Conducerea comunista de la Chisinau acuza Romania si ameninta Bucurestii ca ar putea sa aiba si mai multe probleme
adăugat 16 iulie 2009, 15:57, la Eveniment
Potrivit Declaratiei Guvernului Republicii Moldova, publicata joi pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe si Integrarii Europene, Romania trebuie "sa se concentreze asupra propriilor probleme pe care le are indeajuns si numarul carora ar putea sa creasca".La doar o zi dupa ce Vladimir Voronin a relansat atacurile la adresa Romaniei si puterii actuale de la Bucuresti cu care, sustine presedintele in exercitiu al R.Moldova, nu se poate intelege deloc, si guvernul de la Chisinau vine cu un comunicat, in care sunt reluate tezele folosite de comunisti in ultima vreme. "Autoritatile Republicii Moldova constata cu profunda ingrijorare intensificarea amestecului in afacerile interne ale RM de catre statul vecin Romania. In pofida faptului ca, din cauza declaratiilor si actiunilor autoritatilor romanesti, relatiile moldo-romane au fost deteriorate considerabil, Republica Moldova a incercat sa utilizeze toate caile posibile de a preveni tensionarea in continuare a acestor relatii. In acest scop RM a informat sistematic partenerii internationali despre actiunile neprietenesti intreprinse de catre Romania fata de RM", se precizeaza joi in Declaratiei Guvernului Republicii Moldova, publicata pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe si Integrarii Europene. Mai mult chiar, comunicatul se termina cu o amenintare la adresa Bucurestilor: "(...)Aceasta ar permite Romaniei sa se concentreze asupra propriilor probleme pe care le are indeajuns si numarul carora ar putea sa creasca".
Publicam, in continuare, comunicatul mentionat:
Cerere de asistenta din partea UE
"Constatam cu regret ca in ultima perioada autoritatile romane nici nu mai gasesc de cuviinta de a pretinde macar formal la conspirarea planurilor lor si isi permit sa vorbeasca deschis despre intentiile reale. Este imposibil de ignorat declaratiile conducerii de virf a Romaniei referitor la sustinerea deschisa a fortelor politice din RM si exprimarea publica a preferintelor Romaniei pentru aducerea la putere intr-un stat vecin a anumitor forte.
Atragem atentia ca acesta este un caz unic in spatiul european cind un conducator al unei tari deschis vorbeste despre planurile de sustinere a unei forte politice pentru a prelua puterea intr-un alt stat.
RM a dat dovada, inclusiv conform recomandarilor structurilor europene, de spirit de toleranta fata de replici care nu au nimic in comun cu principiile de buna-vecinatate. In contextul declaratiilor deschise ale conducerii romane de a sustine forte politice concrete in RM, precum si al actiunilor intreprinse de Romania, inclusiv dupa 7 aprilie, Guvernul RM se adreseaza catre UE cu rugamintea de a da o apreciere obiectiva declaratiilor si actiunilor unui stat membru al comunitatii. In spiritul disponibilitatii declarate de a dezvolta in continuare relatiile cu RM, partea moldoveneasca solicita asistenta UE in eforturile de a normaliza relatiile cu Romania si de a asigura respectul neconditionat pentru suveranitatea si integritatea teritoriala a RM de catre un stat membru.
Romania determina cetatenii R. Moldova sa obtina pasaport romanesc
Subliniem pe aceasta cale, ca RM de nenumarate ori s-a adresat catre UE cu rugamintea de a identifica solutii pentru simplificarea si liberalizarea regimului de vize pentru cetatenii RM. Semnalam in mod public ca Romania utilizeaza intentionat procedurile exagerat birocratice de obtinere a vizelor UE pentru a determina cetatenii nostri sa obtina pasaportul romanesc. Este simptomatica declaratia Presedintelui Romaniei din 7 iulie referitor la evaluarea sa ca in timpul apropiat circa 2 mln de cetateni ai RM vor avea cetatenie romana.
Totodata, avind in vedere traditia dar si necesitatea de a informa sistematic conducerea MAE roman despre realitatile din regiune, cu referinta la declaratia dlui Cristian Diaconescu, publicata astazi in ziarul Cotidianul, precizam urmatoarele. La intrebarea privind semnarea Tratatului de frontiera cu Republica Moldova, diplomatul roman mentioneaza ca Republica Moldova nu ar oferi raspuns la propunerea de a semna documentul.
RM este dispusa sa semneze Tratatul de frontiera cu Romania chiar si maine. Presupunind ca, a cita oara, seful diplomatiei romane a fost dezinformat, mentionam ca Republica Moldova solicita de mai multi ani semnarea Tratatului de Frontiera si este dispusa imediat sa-l semneze. Astfel, astazi in adresa MAE roman a fost transmisa o nota verbala, avind in vedere declaratiile dlui Diaconescu, cu solicitarea datei exacte si invitatia la Chisinau pentru a fi semnat Tratatul de Frontiera moldo-roman, sau in capitala altui stat, amplasat mai la Est sau Vest de Romania. Subliniem ca RM este dispusa sa faca public continutul raspunsului sau respectiv lipsa acestuia din partea MAE roman.
Amestec in treburile interne
Avind in vedere cele mentionate mai sus, Guvernul Republicii Moldova se adreseaza catre partenerii sai cu rugamintea de a da o apreciere a declaratiilor si actiunilor Romaniei, care sistematic se amesteca in afacerile interne a Republicii Moldova, si catre UE de a crea o comisie de mediere a problemelor moldo-romane.
Suntem siguri ca aceasta va grabi si semnarea Tratatului de baza moldo-roman, va contribui la solutionarea altor probleme inclusiv legate de vize si cetatenie, dar si va stopa practica imixtiunii in treburile interne a Republicii Moldova de catre Romania.
Aceasta ar permite Romaniei sa se concentreze asupra propriilor probleme pe care le are indeajuns si numarul carora ar putea sa creasca, dar si ar oferi posibilitatea de a desfasura campania electorala din Romania nu din contul provocarilor si inrautatirii relatiilor intre statele si popoarele noastre, fapt pe care-l constatam cu regret si pe care dorim sa-l evitam in spiritul propunerilor de mai sus".
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲