Cronograf, şapte ani de-acasă
adăugat 16 mai 2008, 04:12, la Interviu / Reportaj
În perioada 15-19 mai 2008, în incinta Centrului Cultural Odeon se desfăşoară ediţia a VII-a a Festivalului Internaţional de Film Documentar Cronograf. Programul festivalului include peste 50 de filme documentare din 23 de ţări, ce vor fi prezentate în cele 2 secţiuni internaţionale şi în afara concursului în cadrul proiecţiilor speciale. Printre personalităţile prezente la ediţia din acest an se numără Roland Rust, directorul Festivalului de Film de la Cottbus (Germania), Macie Nowicki, directorul Festivalului WatchDocs din Polonia, Rada Sesic, selector şi producător din Olanda etc. Mai mult de 20 de regizori şi operatori care au filme în concurs şi-au anunţat prezenţa la festival, printre aceştia Thomas Ciulei, Alexandra Gulea, Corina Radu din România, Lucian Muntean şi Natasha Stancovici din Serbia, Klaus Betzl şi Stefan Mehlhorn din Germania, Salome Jashi din Georgia.Virgiliu Mărgineanu, directorul OWH Studio şi directorul artistic al Festivalului Internaţional de Film Documentar, ne dezvăluie mai multe amănunte despre acest eveniment.
- Cronograf, festivalul care la început pornise într-o doară, a ajuns anul acesta la a VII-a ediţie. Se spune că şapte este o cifră magică, dar e şi o vârstă la care putem vorbi despre experienţă. Ce v-a adus această experienţă?
- Odată cu numărul ediţiilor creşte şi numărul problemelor, şi al cheltuielilor, şi al invitaţilor, dar asta ne bucură. Cum spunea cineva, cresc cheltuielile, dar creşte şi festivalul şi ne bucurăm că la cea de-a VII-a ediţie avem foarte multe evenimente în cadrul festivalului. Pe lângă secţiunea de bază, Film documentar, anul acesta suntem la a doua ediţie a Secţiunii CadRO, la care vin filme bune şi e extraordinar să avem această secţiune, singură în lume. Păstrăm în festival şi Secţiunea producţiilor TV locale. Tot anul acesta vom desfăşura şi un workshop, care presupune o reuniune a unor tineri regizori de film din Republica Moldova, Ucraina, Georgia, Armenia, care vor anunţa şi vor învăţa cum să obţină bani pentru producţia de film documentar. Este un workshop pe care-l organizăm în premieră, reieşind din considerentul că toţi avem idei, scriem scenarii, dar nu ştim unde şi cum să propunem aceste scenarii ca să obţinem finanţări. Există fonduri şi instituţii care oferă şi sunt interesate să producă filme, dar noi nu ştim acest lucru şi suntem, într-un fel, închişi într-o găoace, fără să avem acces la această informaţie. Prin intermediul acestui workshop sper să reuşim să deschidem o uşă de acces spre aceste fonduri.
- Să înţeleg că rezultatele acestui workshop ar putea influenţa pe viitor festivalul Cronograf?
- Ceea ce ne dorim noi pe viitor e ca în festivalul Cronograf să fie mai multe filme autohtone. Din păcate, aşa cum ştiţi, în Moldova se fac puţine filme. Şi pentru că este un festival autohton, ne dorim ca şi filmele autohtone să prevaleze.
- Producţia de film moldovenească este modestă, pe de altă parte, publicul manifestă un interes sporit pentru un festival de film documentar. Consideraţi că acest interes este din cauza ofertei sărace de film din partea regizorilor autohtoni?
- Acest festival a apărut şi există pentru că există cerere. Noi ne bucurăm că lumea deja ştie de acest festival şi îl aşteaptă. Nu e un festival din care ne propunem să facem un eveniment pentru presă şi nu e un festival pe care îl organizăm pentru noi, e un eveniment pe care publicul îl solicită şi îl aşteaptă. Şi dacă un film artistic poate fi văzut la cinematograf sau la televizor, nu putem afirma acelaşi lucru şi despre un film documentar bun. În cadrul acestui festival ai ocazia să vezi filmul documentar pe ecran mare şi poţi sta de vorbă cu autorul filmului, care se află în sală şi care-ţi poate răspunde la întrebări, prin intermediul producţiilor propuse afli ce se întâmplă în această perioadă în diferite colţuri ale lumii. Afli ce se întâmplă în Republica Moldova prin intermediul unor regizori din afară, dar care au realizat filmul la noi, cum este, spre exemplu, filmul lui Thomas Ciulei, făcut în Basarabia, este vorba de "Podul de flori" şi care va fi prezentat în premieră sâmbătă, în cadrul Festivalului Cronograf. Va fi prezent şi autorul, dar şi protagoniştii filmului. E vorba de o familie din sudul Basarabiei. Anul acesta, în premieră, va fi şi o cinematecă. Dacă cineva n-a reuşit să vizioneze un film, poate să-l solicite şi să-l vadă cu căşti de la monitor, acest lucru se practică şi la alte festivaluri şi încercăm să-l introducem şi la noi. Suntem conştienţi că persoanele angajate în câmpul muncii nu pot sta de dimineaţă până seară într-o zi de festival pentru a vedea toate filmele. Nu ne lăudăm, dar în cadrul acestei ediţii sunt filme foarte bune şi sunt sigur că mulţi vor veni să le vadă.
- Este o ediţie tematică?
- Încercăm să ne axăm pe teme sociale, dar în filmele din această ediţie autorii abordează diverse teme, aşa că festivalul din acest an are o tematică diversă.
- Cine sunt membrii juriului din acest an?
- Ca şi la ediţiile precedente, juriul este internaţional, întruneşte membri din cinci ţări: Germania, Polonia, România, Rusia şi Republica Moldova. Preşedintele juriului este din Republica Moldova, este vorba de Victor Bucătaru. La secţiunea CadRO, membrii juriului sunt din Serbia, România şi Moldova, preşedintele juriului este Val Butnaru. În ultima zi a festivalului, pe 19 mai, vom desfăşura Ziua Filmului Austriac cu filme realizate recent, filme foarte bune. Festivalul va debuta cu filmul lui Alexandru Solomon, "Războiul pe calea undelor", un film istoric cu zeci de nominalizări, despre postul de radio Europa Liberă în perioada în care ascultarea acestui post era interzisă de autorităţi. Filmul va fi prezentat pentru prima dată în Republica Moldova. Ediţia Cronograf din acest an înseamnă patru zile de proiecţii de dimineaţă până seară.
- Şi accesul în sală cum va fi?
- Accesul la filme va fi cu invitaţii sau abonamente. Preţul abonamentelor va fi unul simbolic. Încasările din vânzarea abonamentelor vor fi oferite pentru premiul Simpatia publicului. Spectatorul va fi cel care va contribui la jurizarea acestei secţiuni. Iar pe 19 mai vom desfăşura o masă rotundă cu genericul "Noul val al cinematografiei din România - radiografia unei afirmări pe plan internaţional. Oportunităţi de dezvoltare. Perspective de colaborare cu cineaştii din Republica Moldova", la care vom aborda realizările cinematografiei româneşti şi posibilităţi de colaborare cu cineaşti din Republica Moldova. Cinematografia românească este acum pe val şi poate reuşim să stabilim o colaborare în vederea realizării unor coproducţii, mai cu seamă că mulţi specialişti de la noi deja lucrează în industria românească de film.
- Pentru că aţi pomenit de această masă rotundă, vreau să aflu dacă se vor organiza discuţii cu presa şi critica de specialitate în baza filmelor vizionate? La una dintre ediţii aţi inaugurat acest compartiment.
- Nu am reuşit, din păcate, să realizăm această idee, foarte bună, de altfel, şi ştiu că v-ar fi interesat nu doar pe dvs., dar şi nouă ne-a plăcut această idee, prezentă în alte festivaluri. Dar, cu regret, suntem foarte limitaţi în timp. Festivalul durează doar cinci zile şi în cadrul lui avem multe evenimente, invitaţii şi organizatorii sunt încadraţi în aceste evenimente şi va fi imposibil să-i reuneşti pentru întâlnirea cu presa şi critica de specialitate, pentru că i-am întrerupe din alte activităţi. Îmi voi cere scuze membrilor juriului pentru programul încărcat pe care l-am făcut. Dar nu avem un buget care să ne permită să extindem festivalul pe mai multe zile, deşi ne-am dori acest lucru.
- Noi vă mulţumim pentru că aţi acceptat această invitaţie, vă vom urmări cu mult interes şi vă dorim mult succes.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲