Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

22 ianuarie 2025, ora locală: 12:59

 

Complicațiile unei decuplări a CFE de conflictele înghețate

adăugat 21 noiembrie 2010, 17:06, la Interviu / Reportaj • Articol publicat de Octavian Balan

DAN DUNGACIU,NATO,TRATAT,transitria,r.moldova

Dan Dungaciu: „Dacă în declaraţia de la Astana nu va figura acest principiu, atunci puterea de negociere a Moldovei va scădea incontestabil”

Europa Liberă: Domnule Dungaciu, ce impact are includerea acestui tratat în strategia NATO pentru Moldova şi retragerea trupelor ruse din stânga Republicii Moldova, din terioriul de Est al ţării?

Dan Dungaciu: „Dacă ne referim la Tratatul privind armele convenţionale, impactul poate fi foarte puternic, depinzând însă de strategia care se va aplica de aici înainte. De ce spun asta? Pentru că până în acest moment Tratatul privind armele convenţionale în Europa era legat de problematica conflictelor îngheţate. Era legat de problematica conflictelor îngheţate în sensul în care în acest Tratat era stipulată şi retragerea trupelor Federaţiei Ruse de pe teritoriul Republicii Moldova, de pildă. Dacă acest Tratat se decuplează de problematica conflictelor îngheţate, în acel moment lucrurile se complică. Pentru că, şi aici vorbesc de Republica Moldova în mod explicit, puterea de negociere a Republicii Moldova, când va veni vorba despre prezenţa trupelor străine pe teritoriul ei, va fi mai mică. Nu vreau să intru în foarte multe detalii tehnice, dar există pentru Chişinău argumentul suveranităţii, argumentul Istanbul 1999, argumentul Tratatul privind armele convenţionale – toate aceste elemente pot să fie folosite ca elemente de negociere, pentru că toate presupun, în forme diferite, necesitatea retragerii trupelor Federaţiei Ruse. Dacă în Tratatul armelor convenţionale se scoate această problematică, dacă în declaraţia summitului de la Astana, probabil, că nu va figura acest principiu, atunci puterea de negociere a Chişinăului va scădea incontestabil.”

Europa Liberă: Domnule Dungaciu, dar ce impact ar putea avea în acest context scrisoarea domnului Mihai Ghimpu, preşedintele interimar, care a fost interpretată de multă lume total aiurea, iar el nu a ştiut poate să explice până la urmă ceea ce a cerut?

Dan Dungaciu: „Eu cred, că până la urmă s-au făcut clarificările necesare. Şi probabil că aveţi dreptate atunci când spuneţi, că a existat o problemă de comunicare. O problemă de comunicare, care se poate explica prin mai mulţi factori. Probabil, că unii dintre acei, care au comentat, n-au fost pregătiţi pentru acest tip de mesaj, atunci când preşedintele şi-a anunţat briefingul. Poate că alţii au interpretat această scrisoare într-o grilă strict electorală şi atunci sigur că a fost utilizată ca atare. Dar dincolo de asta, mesajul preşedintelui Ghimpu are darul, sau are menirea, sau doreşte să sensibilizeze liderii NATO în ceea ce priveşte exact chestiunea pe care am discutat-o. În ce măsură va exista un impact direct, asta desigur urmează să vedem. Dar această necesitate de a spune lucrurilor pe nume în această problemă cred că era incontestabilă. Republica Moldova, din acest punct de vedere, trebuie să folosească toate pârghiile, sau toate tribunele la care are, într-un mod direct saun indirect, acces. Asta a fost miza scrisorii preşedintelui Ghimpu. Nu s-a pus problema implicării trupelor NATO în soluţionarea conflictului transnistrean, nu s-a pus problema unei intervenţii militare de-o formă sau alta. Este vorba doar că preşedintele Ghimpu s-a adresat acelei instanţe, care a negociat Tratatul privind armele convenţionale. Pentru că Tratatul acesta a fost negociat de către NATO şi Uniunea Sovietică. Pentru că el a început înainte de prăbuşirea URSS-ului. Şi a continuat negocierea între NATO şi Federaţia Rusă, Federaţia Rusă fiind succesoarea de drept a URSS-ului. Deci, în sensul acesta vine scrisoarea preşedintelui Ghimpu, adresată liderilor NATO, pentru că ei sunt cei mai îndreptăţiţi să primească o asemenea scrisoare. Repet: nu e vorba nici de afectarea principiului neutralităţii, nici de implicarea trupelor NATO în soluţionarea conflictului transnistrean şi nici de vreo posibilă soluţie militară în acest conflict.”

Europa Liberă: De fapt, Chişinăul de prin 99, de prin 1999 aşteaptă să fie pus în aplicare un tratat internaţional, pentru că Rusia şi-a asumat angajamente de retragere a forţelor armate de pe teritoriul Republicii Moldova la summitul OSCE, ce e drept, de la Istanbul. Au trecut 10 ani şi practic un tratat internaţional bate pasul pe loc.

Dan Dungaciu: „Aveţi perfectă dreptate, dar problema este că atunci când există, totuşi, aceste tratate, ele pot să fie invocate. Problema care se pune astăzi, şi eu nu spun că aşa se vor petrce lucrurile, dar probabil că există şi o asemenea idee, este următoarea: dacă dispare principiul, sau dacă se decuplează, cum spuneam, Tratatul privind forţele convenţionale din Europa de conflictele îngheţate şi dacă în rezoluţia finală a OSCE-ului dispare referirea la Istanbul 1999, în momentul acela acel avantaj, pe care Republica Moldova îl avea, începe să fie foarte mult diminuat. Mă refer aici la negocieri, la diplomaţia în care cu siguranţă este şi va fi implicată în ceea ce priveşte prezenţa trupelor străine. Mai mult decât atât: dacă se introduce sau se, cum spune scrisoarea preşedintelui Ghimpu, se încearcă salvarea Tratatului prin introducerea aşa-numitului principiu, care ţine de acceptul statului gazdă, atunci lucrurile se complică, pentru că Federaţia Rusă a folosit exact acest principiu, principiul acceptului statului-gazdă pentru a îşi justifica prezenţa în regiunile Abhazia şi Osetia de Sud. În ce sens? Principiul ăsta, al acceptului statului gazdă presupune, că statul gazdă trebuie să-şi dea acceptul pentru prezenţa trupelor străine. Federaţia Rusă spune: noi acum avem în Abhazia şi Osetia acceptul statului gazdă pentru că osetinii şi abhazii acceptă prezenţa trupelor străine. Altminteri spus, aşa s-ar putea petrece lucrurile, într-un ipotetic scenariu şi în cazul Transnistriei. Dacă nu există acceptul Chişinăului şi Federaţia Rusă recunoaşte Transnistria atunci va avea şi principiul acceptului statului gazdă, aşa zicând. Adică, regiunea separatistă transnistreană şi din punct de vedere al Tratatului privind armele convenţionale, Federaţia Rusă va putea să stea liniştită.”

Europa Liberă: Indiscutabil, acest Tratat va fi discutat şi la Astana, la summitul OSCE. Cu ce va merge Chişinăul la această reuniune de la Astana?

Dan Dungaciu: „Eu n-am să comentez acum, pentru suntem exact în toiul negocierilor. Ce se întâmplă, de fapt, la Astana? Primul aspect, Dumneavoastră aţi spus foarte bine, că se va pune această problemă. Foarte multe state membre ale OSCE sunt şi state membre NATO. Prin urmare, există cu siguranţă, cel puţin din punctul ăsta de vedere, o legătură. În al doilea rând acum se petrec negocierile, care sunt premergătoare unui document, adoptării unui document final al summitului OSCE. În general, summiturile OSCE n-au fost foarte productive din punctul ăsta de vedere, pentru că nu s-a mai acceptat, sau nu există vreo declaraţie finală de o bună, de o foarte bună bucată de vreme. Pentru că acolo, la summitul OSCE, deciziile se iau în unanimitate, prin urmare sunt foarte uşor de blocat.”

Europa Liberă: Şi Rusia întotdeauna are dreptul de veto.

Dan Dungaciu: „Şi Rusia, ca orice alt membru al OSCE, are drept de veto. Problema care se va pune la summit este, ce fel, dacă se va pune o declaraţie finală şi ce fel de declaraţie finală va fi aceea. Pentru că ideea că ar trebui obţinută o declaraţie finală cu orice preţ s-ar putea să fie destul de riscantă pentru anumite state, care au interese directe, sau care au mize politice şi geopolitice pe termen lung foarte importante. O declaraţie finală la un summit înseamnă, iarăşi nu vreau să fiu foarte tehnic, dar înseamnă, de fapt, un mandat de negociere, de la care va pleca discuţia în continuare. Deci, după summitul de la Astana, dacă se va adopta o declaraţie, de la acea declaraţie se vor porni, într-un fel sau altul, negocierile. De aceea este foarte important ce apare în acea declaraţie. Şi este la fel de important ceea ce nu apare în acea declaraţie. Aşa că din această perspectivă, instituţiile din Republica Moldova, care se ocupă nemijlocit de această problemă, trebuie să fie foarte atente şi foarte ferme, pentru că miza este destul de mare. Şi în acest moment se petrec aceste negocieri, care nu sunt foarte uşoare, dar pe care Republica Moldova le îndeplineşte, având un mandat explicit.”

Europa Liberă: Pe de altă parte, Republica Moldova, autorităţile ei insistă să fie înlocuite trupele ruseşti din stânga Nistrului cu altele, sub egida fie a Uniunii Europene. E posibil referitor la un termen până la care negocierile Bruxelles-Rusia ar putea ajunge la un acord privind înlocuirea trupelor ruseşti cu cele europene? Care ar fi acest termen?

Dan Dungaciu: „Nu aş exprima în termenii aceştea. Şi nici n-aş vrea să folosim cifre în această discuţie. Pentru că nu cred că este suficient de realistă în acest moment. Se discută un asemenea aspect. Se discută un asemenea aspect, dar şi el are nuanţele de rigoare. Ca să vă dau un singur exemplu foarte recent. De pildă, preşedintele României vorbea de un viitor de securitate comun între Rusia şi Alianţa Nord Atlantică, dar sublinia, că acest viitor de securitate este condiţionat de respectarea angajamentelor anterioare.”

Europa Liberă: Exact.

Dan Dungaciu: „Ce înseamnă asta? Asta este fraza cheie, dacă vreţi, în luarea de poziţie a preşedintelui Traian Băsescu. Ce înseamnă această respectare a angajamentelor anterioare? Unul dintre angajamentele anterioare este cel pe care Dvs l-aţi invocat deja, declaraţia de la Istanbul a OSCE 1999. Prin urmare, ce se va întâmpla mai departe? Se va ţine seama de angajamentele anterioare şi se va purcede la o formă de soluţionare a conflictului transistrean? Sau nu se va ţine seama de angajamentele anterioare şi se va încerca o formulă de soluţionare, plecând de la alte premize? Asta este una din mizele care există pe masă şi din acest punct de vedere cu siguranţă că Republica Moldova trebuie să fie foarte atentă, foarte precaută, pentru că, fără să mai intru în foarte multe detalii, evident că scenariile ar fi foarte diferite şi consecinţele pentru Republica Moldova ar fi şi ele diferite.”

Autor: Valentina Ursu
Sursa: www.europalibera.org


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Interviu / Reportaj

Previziuni SUMBRE. Anatol Țăranu: „Schimbarea guvernării la Chișinău în anul 2018 ar putea într-un mod FATAL să deterioreze relația moldo-română”
Schimbarea guvernării în R. Moldova după alegerile parlamentare de anul acesta ar putea deteriora într-un mod fatal relația moldo-română, consideră analistul politic Anatol Țăranu.
Potrivit acestuia, România nu este doar un vecin pentru R. Moldova. „România devine, într-un ritm foarte rapid, o țară europeană, [...] mai mult
ȘALARU: „MILITARII PLEACĂ PE CAPETE DIN ARMATA NAȚIONALĂ, DEOARECE NU MAI VĂD PERSPECTIVE”

Fostul ministru al apărării despre blocarea participării militarilor moldoveni la exercițiile din străinătate. 



Militarii din Republica Moldova nu au mai participat la vreun antrenament în străinătate din luna februarie, când Igor Dodon blocase plecarea lor la un exerciţiu în România, ce avusese loc în cadrul [...] mai mult
USATÎI A FOST INLCUS ÎN "LISTA NEAGRĂ" A UCRAINEI
Preşedintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, a fost inclus la 21 iulie, de Centrul de analiză şi cercetare „Mirotvoreţ”, în Lista persoanelor acuzate de infracţiuni comise împotriva securităţii naţionale a Ucrainei.

Centrul „Mirotvoreț” este cunoscut prin colectarea [...] mai mult
(video) Acasă la Maia Sandu. Candidata la președinție răspunde la 13 întrebări într-un interviu acordat în apartamentul său
Ziarul de Gardă a realizat un interviu video cu candidata la funcția de președinte al țării, Maia Sandu, la ea acasă, unde i-au fost adresate 13 întrebări.
În interviu, Maia Sandu vorbește despre zvonurile apărute în ultima perioadă la adresa ei, despre închiderea bisericilor, siucidul în rândul tinerilor din cauza [...] mai mult
REPORTAJ // La PAS prin satul de baștină al Maiei Sandu. De ce s-a SUPĂRAT politiciana?
Rădăcini // Descendenta unei familii de gospodari din Risipeni, Fălești, Maia Sandu se bucură de mare respect în satul de baștină
Pe un drum de țară, îngust și înnămolit, înaintând cu greu în cizmulițele lor de cauciuc și sprijinindu-se una pe alta ca să nu cadă, două fetițe, cu rucsacuri cât ele de mari în [...] mai mult
Victor Ciobanu: „DNA nu a trecut Prutul, dar Plahotniuc l-a trecut, în sens invers”
Unionismul nu a fost niciodată un proiect realist nici la Chişinău, nici la Bucureşti. A fost doar exploatat în diferite scopuri obscure şi pentru asta trebuie să aibă finalitate, afirmă editorialistul Ziarului NAȚIONAL Victor Ciobanu.
Într-un interviu pentru ziare.com, Victor Ciobanu avertizează în privinţa probabilităţii fraudării [...] mai mult
Morțile suspecte din „dosarul miliardului”
Pe par­cur­sul lunii noiem­brie 2014, peste 13 mili­arde de lei au fost scoși de la Banca de Eco­no­mii (BEM), Banca Soci­ală (BS) și Uni­bank și trans­fe­rați pe con­turi din stră­i­nă­tate. Pe 27 noiem­brie 2014, o mașină plină cu acte de la cele trei bănci [...] mai mult
Siegfried Mureșan: „Sper că în R. Moldova avem un guvern care să dorească să implementeze reformele”

Un interviu cu europarlamentarul român de la Bruxelles realizat de europalibera.org



La 1 iulie intră în vigoare Acordul de Asociere al Uniunii Europene cu Republica Moldova, semnat acum doi ani la sfârşitul lunii iunie… Ce ar trebui să urmeze? Şi a devenit sau promite măcar acest acord să devină cel mai important generator [...] mai mult
BANII DISPĂRUȚI ÎN ASFALT PRIN CONTRACTE ORCHESTRATE
Bugetul municipiului Chișinău a fost păgubit cu peste 8 milioane de lei prin semnarea, de către primarul Dorin Chirtoacă, a unui contract de împrumut cu o firmă din SUA pentru lucrări de reparaţie a unor străzi. Împrumutul a fost contractat ilegal, iar Primăria Chișinău a folosit drept „argument” [...] mai mult

randat în 	0.1553 secunde