere si parcurile industriale.

Autor: Ioan TUDOR
Sursa: www.ziua.ro


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Eveniment

BREAKING NEWS // România a votat UNIREA. Decizie istorică în Parlamentul de la București
Vocea Moldovenilor a fost auzită: România vrea Unire! Declarația de REUNIRE a fost votată cu majoritate. În ceasul Marelui Centenar, în plenul reunit al Parlamentului de la București, în cadrul ședinței solemne dedicate celor 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, toată clasa politică românească a dat [...] mai mult
Cel mai MARE județ din România, Timis, a semna pentru UNIRE
Cel mai mare județ din România, judetul Timis, a semnat Declarației de Unire cu R. Moldova, înițiativa care ii apartine Roxanei Iliescu, vicepreședinte al Județului Timiș.
Propunerea a fost supusa votului pe 29 martie.
“Îi rog pe toţi colegii să îl semnăm, indiferent de coloratura politică [...] mai mult
Concert în aer liber - Zdob si Zdub, Nicoleta Nuca - Festivalul Cultural ,,Zilele Basarabiei” din Timisoara
Deschiderea grandiosului proiect: Festivalul Cultural ,,Zilele Basarabiei”, ediția a XVIII-a se va marca printr-un eveniment de anvergură și anume: Concert în aer liber, alături de interpreți de renume atât din Republica Moldova, cât și din România.Astfel, se va realiza o punte de legătură între cele două [...] mai mult
ȘOC! Cel mai MARE județ din România va semna UNIREA
 În timp ce Igor Dodon se află în plină campanie a promovării prostiei în Republica Moldova, iar replicile tovarășului la adresa primarului din localitatea Băcioi amintesc de agitarea godacului înainte de a fi sacrificat pentru masa de Crăciun, la care vedem aceeași expresie în care se [...] mai mult
Festivalul Cultural ,,Zilele Basarabiei”, ediția a XVIII-a din Timisoara
Cel mai așteptat proiect al anului marca OSB Timișoara-Festivalul Cultural ,,Zilele Basarabiei” revine și în acest an. La cea de-a XVIII-a ediție sărbătorim împreună 100 de ani de la sublima operă istorică-Marea Unire.
Festivalul reunește, deja de 18 ani, artiști, actori, studenți și elevi talentați, din cele două țări românești: [...] mai mult
Sunt 60! Încă două localități din țara noastră au semnat declarația simbolică de Unire
Ideea semnării unei declarații simbolice de unire devine din ce în ce mai populată în localitățile din țara noastră. După ce săptămâna trecută mai multe sate au semnat acest document, luni, localitățile Țînțăreni din raionul Telenești și Copceac din Ștefan Vodă au semnat, de asemenea, declarațiile de unire simbolică.
Odată [...] mai mult
DMITRII ROGOZIN, DECLARAT PERSONA NON GRATA ÎN R.MOLDOVA
Vicepremierul rus, Dmitrii Rogozin a fost declarată persona non grata în R.Moldova. Decizia a fost luată astăzi la Guvern în urma unei solicitări din partea ministrului de Externe, Andrei Galbur, după ce oficialul rus și-a declarat disponibilitatea de a veni în septembrie la Chișinău, dacă autoritățile [...] mai mult
/FOTO/ DODON ÎL PLAGIAZĂ PE PUTIN? ȘEFUL STATULUI A URCAT ÎN TRONUL ARHIERESC DIN BISERICA PROTATON
O imagine cu președintele țării, aflat în vacanță pe muntele Athos, a stârnit un val de critici și glume pe seama lui. Acesta apare pe tronul arhieresc din biserica Protaton, cea mai importantă clădire din Careia, fiind totodată și cea mai veche biserică din Sfântul Munte Athos, în aceeași ipostază în care a fost surprins [...] mai mult
30 IULIE INDEMN LA PROTEST
După 2 zile în care au protestat la Parlament și Președinție, partidele de opoziție anunță o nouă manifestație de protest, care va avea loc la 30 iulie. De această dată formațiunile din opoziție pregătesc o manifestație mai amplă, care se va desfășura duminică, 30 iulie, cu începere de la ora 12:00.
 

 
Liderul [...] mai mult
SIS:ECHIPAMENT MILITAR, DEPISTAT LA FRONTIERA MOLDO-ROMÂNĂ
Serviciul de Informaţii şi Securitate în comun cu Serviciul Vamal şi Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale au desfăşurat o operaţiune în cadrul căreia au identificat şi ridicat un lot de uniforme şi accesorii militare, fără acte de provenienţă. Echipamentul militar urma să [...] mai mult

randat în 	0.0822 secunde