Costantin Tanase: Unde e graniţa de est a R. Moldova?
adăugat 25 mai 2010, 09:38, la Opinii / Editoriale
Îmi amintesc un banc de pe timpul URSS. Fiind întrebat cu cine se mărgineşte URSS, Brejnev a răspuns: cu cine vrea. De atunci nu s-au schimbat prea multe. Deşi URSS nu mai există, iar fostele „republici sovietice surori" au devenit state suverane şi independente, când îl întrebi pe Putin unde se termină Rusia, acesta răspunde: acolo unde se termină „străinătatea apropiată"...
Ehe-he, când e vorba de ruşi, „străinătatea apropiată" se termină foarte departe sau chiar nu se termină deloc. Adică, se termină acolo unde vrea Putin. Dacă muşchiul lui doreşte să se termine pe Nistru - pe Nistru se opreşte; dacă vrea să fie pe Prut - pe Prut fi-va. Pe Siret sau Milcov nu mai merge, că şi-au băgat americanii avioanele la Constanţa... Dar până la Constanţa - guleai, Vanea!, vperiod! ogoni! - e numai spaţiu rusesc.
Aşadar, cel mai bine ştiu unde e graniţa de est a RM ruşii. Spre deosebire de ruşi, noi, suveranii şi independenţii, nu ştim unde e această graniţa. Şi nu numai noi, dar nici europenii nu ştiu. Astfel, fostul ministru de Externe al României Adrian Cioroianu afirma recent într-un interviu: „RM, per ansamblu, este văzută ca o ţară al cărei destin european nu este pus la îndoială, dar a cărei graniţă este incertă. Care este graniţa RM? Este ea graniţa transnistreană sau este graniţa de pe Nistru? (subl. - c.t.). Atâta vreme cât RM nu-şi clarifică şi nu-şi securizează graniţa estică, oricare ar fi ea, nu văd şanse prea mari ca Bruxellesul să ia în calcul, serios, un cert destin european al RM". Iac-aşa! Graniţa ţării noastre este incertă! Destinul nostru istoric - la fel! Dar dacă graniţa este incertă, înseamnă că şi ţara este incertă, nu? Şi dacă, astăzi, cineva l-ar întreba pe preşedintele (interimar) Mihai Ghimpu (sau pe oricare alt politician) cu cine se mărgineşte RM - cu Transnistria sau Ucraina? - nu cred că ar răspunde scurt, clar şi cuprinzător. Daţi-i unui conducător al statului nostru suveran şi independent o hartă şi un creion roşu şi rugaţi-l să indice pe unde trece frontiera dintre RM şi Transnistria, şi o să vedeţi ce surpriză veţi avea! Unde rămâne Tighina - dincolo sau dincoace de linia roşie? Dar satul de baştină al lui Voronin?..
În ultimul timp, problema Transnistriei a revenit pe agenda politicienilor. Subliniez - a politicienilor, fiindcă moldovenii simpli n-au nicio treabă cu Transnistria. Pur şi simplu, nu-i interesează. Unii propun s-o concesionăm, alţii - s-o abandonăm, dar nu ca pe un copil urât, de ţâţă,/ uitat de maică-sa-n tramvai, vorba lui Topârceanu, ci mult mai elegant - s-o decupăm. Nu mă pronunţ în chestia asta, fiindcă nu mă pricep. Să se pronunţe Oazu Nantoi, că el e doftor habilitat în această problemă. Eu, ca simplu gazetar, ştiu una şi bună: de 20 de ani de când ne fâţâim cu Transnistria - ba o cucerim, ba o concesionăm, ba o abandonăm prin decupare - ruşii o să decupeze R. Moldova de pe harta Europei. Pentru ruşi nu e nicio problemă să decupeze o ţară incertă cu frontiere incerte. Au demonstrat-o de atâtea ori!
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲