Congresul international "Identitatea culturala a tuturor romanilor"
adăugat 14 octombrie 2008, 21:37, la Eveniment
Organizat, ca si in precedentele saisprezece editii, de Asociatia "Astra Romana pentru Banat - Portile de Fier si Romanii de Pretutindeni", sub patronajul Presedintiei si Guvernului Romaniei, Mitropoliei Banatului, autoritatilor judetene si municipale, al universitatilor timisorene si al Asociatiilor Istoricilor Banateni, Studentilor Basarabeni si, respectiv, Pro Basarabia si Bucovina, Congresul international "Identitatea culturala a tuturor romanilor" s-a desfasurat, in acest an, sub genericul "Stapanirile domnitorilor romani, de la Poarta Fierului, Podunavia si pana la Darstor si Marea cea Mare", se arata intr-un comunicat de presa primit pe adresa redactiei.Deschiderea lucrarilor a avut loc sambata, la Aula magna a Universitatii de Vest Timisoara, manifestarea fiind prezidata de cei doi presedinti de onoare - IPSS Nicolae Corneanu, mitropolitul Banatului, si acad. Stefan Dragulescu - precum si de secretarul general Cristea Sandu-Timoc, respectiv, de principalii reprezentanti ai comunitatilor romanesti de peste hotare. Alaturi de membrii organizatiilor nemijlocit implicate in organizarea congresului, printre participanti s-au numarat, anul acesta, reprezentanti ai organizatiilor civice, culturale sau religioase romanesti din Serbia (Voivodina si regiunea Timocului), Bulgaria, Albania, Ungaria, Republica Moldova, Macedonia, Ucraina, Grecia, Italia etc, care au prezentat, in plen, situatia generala a comunitatilor de origine.
Tot in plen au fost sustinute si o serie de comunicari stiintifice, printre conferentiari numarandu-se P.On. Boian Alexandrovici - protopopul ortodox al romanilor timoceni, acad. Dan Ion Predoiu, prof. Anca Augusta - presedinta Fundatiei Augusta din Timisoara, prof. univ. dr. Radu Paiusan - presedintele Asociatiei Istoricilor Banateni, Ivo Gheorghiev si Vasile Negrei, delegati ai romanilor din Bulgaria si, respectiv, Basarabia.
Deschiderea oficiala a fost insotita de vernisajul a doua expozitii, de carte romaneasca tiparita peste granite si, respectiv, de fotografie etno-documentara, in dupa-amiaza primei zile desfasurandu-se, la Sala Capitol a Filarmonicii Banatul, si un spectacol de folclor, sustinut de ansamblurile comunitatilor romanesti reprezentate. Cea de-a doua zi a manifestarii a fost consacrata sesiunii de comunicari stiintifice, organizate, la Liceul "E. Ungureanu", care a reunit peste 60 de comunicari cultural-stiintifice in cele patru sectiuni tematice: istorie, literatura-etnologie, drept-politologie, cultura-invatamant-religie - prilej cu care a fost lansat si un nou numar (3/2008) al revistei de cultura istorica "Clio".
"Runda Timisoara" a congresului s-a incheiat cu o slujba religioasa, oficiata la Catedrala Mitropolitana, precum si cu un program artistic sustinut in fata Operei Nationale Romane - ulterior acestor momente, delegatiile invitate deplasandu-se intr-o excursie documentara pe culoarul Timis - Cerna, incheiata la Drobeta Turnu-Severin, cu un alt spectacol artistic.
Sursa: Organizat, ca si in precedentele saisprezece editii, de Asociatia "Astra Romana pentru Banat - Portile de Fier si Romanii de Pretutindeni", sub patronajul Presedintiei si Guvernului Romaniei, Mitropoliei Banatului, autoritatilor judetene si municipale, al
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲