Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

3 ianuarie 2025, ora locală: 01:26

 

Cum ar putea să câştige Moscova cu AIE-2?

adăugat 17 decembrie 2010, 11:08, la Opinii / Editoriale • Articol publicat de Alexandru Rîșneac

Petru Bogatu, Moscova, AIE-2

Minoritatea filorusă aşteaptă cu sufletul la gură formarea unei coaliţii PDM-PCRM care să întoarcă îndărăt cursul istoriei precum Brejnev cel al râurilor siberiene. De cealaltă parte, majoritatea prooccidentală îşi doreşte cu ardoare reeditarea AIE care ne-ar aduce mai aproape de Europa.

Blocaje pentru Alianţă

Oricât de paradoxal ar părea, ruşii iau în calcul ambele scenarii. Mai mult. Ei speră să iasă învingători în toate situaţiile, indiferent care dintre acestea va fi pusă în aplicare.

După cum arătam în acest colţ de pagină acum o săptămână, în articolul „Pariul Rusiei nu-i coaliţia de stânga...”, deşi Kremlinului i-ar conveni mai mult, desigur, o guvernare PCRM-PD, acesta, înţelegând că politica este arta posibilului, s-ar împăca şi cu refacerea AIE. Atât că sub rezerva instituirii unor blocaje care ar da din start peste cap orice decizie neagreată de Moscova.

Astăzi, încep să se întrezărească deja noile mecanisme de guvernare care, fiind puse în mişcare, le-ar permite ruşilor să-şi atingă obiectivul scontat. Iată trei dintre elementele care le-a putea permite să tempereze cursul european al Chişinăului.

Parlamentarismul

Cel dintâi, oricât de neverosimil ar părea acest fapt, este parlamentarismul. Rusia şi-ar dori votarea proiectului PCRM de amendare a Constituţiei care prevede alegerea preşedintelui republicii cu votul deputaţilor. Această formă de guvernământ, în condiţiile unui stat fragil precum Republica Moldova, generează şi o putere slabă care este mai uşor de controlat şi de manipulat din afară.

Totuşi, cu riscul de a mă contrazice, consider că, pentru a debloca până la urmă criza constituţională, PDLM, PDM şi Pl ar trebui să voteze proiectul comunist. Cu o condiţie, fireşte. Să pregătească ulterior textul unei noi Legi Supreme care ar perfecţiona sistemul politic. Viitoarea Constituţie nu ar trebui neapărat să desfiinţeze actuala republică parlamentară, ci doar s-o întărească. Să înlăture deficienţele care împiedică funcţionarea normală a instituţiilor statului.

Unde mai pui că regimul parlamentar este, totuşi, forma cea mai democratică de guvernare. Pe termen lung, rolul jucat de el va fi benefic. Fiind dominant în Europa, acesta asigură, cu toate neajunsurile sale, dezvoltarea ţărilor pe calea unei societăţi deschise şi efectiv pluraliste.

Egaliatarismul

O altă pârghie care le-ar pica bine ruşilor ar fi egalitarismul. Din considerente înguste de partid, PDM, susţinut de PL, propune o partajare a funcţiilor demnă de utopiile comuniste. Potrivit lui Marian Lupu, responsabilităţile formaţiunilor trebuie împărţite egal.

Este la mintea oricui că partidul cu cele mai multe mandate ar urma să facă cedări şi să nu pretindă ca numărul său de portofolii să fie neapărat proporţional procentajului întrunit în alegeri. PLDM face astfel de concesii. Dar şi partenerii din PDM şi PL trebuie să fie rezonabili şi să nu încerce să transforme procesul de reconstituire a Alianţei într-un fel de colectivizare sovietică. O coaliţie, orice s-ar spune, nu-i colhozul în care toţi erau egali: şi cel care a venit cu un car şi doi cai, şi cel care nu a venit cu nimic.

Egalitarismul ar induce tensiuni nu numai în viitoarea Alianţă, ci şi în societate, întrucât ar desconsidera votul alegătorilor PLDM. În plus, haideţi s-o spunem pe şleau, ar scădea ponderea în executiv a miniştrilor cu viziuni consecvent proeuropene.

Consensualismul

Cea de-a treia carte jucată acum de ruşi este dreptul de veto în executiv. PDM insistă pe adoptarea tuturor hotărârilor de guvern prin consens. Nu-i vorbă, astfel de practici există în Europa. În Marea Britanie, de exemplu. Numai că acolo, cu unele excepţii, guvernele sunt monocolore şi de aceea consensul nu generează probleme.

În condiţiile unei coaliţii largi însă, precum cea de la noi, nu-i exclus să apară disfuncţionalităţi periculoase. Până la urmă, PLDM, pentru a nu pune în primejdie reconstituirea Alianţei, ar putea să se conformeze, totuşi, şi să accepte propunerea PDM. Numai că în acest caz, dreptul de veto urmează să fie extins asupra întregului proces decizional, de la guvern până la şeful statului. Cu alte cuvinte, spaţiul de manevră al preşedintelui trebuie limitat pe principiul consensualităţii. Toate decretele sale, bunăoară, ar urma să fie contrasemnate de prim-ministru, ceea ce cadrează întru totul şi cu practica europeană, şi cu prevederile noastre constituţionale.

Partea bună a acestui sistem e că spulberă impresia potrivit căreia în AIE dreapta nu ştie ce face stânga. Şi viceversa. Guvernarea va deveni mai coerentă.

Partea proastă e că multe din hotărârile aşteptate de majoritate nu vor putea fi bifate. Dacă AIE, de exemplu, ar fi funcţionat pe principiul consensualităţii după alegerile din 2009, Mihai Ghimpu nu ar fi semnat decretul cu privire la ziua de 28 iunie, iar Filat nu ar fi reuşit adoptarea Hotărârii de guvern care obligă toate cinematografele să traducă filmele în limba română.

Interesele naţionale şi „idioţii utili”

Oricum, adepţii cursului european trebuie să aleagă răul mai mic. Să identifice compromisuri care să permită, totuşi, aducerea la guvernare a unei coaliţii de centru-dreapta, oricât de pestriţă ar fi aceasta.

Ruşii vor profita, bineînţeles, de multiple bare şi stăvilare pe care partidele Alianţei şi le vor pune între ele pentru a se controla reciproc. Moscova îşi va băga coada ca să deregleze mecanismul decizional.

Există doar o singură posibilitate de a estompa, dacă nu de a anihila, efectele nocive ale ingerinţelor din afară. Politicienii noştri trebuie să ţină la interesele naţionale, nu la cele ale Kremlinului. Să demonstreze că sunt în serviciul poporului care i-a adus la putere, nu „idioţi utili” ai fostei metropole.


Autor: Petru BOGATU
Sursa: www.jurnal.md


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Opinii / Editoriale

octavian-tacu,
Octavian Țâcu // O altă Găgăuzie
În căutarea Timpului pierdutCei care au urmărit scrierile de la Timpul de altă dată își amintesc despreseria de articole dedicate practicilor și politicilor statal/imperiale de construcție identitară, prin care arătam cum anumite grupuri etnice sunt fragmentate și făcute altceva decât pornirile lor [...] mai mult
Canibalismul sovietic: cum i-au deprins rușii pe basarabeni să se mănânce între ei. La propriu
Documentele sovietice publicate atestă 66 de cazuri de canibalism în Basarabia între anii 1946-1947, nu 39 așa cum susține raportul prezentat în 2010 Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (link). E vorba de documentele publicate în volumul lui Anatol Țăranu, ”Foametea în Moldova sovietică 1946-1947”, [...] mai mult
work-and-travel,
Senatului american DECIDE: programele de Work and Travel rămân în vigoare, în ciuda dorinței administrației Trump
Programele de Work and Travel SUA rămân, nu se anuleaza, dimpotriva, devin mai sigure, Senatul american a votat amendamentul care protejează Programul J1, care se referă la schimburile interculturale pentru străini. Din J1 fac parte programele de Intern, Trainee, Camp Counselor, Au Pair și cunoscutul program Work and Travel, de care beneficiază [...] mai mult
EFECTELE CANICULEI: COD PORTOCALIU DE DELIR
”Plahotniuc a folosit România, pentru a-i interzice lui Rogozin să ajungă la Chișinău, iar autoritățile de la București au căzut în capcana oligarhului; Declararea lui Rogozin persona non-grata a fost făcută în complicitate cu Moscova, cu scopul de a crea impresia că Plahotniuc este antirus; Plahotniuc [...] mai mult
ANDREI NĂSTASE, DESPRE „PROBA” IGP ÎMPOTRIVA „PARTIDULUI NOSTRU”
Mercenarii de elită ai lui Plahotniuc s-au dovedit a fi niște măscărici. Jizdan și Pânzari nu sunt poliția, așa cum încearcă să se etaleze protagoniștii persecuțiilor tinerilor din 7 aprilie 2009. Ei sunt niște circari jalnici. Aşa a reacționat liderul Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, la „proba” prezentată [...] mai mult
Doc// Martori falși în dosarul lui Vlad Filat
Trei tinere din Federația Rusă, care par să nu știe nici cu spatele despre situația din Republica Moldova, figurează în calitate de martori-cheie în răsunătorul dosar de corupție în cadrul căruia este judecat Vlad Filat. Potrivit declarațiilor depuse de Ilan Șor în instanță, ele ar fi intermediat [...] mai mult
MAIA SANDU : „Moldova nu s-a predat... Moldova există, Moldova luptă!“
Primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova s-a încheiat cu un rezultat puțin onorabil guvernării controlate de controversatul oligarh Vlad Plahotniuc. Doi candidați ai opoziției au trecut în turul doi. De altfel, candidații opoziției au adunat peste 90% din voturile exprimate în primul tur. Pe primul loc, [...] mai mult
Stratfor: Alegerile prezidențiale din Moldova ar putea declanșa un conflict între partide
Alegerile prezidențiale din Republica Moldova ar putea declanșa un conflict între partidele pro-ruse și partidele pro-occidentale. Deși candidatul pro-Rusia din partea Partidului Socialiștilor cel mai probabil va primi cele mai multe voturi în primul tur al alegerilor, al doilea tur ar putea fi mult mai strâns. Indiferent de cine [...] mai mult
OPINII // Unirea şi provocările din jurul ei
În această perioadă s-a discutat foarte mult despre Unirea Republicii Moldova cu România, totul plecând de la un incident care a avut loc în Bucureşti, în Piaţa Victoriei, când liderii unei manifestaţii unioniste au decis să schimbe traseul, iar Jandarmeria a intervenit, i-a reţinut [...] mai mult
Sturza, despre „COPIII” lui Mark Tkaciuk și cine e VERIGA SLABĂ a trioului Dodon – Lupu - Plahotniuc
Fostul premier Ion Sturza consideră că anume fostul consilier prezidențial Mark Tkaciuk, este omul care a avut grijă să-i aducă în anturajul lui Vladimir Voronin pe Igor Dodon, Marian Lupu și Vlad Plahotniuc.
„Abil, viclean, erudit, dar și încăpățânat în a influența „lumea”, Tkaciuk cunoștea perfect limitele [...] mai mult

randat în 	0.1442 secunde