Conferinţă dedicată anului 1812, cel mai important eveniment ştiinţific al anului
adăugat 15 mai 2012, 07:35, la Eveniment • Articol publicat de Alexandru Rîșneac
Ieri, la Academia de Ştiinţe a RM şi-a deschis lucrările Conferinţa ştiinţifică internaţională „Basarabia - 1812.
Problemă naţională, implicaţii internaţionale”. În debutul Conferinţei au rostit mesaje de salut domnii Gheorghe Duca, preşedintele AŞ a RM, Dan Berindei, vicepreşedinte al Academiei Române, Irina Potkina, secretar ştiinţific al Institutului de Istorie al AŞ din Federaţia Rusă, Gheorghe Cliveti, director al Institutului de Istorie „A. D. Xenopol”, filiala Iaşi a Academiei Române, Constantin Tănase, copreşedinte al Asociaţiei cultural-spirituale pentru cunoaştere şi comunicare, director al Cotidianului TIMPUL, Petru Guran, director al Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” din Chişinău.
După mesajele de salut, participanţii la conferinţă au început să lucreze în plen. Prima şedinţă în plen este moderată de academicianul Dan Berindei, Academia Română.
Solicitat de TIMPUL să comenteze evenimentul, doctorul în istorie Anatol Ţăranu ne-a spus că aceasta este o conferinţă reprezentativă. „Ea a adunat principalii specialişti ai epocii moderne, care cunosc foarte bine arhivele internaţionale referitor la evenimentul din 1812”, a declarat istoricul. Potrivit lui, un deosebit interes îl reprezintă polemica în cadrul manifestării. E vorba de cercetătorii ruşi şi cei români, care interpretează evenimentele din 1812 de pe poziţii conceptual diferite. În opinia istoricului, conferinţa atestă un înalt nivel ştiinţific, ea fiind principalul eveniment consacrat comemorării celor 200 de ani de la anexarea Basarabiei la Imperiul Rus. La rândul său, istoricul dr. Valentin Constantinov a constatat că manifestarea este o repunere în discuţie a conjuncturii internaţionale, precum şi a consecinţelor ei pe plan social, politic, economic şi cultural după anexarea Basarabiei la Imperiul Rus în 1812.
Alăturat, publicăm secvenţe din luările de cuvânt ale academicianului Gheorghe Duca, preşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei, şi Constantin Tănase, copreşedinte al Asociaţiei cultural-spirituale pentru cunoaştere şi comunicare, director al Cotidianului TIMPUL.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲