Consultări româno-ruse în problema transnistreană
adăugat 19 octombrie 2011, 08:35, 11:35 la Externe • Articol publicat de Cornel Postolachi
România sprijină identificarea cât mai rapidă a unei soluţii durabile a conflictului transnistrean, care să asigure stabilitatea şi prosperitatea regiunii, pe baza respectării principiilor suveranităţii şi integrităţii teritoriale ale Republicii Moldova în graniţele sale internaţional recunoscute.
O declarație în acest sens a fost făcută de ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, în cadrul unei întrevederi de marţi, 18 octombrie 2011, cu Serghei Gubarev, reprezentantul special al Federaţiei Ruse pentru conflictul transnistrean. Vizita unui reprezentant al Diplomaţiei ruse pe problematica transnistreană, la București este prima din ultimii cinci ani.
Teodor Baconschi a exprimat aprecierea pentru organizarea prezentei runde de consultări, prilej foarte bun pentru cunoaşterea poziţiilor părţilor şi evaluarea perspectivelor de soluţionare a conflictului din Transnistria.
La rândul său, reprezentantul special al Rusiei, Serghei Gubarev, a afirmat interesul Moscovei pentru a menţine dialogul politic cu Bucureştiul şi asupra dosarului transnistrean. În context, ambasadorul Gubarev a declarat că asistăm la „restartarea dialogului politic” între România şi Rusia.
Ulterior, în cadrul consultărilor care au urmat, secretarul de stat pentru afaceri europene Bogdan Aurescu şi reprezentantul special al Federaţiei Ruse au continuat schimbul de opinii cu privire la evoluţiile recente în dosarul transnistrean şi perspectivele sale, la situaţia economică, socială şi politică din regiunea transnistreană, şi precum şi referitor la poziţiile actorilor internaţionali implicaţi.
Secretarul de stat român a salutat, în acest context, decizia din 22 septembrie 2011 de la Moscova, de reluare a dialogului oficial, în cadrul formatului de negociere „5+2”, exprimând aprecierea pentru eforturile depuse de Federaţia Rusă în acest scop.
Oficialii au convenit continuarea dialogului pe problematica transnistreană între Bucureşti şi Moscova.
ARENA reamintește că România a fost exclusă în 1992 din formatul de negocieri, după ce a participat, timp de câteva luni, în cadrul mecanismului cvadripartit de negocieri pentru soluționarea conflictului.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲