Comuniştii critică rezoluţia PE, opoziţia o aplaudă!
adăugat 09 mai 2009, 11:54, la Eveniment
Rezoluţia Parlamentului European (PE) referitor la Republica Moldova, este criticată dur de reprezentanţii puterii comuniste de la Chişinău, care o consideră drept "insultă adusă poporului Republicii Moldova", dar salutată de opoziţie, care o consideră necesară în condiţiile situaţiei politice dificile.PE a adoptat joi o rezoluţie referitoare la situaţia din Republica Moldova, care condamnă cu fermitate campania amplă de hărţuiri, gravele încălcări ale drepturilor omului şi toate celelalte acţiuni ilegale ale guvernului moldovean în perioada de după alegeri şi îndeamnă autorităţile moldovene să înceteze de îndată orice arestări ilegale şi să conducă ţara în conformitate cu angajamentele şi obligaţiile internaţionale asumate în ceea ce priveşte democraţia, statul de drept şi drepturile omului.
"Acest document este o insultă adusă poporului Republicii Moldova care a ales calea integrării europene şi democraţiei drept un scop strategic al ţării lor", se arată într-o scrisoare adresată PE de deputatul comunist Grigore Petrenco, copreşedintele Comitetului de Cooperare Parlamentară UE-R. Moldova, citează Agerpres. Petrenco acuză faptul că proiectul rezoluţiei a fost adoptat fără a se ţine seama şi de poziţia autorităţilor constituţionale ale Republicii Moldova, iar situaţia din ţara sa a fost prezentată într-o manieră unilaterală. Deputatul comunist acuză din nou opoziţia că a organizat acţiunile de protest din aprilie ce au condus la destabilizarea situaţiei politice şi accentuează faptul că forţele de ordine nu au utilizat forţa împotriva manifestanţilor.
O altă poziţie este adoptată de opoziţia de la Chişinău, care consideră că rezoluţia reflectă obiectiv situaţia din Republica Moldova, iar atitudinea comuniştilor faţă de aceasta dă în vileag lipsa de dorinţă a acestora pentru integrarea europeană a ţării. Autorităţile Republicii Moldova trebuie să tragă concluzii în urma rezoluţiei, a declarat vineri în cadrul unei conferinţe de presă, preşedintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu. Datorită acestei rezoluţii, dar şi comportamentului Partidului Comuniştilor, "încă o dată ne-am convins că UE doreşte mai mult integrarea europeană a Republicii Moldova decât şi-o doreşte guvernarea comunistă", a menţionat el. În opinia lui Iurie Leancă, deputat din partea Partidului Liberal Democrat, această rezoluţie are semnificaţie deosebită pentru că reprezintă un prim angajament serios al unei instituţii a UE faţă problemele cu care se confrunta Republica Moldova încă înainte de campania electorală, dar şi de evenimentele de după aceasta.
Rezoluţia reflectă deficienţele grave ale sistemului politic din Republica Moldova şi reprezintă un rezultat pozitiv al activităţii opoziţiei, a mai spus Leancă. Parlamentarii europeni au arătat foarte mare înţelegere şi îngrijorare faţă de ce se întâmplă în Republica Moldova, a apreciat la rândul său prim-vicepreşedintele Alianţei Moldova Noastră, Veaceslav Untilă, care alături de ceilalţi doi reprezentanţi ai opoziţiei a participat la şedinţa PE. Au fost exprimate îngrijorări serioase privind intimidarea şi hărţuirea liderilor opoziţiei şi mass-media private, precum şi utilizarea resurselor administrative în favoarea partidului de guvernământ. Rezoluţia condamnă cu fermitate campania amplă de hărţuire, gravele încălcări ale dreptului omului şi celelalte acţiuni ilegale ale guvernului moldovean, a remarcat Untilă.
În ceea ce priveşte declaraţia reprezentantului PCRM, Grigore Petrenco, cei trei lideri au menţionat că aceasta reprezintă încă o dovadă a faptului că guvernarea intenţionează să schimbe vectorul proeuropean al ţării, dar şi a faptului că PCRM nu a fost sincer niciodată când a spus că doreşte integrarea în UE.
Parlamentul European a adoptat joi rezoluţia cu privire la situaţia din Republica Moldova. Dezbaterea pe această temă a avut loc în cadrul sesiunii plenare din 23 aprilie. Deputaţii europeni subliniază importanţa unei relaţii consolidate între UE şi Republica Moldova şi confirmă necesitatea de a colabora în vederea ridicării gradului de stabilitate, securitate şi prosperitate pe continentul european şi a prevenirii apariţiei unor noi linii de demarcaţie.
Parlamentul European se pronunţă pentru continuarea unui dialog de substanţă, dar acordă o mare importanţă adoptării unor dispoziţii ferme privind statul de drept şi respectarea drepturilor omului. Campania amplă de hărţuiri, gravele încălcări ale drepturilor omului şi toate celelalte acţiuni ilegale ale guvernului moldovean din perioada de după alegerile parlamentare sunt condamnate cu fermitate. Deşi condamnă toate actele de violenţă şi vandalism, Parlamentul European consideră inacceptabilă prezentarea tuturor protestelor ca fiind acte criminale şi un "complot anticonstituţional." Protestele paşnice au fost determinate îndeosebi de îndoielile cu privire la corectitudinea alegerilor, de neîncrederea în instituţiile publice şi de insatisfacţia cu privire la situaţia socială şi economică din Republica Moldova.
Parlamentul European deplânge ferm decizia autorităţilor moldovene de expulzare a ambasadorului român şi de introducere a obligativităţii vizelor pentru cetăţenii acestui stat membru al Uniunii Europene. Discriminarea cetăţenilor UE pe baza originii lor naţionale nu este acceptabilă şi în acest sens se solicită autorităţilor moldovene abolirea regimului de vize pentru cetăţenii români, potrivit rezoluţiei PE.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲