Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

15 ianuarie 2025, ora locală: 09:37

 

Complex memorial în amintirea victimelor regimului comunist la Pruteni

adăugat 23 noiembrie 2012, 07:16, la Eveniment • Articol publicat de Octavian Balan

MEMORIE // 101 victime, 12 ani de durere

Un complex memorial, evocând victimele regimului sovietic, a fost ridicat la Pruteni, Făleşti. Complexul este alcătuit dintr-o capelă, o troiţă în stil maramureşean şi o lespede de marmură pe care au fost incrustate numele a 101 persoane din comuna Pruteni, deportate sau omorâte în timpul foametei din 1946–1947.

Miercuri a fost sărbătoare la Pruteni, Făleşti. De Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil, prutenencele au pregătit casa şi au umplut masa cu bucate. E hram în sat. În această zi însă, oaspeţii au fost nevoiţi să mai aştepte ca să se înfrupte din bucatele alese. Cu mic, cu mare, locuitorii localităţii s-au adunat în centrul satului pentru a participa la sfinţirea complexului memorial dedicat celor supuși represiunilor politice și deportărilor de către regimul sovietic, precum și sutelor de localnici care au decedat în urma foametei organizate de regimul stalinist (1946–1947). 


101 victime

Astfel, pe la amiază, centrul satului s-a umplut de oameni, precum şi de maşini cu numere speciale, dovadă că au sosit şi oaspeţi de vază din capitală. Peste drum de gimnaziul din localitate, şi-a găsit loc o capelă, unde toţi doritorii pot intra şi aprinde o lumânare, o troiţă în stil maramureşean şi o lespede din marmoră, pe care au fost incrustate numele celor 101 victime din satele Drujineni, Morozeni, Cozmenii Vechi, Coiceni și Valea Rusului, localităţi ce fac parte din comuna Pruteni.

Veaceslav Țâbuleac, unul dintre fondatorii postului de radio „Vocea Basarabiei”, precum şi cel care a lansat ideea afirmă că edificarea complexului costă câteva sute de mii de lei, donații făcute sub formă de bani, materiale de construcții, dar și muncă neremunerată a mai multor persoane născute în această localitate. De asemenea, la ridicarea complexului memorial au contribuit un număr mare de oameni din alte localități ale Republicii Moldova. „Faptul că ne-am unit şi am ridicat acest monument este o dovadă clară că, deşi naţiunea noastră a fost divizată, a păstrat vie memoria celor care au suferit”, a menţionat Ţâbuleac, originar din comuna Pruteni. 


Surghiunul impus

„Căzând în dizgraţia puterii sovietice, mulţi moldoveni au fost obligaţi să ia calea surghiunului. Acum putem spune că au fost oameni nevinovaţi, au fost duşi în lagăre, le-a fost confiscată averea şi au trăit toată viaţa cu stigmatul de duşman al poporului”, spune Mihai Şleahtiţchi, consilier al preşedintelui RM, Nicolae Timofti. Acesta a ţinut să menţioneze că, dacă nu ar fi fost decesul mamei preşedintelui, acesta ar fi împărtăşit emoţiile durerii alături de pruteneni.

„Acest monument este un omagiu adus celor care au avut de suferit de pe urma unui regim pe care nu ni-l mai dorim. Au avut de suferit pentru că au fost cei mai buni”, a menţionat Petru Liţiu, consulul României la Ungheni.

Odată rostite discursurile oficialilor, au venit la microfon rudele sau persoanele care au avut de suferit. Atunci când îşi aude numele, un bărbat din cei prezenţi spune: „Eu am dat deja interviu”. „Trecem atunci la Olimpia Negoiţă”, se aude de la microfon vocea prezentatorului. Absenţi sau plictisiţi de discursurile oficiale, sătenii parcă se dau mai aproape şi ciulesc urechile atunci când vine femeia: „Mulţi mă întreabă cum de ţin minte prin ce am trecut. Unii spun că nu cred. Eu aş putea uita ce am mâncat dimineaţă, iar durerea de atunci rămâne în inimă”.


„Am dat interviu!”

Istoria amară a Olimpiei Negoiţă a smuls lacrimi de la toţi cei prezenţi. „De ce m-au dus de acasă în 1949, atunci când aveam doar cinci ani? De ce mama l-a născut pe fratele meu în tren”, începe Olimpia Negoiţă. „Pentru tricolorul de care nu a vrut să se despartă tata. După naştere, mama a stat cinci zile fără cunoştinţă. Tata lucra şi seara, îi dădeau 400 de grame de pâine de secară uscată şi murată în apă de omăt.

Mamei îi dădeau 300 de grame. Eu mă ţineam de fusta mamei şi-i spuneam să-mi mai dea o bucăţică. Lucrau în frig, aşa că mama ieşea din spital şi tata intra. Cu ce puteam să-i ajut eu, o copilă. Ne-au mâncat ploşniţele acolo, trăiam în bordei”, îşi aminteşte femeia.

„În 1953 a murit Stalin. Îmi amintesc că era la şcoală, profesoara ne-a anunţat cu lacrimi în ochi şi ne-a dat drumul acasă. Când am venit acasă, tata nu înţelegea de ce nu sunt la şcoală. Când i-am spus, a ieşit din bordei şi, de bucurie, a început a dansa în jurul hogeagului. Copilăria pe care am avut-o nu o doresc nici puiului de şarpe”, se aude vocea tristă a femeii. 



Dansul împrejurul hogeagului

Ca să-şi ascundă lacrimile din colţul ochiului, prezentatorul îi invită pe cei prezenţi la masă. Sprijinindu-se de baston, o bătrânică încearcă să urce scările pentru a se apropia de lespede pe care e gravat numele părinţilor săi. „Eu sunt singură la părinţi, eram măritată cu un băiat care a fost pe front, de aceea pe mine nu m-au dus în Siberia”, începe să ne spună Ecaterina Negoiţă. „Pe mama şi tata i-au luat şi i-au dus regiunea Kurgan, raionul Vernogolovsk, selsovietul Donovsk, Siberia”, îmi spune femeia adresa memorizată acum mulţi ani.

Aceasta povesteşte că părinţilor săi li s-a spus să se apuce de treabă, să nu se vaiete, deoarece „au fost deportaţi aici pe vecie”. Spune că a aflat mai târziu cine l-a trimis la capătul lumii. „În mahala era un fin botezat de mămuca (bunica) mea. Venea la noi toamna şi-l ajuta pe tata la adunat porumb, iarna tata îi dădea ciocleji de foc. Dacă nu avea de mâncare, bunicii mei aveau oi, mama le dădea în şervet şi oleacă brânză, oleacă de făină de popuşoi. Acesta a spus că a slujit la noi. Mai trebuia un martor, s-a iscălit un vecin de mai la deal de noi”, îşi aminteşte cu durere femeia în timp ce ne apropiem de lespedea rece. 



O scrisoare pe lună

Ochii se umezesc, iar mâna se îndreaptă spre două nume. „Iată tata, mai jos e mama. Cinci ani au stat în Kurgan. Primeam o scrisoare pe lună de la ei. Ea era bătrână, nu ştia carte, ne scria un tânăr. Eu le trimiteam colet o dată pe lună: fasole, nuci, făină, ca să aibă ce mânca”, povesteşte bătrâna, sprijinindu-se de braţul meu.


Autor: Jurnal.md
Sursa: www.jurnal.md


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Eveniment

BREAKING NEWS // România a votat UNIREA. Decizie istorică în Parlamentul de la București
Vocea Moldovenilor a fost auzită: România vrea Unire! Declarația de REUNIRE a fost votată cu majoritate. În ceasul Marelui Centenar, în plenul reunit al Parlamentului de la București, în cadrul ședinței solemne dedicate celor 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, toată clasa politică românească a dat [...] mai mult
Cel mai MARE județ din România, Timis, a semna pentru UNIRE
Cel mai mare județ din România, judetul Timis, a semnat Declarației de Unire cu R. Moldova, înițiativa care ii apartine Roxanei Iliescu, vicepreședinte al Județului Timiș.
Propunerea a fost supusa votului pe 29 martie.
“Îi rog pe toţi colegii să îl semnăm, indiferent de coloratura politică [...] mai mult
Concert în aer liber - Zdob si Zdub, Nicoleta Nuca - Festivalul Cultural ,,Zilele Basarabiei” din Timisoara
Deschiderea grandiosului proiect: Festivalul Cultural ,,Zilele Basarabiei”, ediția a XVIII-a se va marca printr-un eveniment de anvergură și anume: Concert în aer liber, alături de interpreți de renume atât din Republica Moldova, cât și din România.Astfel, se va realiza o punte de legătură între cele două [...] mai mult
ȘOC! Cel mai MARE județ din România va semna UNIREA
 În timp ce Igor Dodon se află în plină campanie a promovării prostiei în Republica Moldova, iar replicile tovarășului la adresa primarului din localitatea Băcioi amintesc de agitarea godacului înainte de a fi sacrificat pentru masa de Crăciun, la care vedem aceeași expresie în care se [...] mai mult
Festivalul Cultural ,,Zilele Basarabiei”, ediția a XVIII-a din Timisoara
Cel mai așteptat proiect al anului marca OSB Timișoara-Festivalul Cultural ,,Zilele Basarabiei” revine și în acest an. La cea de-a XVIII-a ediție sărbătorim împreună 100 de ani de la sublima operă istorică-Marea Unire.
Festivalul reunește, deja de 18 ani, artiști, actori, studenți și elevi talentați, din cele două țări românești: [...] mai mult
Sunt 60! Încă două localități din țara noastră au semnat declarația simbolică de Unire
Ideea semnării unei declarații simbolice de unire devine din ce în ce mai populată în localitățile din țara noastră. După ce săptămâna trecută mai multe sate au semnat acest document, luni, localitățile Țînțăreni din raionul Telenești și Copceac din Ștefan Vodă au semnat, de asemenea, declarațiile de unire simbolică.
Odată [...] mai mult
DMITRII ROGOZIN, DECLARAT PERSONA NON GRATA ÎN R.MOLDOVA
Vicepremierul rus, Dmitrii Rogozin a fost declarată persona non grata în R.Moldova. Decizia a fost luată astăzi la Guvern în urma unei solicitări din partea ministrului de Externe, Andrei Galbur, după ce oficialul rus și-a declarat disponibilitatea de a veni în septembrie la Chișinău, dacă autoritățile [...] mai mult
/FOTO/ DODON ÎL PLAGIAZĂ PE PUTIN? ȘEFUL STATULUI A URCAT ÎN TRONUL ARHIERESC DIN BISERICA PROTATON
O imagine cu președintele țării, aflat în vacanță pe muntele Athos, a stârnit un val de critici și glume pe seama lui. Acesta apare pe tronul arhieresc din biserica Protaton, cea mai importantă clădire din Careia, fiind totodată și cea mai veche biserică din Sfântul Munte Athos, în aceeași ipostază în care a fost surprins [...] mai mult
30 IULIE INDEMN LA PROTEST
După 2 zile în care au protestat la Parlament și Președinție, partidele de opoziție anunță o nouă manifestație de protest, care va avea loc la 30 iulie. De această dată formațiunile din opoziție pregătesc o manifestație mai amplă, care se va desfășura duminică, 30 iulie, cu începere de la ora 12:00.
 

 
Liderul [...] mai mult
SIS:ECHIPAMENT MILITAR, DEPISTAT LA FRONTIERA MOLDO-ROMÂNĂ
Serviciul de Informaţii şi Securitate în comun cu Serviciul Vamal şi Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale au desfăşurat o operaţiune în cadrul căreia au identificat şi ridicat un lot de uniforme şi accesorii militare, fără acte de provenienţă. Echipamentul militar urma să [...] mai mult

randat în 	0.8809 secunde