Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

22 decembrie 2024, ora locală: 09:14

 

Cristian Diaconescu: Nu am solicitat suspendarea negocierilor acordului UE-R. Moldova, dar asteptarile UE de la Chisinau nu sunt "diluate"

adăugat 27 aprilie 2009, 22:11, la Interviu / Reportaj

Romania nu a cerut, in cadrul Consiliului Afaceri Generale si Relatii Externe de luni, suspendarea negocierilor UE-Moldova privind noul acord, insa mandatul va fi stabilit in functie de modul in care autoritatile de la Chisinau respecta principiile aquis-ului comunitar, a declarat intr-un interviu pentru HotNews.ro ministrul de externe Cristian Diaconescu. Asteptarile UE nu sunt "diluate", iar Moldova nu isi poate permite sa le ignore.

Informatia pe scurt:

- Romania sustine aspiratiile europene ale Republicii Moldova, insa urmareste atent modul in care Chisinaul isi respecta standardele si obligatiile asumate in procesul apropierii de UE.

- Europenii nu mai sunt ingrijorati de legea cetateniei, intrucat Romania a dat explicatiile necesare si este dispusa oricand la un dialog pe aceasta tema. "Confuzia generata de numarul solicitarilor" se va risipi treptat, spune ministrul.

- In zilele urmatoare Romania decide asupra reprezentarii diplomatice la Chisinau.

Reporter: Cum apreciati discutiile de astazi din CAGRE pe situatia din Republica Moldova?

Cristian Diaconescu: In primul rand, tema Republica Moldova a fost inclusa pe agenda CAGRE la solicitarea Romaniei. Am cerut Uniunii Europene sa defineasca liniile politice fata de R Moldova din perspectiva ultimelor dezvoltari din aceasta tara.

In opinia noastra, este nevoie ca autoritatile de la Chisinau sa arate vointa politica si interesul pentru normalizarea dialogului bilateral cu Romania si, pe de alta parte, in ceea ce priveste respectarea valorilor si standardelor europene.

Vreau sa va spun de la bun inceput ca in mod categoric nu se pune problema ca Romania sa sustina suspendarea negocierilor intre R. Moldova si Uniunea Europeana. Dimpotriva, sustinem viziunea Parteneriatului Estic privind asocierea la masa negocierii si a asumarii de responsabilitati a statelor din vecinatatea estica a Romaniei. Este in interesul si al Romaniei si al UE ca aceste state sa se angajeze intr-o zona de stabilitate si securitate absolut necesara in ceea ce priveste vecinatatea apropiata.

Sigur ca acest dialog si progresele in mandatul de negociere pentru un nou acord intre R. Moldova si UE vor trebui sa fie evaluate in stransa legatura cu respectarea principiilor, normelor, aquis-ului comunitar. In orice caz, nu se poate pune problema diluarii acestor asteptari si partenerii din UE au subliniat foarte clar acest lucru. Dar repet, nu printr-o atitudine restrictiva la adresa unui stat sau altul, aspirant la Uniunea Europeana, se vor atinge astfel de deziderate. De altfel ar fi si o greseala istorica sa confundam actiunile unui guvern cu aspiratiile europene firesti ale cetatenilor din Republica Moldova.

Deci din acest punct de vedere ramanem consecventi pe o linie pozitiva, dar pe de alta parte urmarim, impreuna cu partenerii europeni, modul in care si in R. Moldova se respecta standardele si obligatiile pe care aceasta tara si le-a asumat in procesul de aderare.

Reporter: Ne asteptam ca in urma discutiilor de astazi din CAGRE si a vizitei la Chisinau a lui Javier Solana ca autoritatile moldovene sa nu mai aiba acte de ostilitate la adresa Romaniei si sa renunte la regimul de vize impus cetatenilor romani?

Cristian Diaconescu: Da, ne asteptam, in conditiile in care autoritatile de la Chisinau inteleg exact care sunt asteptarile partii europene, dar pe de alta parte si dorintele si aspiratiile cetatenilor acestei tari. Procesul de consultare va continua, vor mai exista o serie de proiecte de dialog si angajare directa a autoritatilor de la Chisinau, a viitoarelor autoritati de la Chisinau asa cum vor fi ele desemnate dupa alegeri, si primul moment este reuniunea la nivel inalt a Parteneriatului Estic din 7 mai in care se asteapta ca reprezentantii R. Moldova sa isi asume clar, direct si nemijlocit abordarea europeana in ceea ce priveste integrarea.

Reporter: Nu s-a pus in discutie, sa inteleg, o eventuala prezenta sau absenta a autoritatilor moldovene de la reuniunea de la Praga sau pozitia Moldovei in Parteneriatul Estic.

Cristian Diaconescu: Nu s-a pus in discutie acest lucru. Parteneriatul Estic ofera, pe langa un sprijin politic, si deschideri privind incheierea unor acorduri de asociere, zone cuprinzatoare de liber schimb, liberalizarea treptata a vizelor sau chiar finantari in perioada 2010-2013 de 350 de milioane de euro. Am amintit toate aceste aspecte concrete pentru a se intelege in ce masura R. Moldova se poate apropia mai rapid, mai lent sau, sper eu, imediat de aceasta oferta concreta pe care o face Uniunea Europeana. Aceasta este discutia in acest moment si cred ca orice conducere responsabila a unui stat intelege ratiunile de politica externa tocmai in sensul de a accepta si a-si subsuma eforturile unui astfel de proiect.

Reporter: Ati simtit astazi, in timpul discutiilor, ca ministrii europeni de externe, colegii dvs. realizeaza ca nu este "business as usual" - asa cum v-ati exprimat la Londra, citat de Financial Times - relatia din acest moment cu Republica Moldova?

Cristian Diaconescu: Continuu sa sprijin ideea ca ceea ce s-a intamplat la granita estica a UE nu poate fi tratat ca "business as usual", dar - repet- am incredere in viziunea si capacitatea UE de a intelege nu situatia Romaniei, pentru ca nu Romania a fost in discutie si nu va fi niciodata in discutie pe acest palier, ci faptul ca respectarea standardelor si a responsabilitatilor, obligatiilor ca stat aspirant la UE reprezinta nu numai o atitudine din partea UE, ci si o abordare pozitiva din partea statului respectiv.

Prin solicitarea adresata UE de a fi mai atenta si mai dinamica in legatura cu R. Moldova nu facem altceva decat sa subliniem vointa de a apropia R. Moldova de UE.

Reporter: Exista disponibilitatea la nivelul UE de a aplica sanctiuni Chisinaului, in cadrul si baza acordului existent, daca autoritatile moldovene continua sa aiba aceeasi atitudine fata de Romania, stat membru al UE?

Cristian Diaconescu: Aspectele privind libera circulatie, privind dreptul la libera exprimare, privind statul de drept fac parte din aquis-ul comunitar obligatoriu, atat pentru statele membre, cat si pentru statele care doresc sa se asocieze. Repet, oferta este deosebit de buna din partea Uniunii Europene la estul acestei organizatii si modul in care se respecta aquis-ul comunitar reprezinta un criteriu clar de asociere la aceste proiecte. Nu cred ca vreun stat care, intr-adevar si la modul serios, vrea sa fie integrat in UE isi poate permite sa ramana in urma fata de celelalte state, de asemenea, din zona de est a UE.

Reporter: Au mai existat discutii despre ingrijorarea la nivel european, exprimata de ministrul ceh Alexander Vondra, suscitata de dorinta Romaniei de a acorda cetatenie romana cetatenilor moldoveni?

Cristian Diaconescu: Nu, noi ne-am straduit in aceasta perioada sa oferim toate clarificarile tehnice in legatura cu aceasta lege care este similara cu acte normative care functioneaza in jumatate din statele membre ale Uniunii Europene. Sigur ca aceste date vor mai fi comunicate de noi, suntem oricand gata, pe cale bilaterala, sa intram intr-un astfel de dialog. Cred ca treptat-treptat confuzia generata de anumite cifre aparute pe piata in legatura cu solicitantii de cetatenie romana se va clarifica.

Reporter: Ati decis care va fi urmatorul pas pe care il va face Romania pentru a avea un ambasador la Chisinau? Ne asteptam in urmatoarele zile la o noua numire, la o noua propunere?

Cristian Diaconescu: In cateva zile vom lua o decizie in legatura cu aspectele bilaterale pe zona diplomatica in aceasta relatie, deocamdata nu am luat o hotarare.

Autor: Anne-Marie Blajan
Sursa: www.hotnews.ro


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Interviu / Reportaj

Previziuni SUMBRE. Anatol Țăranu: „Schimbarea guvernării la Chișinău în anul 2018 ar putea într-un mod FATAL să deterioreze relația moldo-română”
Schimbarea guvernării în R. Moldova după alegerile parlamentare de anul acesta ar putea deteriora într-un mod fatal relația moldo-română, consideră analistul politic Anatol Țăranu.
Potrivit acestuia, România nu este doar un vecin pentru R. Moldova. „România devine, într-un ritm foarte rapid, o țară europeană, [...] mai mult
ȘALARU: „MILITARII PLEACĂ PE CAPETE DIN ARMATA NAȚIONALĂ, DEOARECE NU MAI VĂD PERSPECTIVE”

Fostul ministru al apărării despre blocarea participării militarilor moldoveni la exercițiile din străinătate. 



Militarii din Republica Moldova nu au mai participat la vreun antrenament în străinătate din luna februarie, când Igor Dodon blocase plecarea lor la un exerciţiu în România, ce avusese loc în cadrul [...] mai mult
USATÎI A FOST INLCUS ÎN "LISTA NEAGRĂ" A UCRAINEI
Preşedintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, a fost inclus la 21 iulie, de Centrul de analiză şi cercetare „Mirotvoreţ”, în Lista persoanelor acuzate de infracţiuni comise împotriva securităţii naţionale a Ucrainei.

Centrul „Mirotvoreț” este cunoscut prin colectarea [...] mai mult
(video) Acasă la Maia Sandu. Candidata la președinție răspunde la 13 întrebări într-un interviu acordat în apartamentul său
Ziarul de Gardă a realizat un interviu video cu candidata la funcția de președinte al țării, Maia Sandu, la ea acasă, unde i-au fost adresate 13 întrebări.
În interviu, Maia Sandu vorbește despre zvonurile apărute în ultima perioadă la adresa ei, despre închiderea bisericilor, siucidul în rândul tinerilor din cauza [...] mai mult
REPORTAJ // La PAS prin satul de baștină al Maiei Sandu. De ce s-a SUPĂRAT politiciana?
Rădăcini // Descendenta unei familii de gospodari din Risipeni, Fălești, Maia Sandu se bucură de mare respect în satul de baștină
Pe un drum de țară, îngust și înnămolit, înaintând cu greu în cizmulițele lor de cauciuc și sprijinindu-se una pe alta ca să nu cadă, două fetițe, cu rucsacuri cât ele de mari în [...] mai mult
Victor Ciobanu: „DNA nu a trecut Prutul, dar Plahotniuc l-a trecut, în sens invers”
Unionismul nu a fost niciodată un proiect realist nici la Chişinău, nici la Bucureşti. A fost doar exploatat în diferite scopuri obscure şi pentru asta trebuie să aibă finalitate, afirmă editorialistul Ziarului NAȚIONAL Victor Ciobanu.
Într-un interviu pentru ziare.com, Victor Ciobanu avertizează în privinţa probabilităţii fraudării [...] mai mult
Morțile suspecte din „dosarul miliardului”
Pe par­cur­sul lunii noiem­brie 2014, peste 13 mili­arde de lei au fost scoși de la Banca de Eco­no­mii (BEM), Banca Soci­ală (BS) și Uni­bank și trans­fe­rați pe con­turi din stră­i­nă­tate. Pe 27 noiem­brie 2014, o mașină plină cu acte de la cele trei bănci [...] mai mult
Siegfried Mureșan: „Sper că în R. Moldova avem un guvern care să dorească să implementeze reformele”

Un interviu cu europarlamentarul român de la Bruxelles realizat de europalibera.org



La 1 iulie intră în vigoare Acordul de Asociere al Uniunii Europene cu Republica Moldova, semnat acum doi ani la sfârşitul lunii iunie… Ce ar trebui să urmeze? Şi a devenit sau promite măcar acest acord să devină cel mai important generator [...] mai mult
BANII DISPĂRUȚI ÎN ASFALT PRIN CONTRACTE ORCHESTRATE
Bugetul municipiului Chișinău a fost păgubit cu peste 8 milioane de lei prin semnarea, de către primarul Dorin Chirtoacă, a unui contract de împrumut cu o firmă din SUA pentru lucrări de reparaţie a unor străzi. Împrumutul a fost contractat ilegal, iar Primăria Chișinău a folosit drept „argument” [...] mai mult

randat în 	0.0441 secunde