Copiii au spus adevarul in Parlament
adăugat 03 martie 2010, 14:25, la Interviu / Reportaj
Un grup de elevi a prezentat astazi deputatilor, in premiera, un raport de monitorizare a drepturilor copiilor, realizat de copii si intitulat “Adevarul vorbit de copii”.
Raportul a fost dezbatut in cadrul Comisiei parlamentare pentru Protectia Sociala, Sanatate si Familie. Elevii le-au impartasit legislatorilor problemele lor, dar si doleantele. Ei s-au plans ca in Moldova exista inca sute de copii care abandoneaza scoala pentru a-si intretine familiile. Mai rau, conditiile in care isi sacrifica copilaria si sanatatea sunt neomenesti.
“Cu regret, acesti copii nu sunt ajutati sau macar ascultati de parinti sau autoritati. Sunt si cazuri cand pleaca peste hotare, pentru a lucra ilegal, renuntand la scoala, temporar sau pentru totdeauna. Prin acest raport vrem, impreuna cu deputatii, sa-i ajutam sa se integreze in societate si sa le oferim conditii mai bune de viata”, a spus, in cadrul dezbaterilor, eleva Tatiana Rusu.
Copiii s-au mai plans ca programa scolara este foarte incarcata si nu le ofera aptitudini practice, ci doar notiuni teoretice.
“Dupa finisarea scolii, vom uita multe dintre obiectele invatate in acesti ani pentru ca nu am avut o baza practica. Pentru aceasta insa scolile din republica ar avea nevoie de surse suplimentare de finantare din partea statului pentru procurarea echipamentului necesar in laboratoare”, a spus Jana Kiseeva.
Ea spune ca parintii cu greu fac fata costurilor scolare, care in ultimii ani au crescut considerabil.
Presedintele Comisiei Protectie Sociala, Liliana Palihovici, a declarat ca este pentru prima data cand o comisie parlamentara discuta un raport elaborat de copii si despre copii.
“Este un raport sensibil care reprezinta o dovada clara ca copii trebuie ajutati si ascultati. In plus, in acest fel ne propunem sa inlaturam cazurile de abuz impotriva copiilor, care exista inca in tara noastra. Stim cu totii ca in 2009 un copil a murit dupa ce a fost snopit in batai de parinti. Cazurile insa sunt multiple, de aceea trebuie sa ne unim si sa-i ajutam”, a spus Palihovici.
Raportul a fost elaborat de 25 de copii din 14 regiuni ale republicii, membri ai Grupului de Lucru pentru Monitorizarea Drepturilor Copilului. Grupul reuneste copii intre 12 si 16 ani.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲