Conflict cu Ucraina
adăugat 04 martie 2009, 09:12, la Eveniment
Atasatul militar al Kievului a fost expulzat * Serghii Ilnitskii primea de la agentul special Marinov Zikolov informatiile cumparate de acesta de la subofiterul roman * Floricel Achim trada pentru 1000 de dolariAfacerea de spionaj militar si tradare anuntata de autoritatile romane s-a soldat cu amanarea vizitei presedintelui Traian Basescu la Kiev si expulzarea atasatului militar al Ucrainei la Bucuresti. Subofiterul Floricel Achim, acuzat de transmitere de documente secrete catre cetateanului bulgar Marinov Zikolov, si-a recunoscut vina si a spus ca a facut acest gest pentru bani. Cu toate acestea, subofiterul derula afaceri de zeci de mii de euro prin intermediul a doua firme pe care le infiintase impreuna cu sotia. La randul sau, Zikolov, cel care primea informatiile de la militarul roman, le transmitea atasatului militar al Ucrainei la Bucuresti.
Este pentru prima oara cand autoritatile romane dau publicitatii atatea date despre un caz de spionaj militar. De obicei, in astfel de cazuri, lucrurile se rezolva fara a fi aduse in atentia opiniei publice. In momentul in care serviciile de containformatii descopera asa ceva, incearca sa livreze cartitei informatii false printre care lasa sa se strecoare si date reale pentru a tine sub control scurgerea de informatii si depistarea intregii retele. Doar daca nu se reuseste acest lucru sau au fost compromise informatii foarte importante se ajunge la retineri si expulzari. Abia atunci, se anunta ca un diplomat a fost declarat "persona non-grata", fara a se preciza motivul. In situatia de fata, avand in vedere expulzarea atasatului militar ucrainean, am putea asista in scurt timp la o reactie din partera autoritatilor ucrainene care vor declara "persona non-grata" un diplomat al ambasadei noastre de la Kiev, cel mai probabil atasatul militar.
Multe coincidente
Rapiditatea neobisnuita cu care autoritatile au facut public cazul de posibil spionaj de la Ministerul Apararii Nationale survine pe fondul catorva coincidente, toate legate de Ucraina. Printre acestea merita amintite: procesul contra Ucrainei la CIJ si demiterea ministrul de Externe al Ucrainei, Vladimir Orhyzko, pentru politica defectuoasa si, in subsidiar, pentru rezultatul procesului contra Romaniei. Cazul de spionaj apare la scurt timp dupa furtul armelor de la Ciorogarla si demiterile in masa din MApN. De retinut ca, iesirea la rampa a autoritatilor cu aceasta poveste de spionaj poate fi si o incercare a ministrului Apararii, Mihai Stanisoara, de intarire a autoritatii noilor sefi pe care i-a pus in fruntea Directiei Generale de Informatii a Apararii.
Agentul special Marinov
Numai ca, meritul principal pare sa fie al SRI-ului, care a sesizat ulterior DGIA despre scurgerea de informatii din armata. Oricum, scandalul a explodat in presa romana exact de Ziua Nationala a Bulgariei.
Potrivit unui comunicat al Biroului de presa al Serviciului Roman de Informatii, "in cadrul activitatii informativ - operative desfasurate de Directia Generala de Contraspionaj a SRI au fost obtinute inca din anul 2005 date referitoare la derularea pe teritoriul national a unei operatiuni de culegere de informatii clasificate in favoarea unor structuri informative straine. Urmare a masurilor complexe intreprinse in caz, SRI a documentat informativ modalitatile concrete prin care documente cu caracter militar apartinand MApN au fost sustrase ilegal, fiind ulterior transmise reprezentantilor unui alt stat nealiat. In cadrul operatiunii, ofiterii SRI au stabilit cu certitudine faptul ca transferul documentelor s-a realizat de catre cetateanul strain Zikolov Marinov, care actiona pe teritoriul Romaniei ca agent de informatii al unui serviciu special strain. Acesta l-a recrutat si angrenat pe cetateanul roman Achim Floricel, subofiter MApN cu acces la date si informatii cu caracter clasificat, in culegerea si transmiterea de informatii. Dupa prelucrarea datelor, acestea erau transmise printr-un sistem de legatura complex, specific serviciilor speciale, catre cadre de informatii straine.
SRI a sesizat Parchetul
Pentru activitatile desfasurate si in functie de importanta documentelor furnizate cei doi erau recompensati cu diverse sume in valuta. In momentul clarificarii amenintarilor si a stabilirii existentei elementelor constitutive ale unor infractiuni la adresa securitatii nationale, SRI a sesizat Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie - Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism cu care s-a actionat in cooperare pentru stabilirea tuturor circumstantelor in care au fost savarsite faptele mentionate."
Basescu si-a anulat vizita la Kiev
Atasatul militar al Ucrainei la Bucuresti a fost declarat ieri "persona non-grata" si apoi expulzat de catre autoritatile romane, se arata intr-o decizie a ParlamentuÂlui ucrainean, citata de agentia de presa Regnum.
Numele diplomatului ucrainean nu a fost facut public si nici motivele care au dus la acest demers. Incidentul ar putea fi legat si de anularea vizitei presedintelui Traian Basescu in Ucraina care ar fi trebuit sa aiba loc saptamana trecuta. Contactat de ziarul ZIUA, secretarul I al Ambasadei Ucrainei la Bucuresti, Petru Makarenko a spus ca nu doreste sa faca comentarii. "Nu am nimic de declarat. Fara comentarii!", a raspuns sec Makarenko. Acest grav incident diplomatic ar putea conduce la deteriorarea relatiilor bilaterale dintre Bucuresti si Kiev, iar raspunsul ucrainean ar putea fi pe masura. Ucraina are la Bucuresti doi atasati militari, Anatoliy Yatseniuk, atasat al Apararii si Serghii Ilnitskii, atasat Naval.(Madalin NECSUTU)
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲