Comunistii lui Voronin au expulzat observatori
adăugat 29 iulie 2009, 05:51, la Eveniment
Serviciul de Informatii si Securitate a facut o triere a celor care au dorit sa monitorizeze alegerile de azi din MoldovaAutoritatile de la Chisinau au refuzat ieri acreditarea a 87 de observatori internationali veniti sa monitorizeze alegerile din cursul zilei de azi. Acestia fac parte din Reteaua europeana a organizatiilor pentru monitorizarea alegerilor, fiind din Georgia, Croatia, Kirgizstan, Macedonia, Rusia si Ucraina, relateaza Mediafax. Decizia privind respingerea cererilor de acreditare a fost luata dupa ce Serviciul de Informatii si Securitate din R. Moldova a prezentat rezultatele verificarilor efectuate cu privire la unii dintre cei care doreau sa fie observatori, au precizat surse din cadrul Comisiei Electorale Centrale.
Alegatorii din Republica Moldova merg azi la urne pentru a alege un nou parlament. In cursa sunt inscrisi cu sanse de a obtine mandate comunistii condusi de presedintele in exercitiu Vladimir Voronin, Partidul Liberal Democrat, Partidul Liberal, Alianta Moldova Noastra si Partidul Democrat, condus de Marian Lupu, fostul presedinte al Parlamentului care a parasit Partidul Comunistilor.
Potrivit unei declaratii oficiale a Comisiei, pentru alegerile din 29 iulie au fost acreditati peste 3.160 de observatori locali si straini din partea OSCE, Consiliul Europei, Parlamentul European si Comunitatea Statelor Independente. Printre ei se numara 488 de observatori internationali reprezentand 30 de organizatii internationale si 2.672 de observatori moldoveni delegati de 15 organizatii. Dintre acestia, cinci observatori din Rusia si Belarus, care urmau sa monitorizeze alegerile parlamentare anticipate in orasul Balti, au fost obligati, in dimineata zilei de ieri sa paraseasca localitatea. Comisarul din Balti, colonelul Valeriu Poparcea, a dezvaluit ca existau informatii ca cele cinci persoane ar fi urmat "sa creeze probleme", inclusiv actiuni de "dezordine".
Tensiune
Referitor la atmosfera politica de la Chisinau, eurodeputatul Marian Jean Marinescu, seful delegatiei Parlamentului European (PE) ce monitorizeaza alegerile legislative din Republica Moldova, ne-a declarat ca aceasta este destul de tensionata, "campania electorala fiind una extrem de dura, bazata exclusiv pe aprecierea evenimentelor din data de 7 - 8 aprilie, in care nu s-a discutat aproape deloc despre problemele cetatenilor din Moldova, ci s-a discutat fie despre o lovitura de stat, fie de o incercare de acoperire a rezultatelor alegerilor de catre comunisti".
Europarlamentarul roman a avut ieri o intalnire cu reprezentantii tuturor partidelor politice din Moldova, in cadrul careia fiecare formatiune si-a prezentat pozitia.
Hotul striga hotii
Eurodeputatul Marian Jean Marinescu a facut un rezumat al discutiilor dintre reprezentantii Parlamentului European si partide. "Comunistii au spus ca in campania electorala opozitia a incalcat legislatia, totodata ei fiind cei care au incercat sa mareasca numarul persoanelor care vor vota in afara granitelor, iar opozitia a acuzat partidul aflat la guvernare ca in campania electorala a utilizat resurse administrative si a recurs la presiuni si intimidari", ne-a declarat Marinescu. El a mai precizat ca membrii delegatiei pe care o conduce au avut o prima sedinta in cadrul careia s-au pus de acord cu privire la principalele chestiuni care vor fi urmarite de acestia, raportul final urmand sa fie prezentat joi, in cadrul unei conferinte de presa.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲
iar voi scriti tampenii.....uitatuva ma bine la stiri si aflati adevarul.....numa nu pe acest site....asta e un site ppcd-ist