Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

15 ianuarie 2025, ora locală: 09:41

 

Cristian Diaconescu: „Sper că evoluţiile interne din R. Moldova nu vor schimba dinamica actuală a relaţiei cu România”

adăugat 08 februarie 2012, 07:16, la Interviu / Reportaj • Articol publicat de Ana Cristiuc

Acest interviu trebuia să apară miercurea trecută, fiind planificat cu ocazia vizitei la Chişinău a şefului diplomaţiei române. 

Precum v-am anunţat însă, vremea rece a dat peste cap programul vizitei, iar puţinele întrevederi cu presa au fost contramandate. Am insistat, totuşi, la Cabinetul ministrului român de Externe, solicitând ca dl Cristian Diaconescu să ne răspundă în scris la întrebările noastre. Şi chiar dacă acest lucru se întâmplă după remanierile guvernamentale de la Bucureşti, suntem convinşi că priorităţile enunţate de dl ministru, inclusiv tendinţa edificării unor relaţii mai strânse cu R. Moldova, vor caracteriza activitatea oricărui Guvern al României.

- Dle ministru Cristian Diaconescu, care sunt astăzi priorităţile politicii României în raport cu R. Moldova? S-au schimbat aceste priorităţi faţă de acum doi ani şi ceva, când la Chişinău guvernau comuniştii?
- Prioritatea României în relaţia bilaterală cu R. Moldova este sprijinirea necondiţionată a parcursului european şi ireversibilitatea acestuia. În plan strict bilateral, România doreşte consolidarea parteneriatului strategic - confirmat de Declaraţia comună semnată de cei doi preşedinţi - până la atingerea potenţialului maxim de cooperare. Aceste angajamente au fost asumate de România încă de la momentul zero al relansării relaţiei bilaterale. Intrarea în normalitate a relaţiei dintre România şi R. Moldova reprezintă unul dintre cele mai importante obiective pe care ni le-am propus în urmă cu doi ani şi pe care l-am atins, între timp. După cum ştiţi, în ultima perioadă a guvernării comuniste de la Chişinău, dialogul politic bilateral a fost grevat de blocaje serioase care au generat numeroase dificultăţi în mecanismele de cooperare. Mă bucur că am relansat, practic, acest dialog şi am reuşit, împreună cu partenerii noştri din R. Moldova, să recuperăm restanţele acumulate, în special, în plan sectorial.

 

- Să căutăm o conotaţie anume în faptul că prima dvs. vizită, în calitate de ministru de Externe, s-a întâmplat la Chişinău ori e o simplă întâmplare?
- Vizita subliniază importanţa pe care România o acordă relaţiei speciale cu R. Moldova. Mesajul meu este similar cu cel transmis la primul mandat - R. Moldova este şi va fi o prioritate pe agenda diplomaţiei române. Relaţia dintre statele noastre, fundamentată pe patrimoniul cultural şi lingvistic comun, e una privilegiată, care se dezvoltă în logica susţinerii parcursului european al R. Moldova şi a consolidării statului de drept. La finalul primului meu mandat, Chişinăul se pregătea pentru alegerile din noiembrie 2009. A urmat o perioadă de doi ani, marcată de transformări profunde în societate care au generat şi ulterior consolidat orientarea proeuropeană a R. Moldova. Este un privilegiu să sprijin, în calitate de ministru al Afacerilor Externe, obiectivul prioritar al Chişinăului - integrarea R. Moldova în UE.

- Anul 2012 a debutat cu un şir de probleme pentru România - proteste stradale, incidente de frontieră. Vor influenţa cumva aceste fenomene relaţiile moldo-române?
- Dialogul şi cooperarea bilaterală sunt determinate de voinţa politică a celor două părţi. Îmi exprim speranţa că evoluţiile interne din R. Moldova nu vor schimba dinamica actuală a relaţiei cu România unde, vizavi de relaţia specială cu R. Moldova, există un consens la nivelul întregii clase politice.

- „Politica României faţă de R. Moldova a fost naivă”, afirma recent, într-un interviu, profesorul universitar Dan Dungaciu. Sunteţi de acord? Dacă da, ce vă propuneţi să faceţi pentru a schimba această abordare „naivă”?
- Dialogul politic bilateral are, în prezent, un caracter realist şi pragmatic, susţinut de rezultatele concrete în derularea proiectelor comune de interes.

- Cum aţi putea caracteriza, inclusiv după întrevederile şi discuţiile pe care le-aţi avut la Chişinău, relaţia dintre cele două capitale: specială, privilegiată, obişnuită, rece, pragmatică etc.? Până în 2009 totul era clar - avem comunişti la putere, deci, avem război cu România. Din toamna lui 2009, lucrurile s-au schimbat - şi nu doar formal -, cu toate acestea, există o senzaţie că se bate pasul pe loc. Astfel, nu se întâmplă nişte lucruri cu conotaţie deopotrivă practică şi simbolică, precum ar fi şedinţa comună a celor două cabinete de miniştri. S-a anunţat în câteva rânduri, dar…
- România şi R. Moldova au un parteneriat strategic care funcţionează, bilanţul cooperării după doi ani este remarcabil şi fără precedent în istoria relaţiei bilaterale. Avem rezultate numeroase şi foarte bune în ceea ce priveşte susţinerea parcursului european al R. Moldova. Cred că trebuie să ne concentrăm atenţia pe promovarea mai susţinută, în plan public, a proiectelor înscrise pe agenda bilaterală. Şedinţa comună a guvernelor de la Bucureşti şi de la Chişinău este un proiect prioritar şi va reprezenta o oportunitate pentru un bilanţ de etapă al relaţiei bilaterale. A fost amânată succesiv din raţiuni de agendă internă a celor două guverne.

- Mai e dispusă România să fie „avocatul” R. Moldova în procesul de integrare europeană, în situaţia în care manifestările antiromâneşti - fie şi în persoana unor structuri marginale fără pondere în societate - iau amploare la Chişinău, iar ultimele sondaje de opinie denotă o diminuare severă a avântului proeuropean al moldovenilor. Cine e vinovat când populaţia îşi pierde avântul?
- Acţiunile diplomaţiei române în sprijinirea aspiraţiilor europene ale R. Moldova au consolidat profilul României de principal susţinător al parcursului european al Chişinăului. Vom continua acest proiect, sprijinul României este necondiţionat, dar procesul ireversibil democratic şi european sunt ingrediente necesare pentru succes. Integrarea europeană presupune un proces de tranziţie dificil, ale cărui efecte negative sunt resimţite de întreaga populaţie. Este important ca, la nivelul opiniei publice, toate aceste costuri, precum şi beneficiile viitoare ale integrării europene să fie explicate corect. De asemenea, consecvenţa şi transparenţa acţiunilor guvernamentale stimulează o reacţie pozitivă, de sprijin din partea societăţii.

- Faptul nealegerii preşedintelui R. Moldova influenţează cumva dinamica relaţiilor dintre Bucureşti şi Chişinău?
- Relaţia Bucureşti-Chişinău depinde, înainte de toate, de voinţa politică din România şi R. Moldova.

- Ce alte acţiuni ale României, în afară de acordarea cetăţeniei, ar putea aduce o componentă de „concret, real şi palpabil” în relaţia dintre cele două maluri ale Prutului? 
- Proiectele de cooperare sectorială bilaterală din toate domeniile şi, în special, cele din domeniile strategice, precum energia şi infrastructura, sunt elemente concrete care definesc caracterul relaţiei bilaterale. România va continua să onoreze angajamentele asumate în relaţia cu R. Moldova în contextul apropierii acesteia de UE.

- Vă mulţumim pentru interviu. 


Autor: Timpul.md
Sursa: www.timpul.md


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Interviu / Reportaj

Previziuni SUMBRE. Anatol Țăranu: „Schimbarea guvernării la Chișinău în anul 2018 ar putea într-un mod FATAL să deterioreze relația moldo-română”
Schimbarea guvernării în R. Moldova după alegerile parlamentare de anul acesta ar putea deteriora într-un mod fatal relația moldo-română, consideră analistul politic Anatol Țăranu.
Potrivit acestuia, România nu este doar un vecin pentru R. Moldova. „România devine, într-un ritm foarte rapid, o țară europeană, [...] mai mult
ȘALARU: „MILITARII PLEACĂ PE CAPETE DIN ARMATA NAȚIONALĂ, DEOARECE NU MAI VĂD PERSPECTIVE”

Fostul ministru al apărării despre blocarea participării militarilor moldoveni la exercițiile din străinătate. 



Militarii din Republica Moldova nu au mai participat la vreun antrenament în străinătate din luna februarie, când Igor Dodon blocase plecarea lor la un exerciţiu în România, ce avusese loc în cadrul [...] mai mult
USATÎI A FOST INLCUS ÎN "LISTA NEAGRĂ" A UCRAINEI
Preşedintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, a fost inclus la 21 iulie, de Centrul de analiză şi cercetare „Mirotvoreţ”, în Lista persoanelor acuzate de infracţiuni comise împotriva securităţii naţionale a Ucrainei.

Centrul „Mirotvoreț” este cunoscut prin colectarea [...] mai mult
(video) Acasă la Maia Sandu. Candidata la președinție răspunde la 13 întrebări într-un interviu acordat în apartamentul său
Ziarul de Gardă a realizat un interviu video cu candidata la funcția de președinte al țării, Maia Sandu, la ea acasă, unde i-au fost adresate 13 întrebări.
În interviu, Maia Sandu vorbește despre zvonurile apărute în ultima perioadă la adresa ei, despre închiderea bisericilor, siucidul în rândul tinerilor din cauza [...] mai mult
REPORTAJ // La PAS prin satul de baștină al Maiei Sandu. De ce s-a SUPĂRAT politiciana?
Rădăcini // Descendenta unei familii de gospodari din Risipeni, Fălești, Maia Sandu se bucură de mare respect în satul de baștină
Pe un drum de țară, îngust și înnămolit, înaintând cu greu în cizmulițele lor de cauciuc și sprijinindu-se una pe alta ca să nu cadă, două fetițe, cu rucsacuri cât ele de mari în [...] mai mult
Victor Ciobanu: „DNA nu a trecut Prutul, dar Plahotniuc l-a trecut, în sens invers”
Unionismul nu a fost niciodată un proiect realist nici la Chişinău, nici la Bucureşti. A fost doar exploatat în diferite scopuri obscure şi pentru asta trebuie să aibă finalitate, afirmă editorialistul Ziarului NAȚIONAL Victor Ciobanu.
Într-un interviu pentru ziare.com, Victor Ciobanu avertizează în privinţa probabilităţii fraudării [...] mai mult
Morțile suspecte din „dosarul miliardului”
Pe par­cur­sul lunii noiem­brie 2014, peste 13 mili­arde de lei au fost scoși de la Banca de Eco­no­mii (BEM), Banca Soci­ală (BS) și Uni­bank și trans­fe­rați pe con­turi din stră­i­nă­tate. Pe 27 noiem­brie 2014, o mașină plină cu acte de la cele trei bănci [...] mai mult
Siegfried Mureșan: „Sper că în R. Moldova avem un guvern care să dorească să implementeze reformele”

Un interviu cu europarlamentarul român de la Bruxelles realizat de europalibera.org



La 1 iulie intră în vigoare Acordul de Asociere al Uniunii Europene cu Republica Moldova, semnat acum doi ani la sfârşitul lunii iunie… Ce ar trebui să urmeze? Şi a devenit sau promite măcar acest acord să devină cel mai important generator [...] mai mult
BANII DISPĂRUȚI ÎN ASFALT PRIN CONTRACTE ORCHESTRATE
Bugetul municipiului Chișinău a fost păgubit cu peste 8 milioane de lei prin semnarea, de către primarul Dorin Chirtoacă, a unui contract de împrumut cu o firmă din SUA pentru lucrări de reparaţie a unor străzi. Împrumutul a fost contractat ilegal, iar Primăria Chișinău a folosit drept „argument” [...] mai mult

randat în 	0.6512 secunde