Consecintele necontestarii ordinului de respingere a cetateniei romane in termen
adăugat 17 martie 2011, 09:13, la Interviu / Reportaj • Articol publicat de Alexandru Rîșneac
Avand in vedere faptul ca in ultima vreme tot mai multe cereri de redobandire a cetateniei romane au fost respinse de catre Presedintele Autoritatii Nationale pentru. Cetatenie am decis sa ne adresam dlui Deleanu Ruslan avocat specializat pe dosare de redobandire a cetateniei romane care a avut bunavointa sa ne acorde un interviu pe aceasta tema.
Redam in cele ce urmeaza interviul
Domnule avocat care sunt consecintele necontestarii ordinului de respingere a cetateniei romane?
In conformitate cu dispoziile legii cetateniei romane nr. 21/1991 art. 19 alin. 4 (4) Ordinul de respingere a cererii de acordare sau redobândire a cetăţeniei române poate fi atacat, în termen de 15 zile de la data comunicării, la Curtea de Apel Bucureşti, Secţia contencios administrativ. Hotărârea curţii de apel este definitivă şi poate fi supusă recursului la Secţia de contencios administrativ a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. In cazul in care acesta nu este atacat in termen contestatia va fi respinsa ca tardiv introdusa.
Multi cetateni au ales sa ceara lamuriri suplimentare autoritatii, sa formuleze plangeri, ce-i sfatuiti:
Se poate depune si o cerere la A.N.C. prin care sa solicite informatii suplimentare, dar este absolut necesar ca Ordinul de respingere sa fie contestat in maxim 15 zile de la Comunicare (termen care curge de la data primirii Ordinului de respingere prin posta) la Curtea de Apel Bucuresti.
Din experienta dvs. care sunt sansele de reusita in asemenea cauze?
Evident ca sanse sunt, numai ca depinde care sunt cauzele concrete pentru care li s-a respins dosarul. Spre exemplu nu se poate pune semn de egalitate intre o persoana condamnata pentru savasirea unei infractiuni savarsite cu violenta si o fapta savarsita fara violenta; a nu se intelege ca primii nu ar trebui sa conteste la randul lor chiar daca au savarsit anumite fapte in trecut, conteaza foarte mult si cat timp a trecut de la condamnare, daca a fost reabilitat, ce conduita a avut fata de societate ulterior etc.
Concret in cauzele pe care le-ati instrumentat ati reusit sa castigati in instanta?
Evident ca am avut castig de cauza. Instanta de judecata este independenta si impartiala, judeca si se pronunta in functie de actele si probatoriul concret existent la dosarul cauzei, fiind singura autoritate in masura sa cenzureze solutia de respingere pronuntata de Presedintele Autoritatii Nationale pentru Cetatenie si respectiv sa il oblige sa emita un nou Ordin prin care sa aprobe cererea de redobandire a cetateniei romane doar in situatia in care nu exista dovezi din care sa rezulte faptul ca solicitantul ar fi fost condamnat in tara sau in strainatate pentru infractiuni care il fac nedemn de a fi cetatean roman si respectiv nu sprijina si nu a sprijinit actiuni impotriva ordinii de drept si a sigurantei nationale a Romaniei.
In cat timp se poate depune o noua cerere de la data respingerii cererii de redobandire, daca raspunsul este afirmativ, care sunt sansele ca si cea de a doua cerere sa fie respinsa?
Potrivit legii cetateniei romane nr 21/1991 o nouă cerere de acordare sau de redobândire a cetăţeniei române se poate depune după 6 luni de la respingerea cererii anterioare.
Sansele respingerii si celei de a doua cereri sunt foarte mari, din acest motiv recomand celor care primesc Ordin de respingere a primei cereri sa o conteste in instanta.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲