Cristian Diaconescu: Romania sustine ideea ca in formatul "5-2" pentru Transnistria, SUA si UE sa devina mediatori
adăugat 30 aprilie 2009, 20:29, la Eveniment
Ministrul de externe Cristian Diaconescu, aflat joi la Viena pentru o reuniune a Consiliului Permanent al OSCE, a pledat pentru acordarea statutului de mediator pentru SUA si UE in vederea intaririi rolului lor in procesul de negociere pentru o reglementare a conflictului transnistrean, informeaza NewsIn.In formatul "5-2" SUA si UE au doar statutul de observatori, in timp ce Rusia, Ucraina si OSCE sunt mediatori.
In acelasi context, ministrul roman de Externe a exprimat la Viena sprijinul pentru formatul actual de negociere "5-2" ca unic for pentru validarea unei solutii politice durabile, cu respectarea suveranitatii si integritatii teritoriale a Republicii Moldova.
Interventia ministrului roman de Externe in cadrul reuniunii OSCE a vizat teme de actualitate de pe agenda OSCE cum ar fi securitatea europeana sau importanta asigurarii de catre statele participante a respectarii angajamentelor asumate in materie de drepturi si libertati fundamentale ale omului. In acest context s-a discutat despre asigurarea continuitatii prezentei OSCE in Georgia, prin elaborarea unui nou mandat adaptat la realitatile ulterioare confruntarii militare din august 2008. Totodata, Diaconescu a evidentiat importanta solutionarii "conflictelor prelungite" de o maniera conjugata si complexa, cu depasirea dimensiunii de securitate militara, in conditiile in care aceste "conflictele prelungite" pot fi considerate focare prin care se aduce atingere stabilitatii si securitatii in aria OSCE.
Diaconescu: OSCE poate fi folosita ca platforma pentru un dialog pe problema securitatii energetice
Diaconescu a apreciat abordarea constructiva si flexibila a OSCE, trasaturi care disting acest for in sistemul organizatiilor internationale. In opinia sa, prevenirea conflictelor ramane obiectivul definitoriu al OSCE. Printre instrumentele care ajuta la realizarea acestui obiectiv sunt masurile de crestere a increderii si respectul pentru suveranitatea si integritatea teritoriala a statelor OSCE participante.
Totodata, ministrul Diaconescu a insistat asupra mandatului si expertizei OSCE in monitorizarea si stimularea capacitatii nationale a statelor participante de a corecta abaterile de la angajamentele asumate fata de organizatie.
Ministrul roman de Externe a pledat si pentru asigurarea unei prezente continue si substantiale a OSCE in Georgia, in baza unui mandat cuprinzator, care sa acopere deopotriva segmentul de solutionare a conflictelor si activitatea interdimensionala a Organizatiei. Se doreste astfel un mandat fara abateri de la principiile dreptului international, bazat pe viziunea propusa de Grecia, in calitate de presedinte in exercitiu al organizatiei.
Ministrul roman de Externe a insistat ca dezbaterea asupra viitorului securitatii europene sa se bazeze pe principiile, mecanismele si institutiile existente, in cadrul carora OSCE are un rol central. Este necesar sa se urmareasca imbunatatirea implementarii angajamentelor in vigoare si identificarea unor formule de solutionare a "conflictelor prelungite", care sa aiba ca obiectiv consolidarea securitatii in Europa.
Romania prezideaza Comitetul Economic si de Mediu al OSCE, iar Diaconescu a subliniat, in acest sens, importanta folosirii OSCE ca platforma pentru dialog si securitate energetica, gestionarea migratiei si schimbarilor climatice.
Ministrul a salutat, de asemenea, initiativa OSCE de a organiza un seminar despre masurile necesare pentru consolidarea increderii si securitatii in domeniul militar. Mediatorii si observatorii din cadrul formatului de negociere "5-2" pentru Transnistria s-au reunit marti la Viena pentru a discuta despre reluarea tratativelor cu partile aflate in conflict. Reuniunea a avut loc fara R. Moldova si Transnistria, intr-un format restrans de tip "3-2", la care au participat Rusia, Ucraina, OSCE, SUA si UE, primii trei fiind mediatori, respectiv ultimii doi observatori ai negocierilor pentru rezolvarea acestui conflict inghetat. Principala tema de discutie a fost reluarea negocierilor. Intalnirea trebuia sa aiba loc la 8 aprilie, dar a fost reprogramata din cauza tulburarilor din R. Moldova.
Mediatorii si observatorii au subliniat importanta contactelor directe intre parti la toate nivelurile. De asemenea, dupa reuniunea de marti, mediatorii si observatorii au cerut reactivarea lucrarilor in cadrul grupurilor de lucru la nivel de experti pentru masurile de consolidare a increderii. Acestia au anuntat ca intentioneaza sa viziteze, in lunile urmatoare, cele doua regiuni si sa se intalneasca cu liderii acestora.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲