Constantin Tanase: Filat, intre gazele rusesti si stema R. Moldova
adăugat 03 octombrie 2012, 06:33, la Opinii / Editoriale • Articol publicat de Octavian Balan
Editorialistul a mentionat ca in contextul acestei „simbolistici geopolitice”, stema RM inseamna independenta si orientarea spre Vest, iar gazele rusesti - orientarea spre Est a tarii noastre. "Prins intre acestea, pana unde poate merge pragmatismul lui Filat?", se intreaba Tanase.
Totodata, autorul sustine ca acum toata lumea discuta aprins decizia lui Filat de a accepta solicitarea rusilor de amanare a implementarii prevederilor Pachetului energetic al treilea al UE. "Moldova nu e unanima si se imparte in doua. In doua se imparte, usor isterizata, si presa: o parte sustine ca Filat a procedat pragmatic, cealalta parte e convinsa ca premierul a „tradat”. Daca asculti atent argumentele partilor, incepi sa-i suspectezi pe unii ca nu prea cunosc bine obiectul discutiei si comenteaza la ureche acest al treilea pachet energetic al UE", noteaza editorialistul.
"Eu nu ma pricep in aceasta problema si nu ma pot pronunta asupra faptului daca pozitia lui Filat inseamna tradare sau pragmatism. Din cate am reusit sa ma documentez, as zice ca mai degraba e ceva intre pragmatism si... santaj. Santaj rusesc, evident", sustine Constantin Tanase.
De asemenea, editorialistul noteaza ca nu putem sti daca respectiva decizie a fost sau nu coordonata cu ceilalti lideri ai Aliantei. "Mi se pare anormal ca premierul merge la Moscova si negociaza politici vitale pentru viitorul RM, iar ceilalti doi lideri ai AIE fac declaratii de sustinere de pe pozitia unor comentatori politici care isi dau cu parerea - ma refer in aceasta ordine de idei la declaratiile lui Lupu si Chirtoaca. Eu unul nu am ramas convins ca Filat a negociat cu rusii avand mandatul lui Lupu si al lui Ghimpu", afirma Tanase.
Autorul sustine ca in conditiile in care fortele ostile integrarii europene a RM in UE fac totul pentru a discredita Alianta si a cultiva in societate scepticismul fata de vectorul european, era nevoie ca decizia de amanare a implementarii pachetului energetic european sa fie asumata, solidar, de toti cei trei lideri ai UE, iar aceasta asumare sa fie facuta public, printr-un document, o declaratie comuna. Un asemenea mesaj, transmis societatii, ar mentine starea de spirit a populatiei si ar alimenta convingerea ca UE nu e o himera. O armata demoralizata, chiar fiind bine echipata si avand sanse reale de izbanda, pierde batalia.
"Noi nu stim pana unde poate merge Filat cu pragmatismul sau... Asta e marea problema. Si nu e problema lui Filat, ci a noastra, a R. Moldova...", conchide Constantin Tanase.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲