Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

22 ianuarie 2025, ora locală: 12:53

 

"Cum este scoala astazi, asa va fi tara maine"

adăugat 15 octombrie 2008, 20:29, la Interviu / Reportaj

Este directorul unuia dintre cele mai prestigiose licee, de pe teritoriul dintre Nistru si Prut, din toate timpurile. Sta la carma lui de aproximativ 18 ani si stie mai bine ca oricine ce inseamna sa porti pe umeri grija si dragostea a mii de copii care au trecut, de-a lungul timpului, pragul acestei institutii de invatamant.

Este vorba despre directorul liceului roman-francez "Gheorghe Asachi", Boris Volosatai, care ne va povesti, in interviul ce urmeaza, mai multe despre despre tot ceea ce inseamna traditie in invatamantul din tara.

Liceul "Gheorghe Asachi" este o adevarata forjarie a intelectualitatii vorbitoare de limba romana din Republica Moldova
- Cum este sa fii directorul unei institutii de invatamant de rangul liceului "Gheorghe Asachi"?


- In primul rand, responsabil. Responsabilitatea pentru tot ceea ce s-a facut in aceasta institutie pana la mine, sa fie multiplicata si pastrata traditia respectivei institutii. Sa fii directorul unei institutii de invatamant, in genere, este foarte responsabil, deoarece parintii iti aduc ceea ce au mai scump, bucata lor de aur, daramite intr-o institutie cu o traditie de 145 de ani. Responsabilitatea este nu doar in fata parintilor, ci si in fata elevilor si a absolventilor acestei institutii. Sunt directorul liceului de pe data de 5 ianuarie 1990. Liceul "Gheorghe Asachi" este o adevarata forjarie a intelectualitatii vorbitoare de limba romana din Republica Moldova. Absolventii liceului "Gheorghe Asachi" au posibilitatea sa-si exprime atitudinile vertical, or, acest lucru este cel mai important.

- Care sunt cele mai importante lucruri pe care a-ti reusit sa le faceti de cand sunteti directorul liceului?

- In primul rand, ii multumesc lui Dumnezeu ca, in tot acest rastimp in care s-a creat un nou stat - Republica Moldova, in conditiile in care valorile au fost intoarse cu capul in jos, am reusit sa pastram intact liceul "Gheorghe Asachi" de problemele care le-am suportat de-a lungul timpului. Ne mandrim cu peste 7.000 de absolventi ai acestei institutii, pe care ii gasim, in prezent, pe tot esichierul politic, in domeniul culturii, artei, stiintei, care isi duc activitatea sa prodigioasa in mai multe state ale lumii, in special vorbitoare de limba franceza. Ne mandrim cu cei peste 400 de doctori habilitati ai acestei institutii, cu peste 400 doctori in stiinta, cu acesti copii care, astazi, raman sa vorbeasca romana coerent, stiu de unde vin si ce vor. Foarte multi elevi, care au absolvit liceul "Gheorghe Asachi", ocupa, in prezent, functii inalte in conducerea Republicii Moldova. Este vorba despre presedintele Parlamentului, Marian Lupu, vicepresedintele Parlamentului, liderul Partidului Popular Crestin Democrat, Iurie Rosca, primarul municipiului Chisinau, Dorin Chirtoaca, Dumitru Braghis, Anatol Taranu. Absolventii liceului s-au manifestat nu doar in politica. Interpreta Doina Aldea-Teodorovici, Dan Balan, solistul trupei "Gandul Matei", Nicu Tarna, si o sumedenie de alte personalitati, din toate domeniile, au facut scoala in liceul "Gheorghe Asachi".

Indubitabil, liceul "Gheorghe Asachi" constituie o pagina aparte in istoria invatamantului din Republica Moldova.
Profesorul merita un salariu care i-ar oferi posibilitatea sa nu se gandeasca la nimic in afara de scoala.

- Cat de justificat este, in prezent, salariul unui profesor?

- Este, desigur, nejustificat. Salariul unui profesor este derizoriu. Profesorul merita un salariu care i-ar oferi posibilitatea sa nu se gandeasca la nimic, in afara de scoala. Nu vorbesc neaparat de liceul "Gheorghe Asachi", deoarece noi avem sustinerea substantiala a comitetelor de parinti, ci vorbesc despre colegii mei de la sat, care nu beneficiaza de un asemenea suport, de profesorii care, cu mainile crapate si fetele arse de soare, reusesc sa-si intretina gospodariile si, pe langa asta, sa vina in fata copiilor pregatiti pentru a le oferi noi cunostinte. Acestia din urma trebuie sa faca tot ceea ce este cu putinta, pentru ca problemele financiare cu care se confrunta sa nu se rasfranga asupra discipolilor lor. Insa, din pacate, situatia este cu totul alta.

- Guvernul a majorat cu 17 la suta salariul angajatilor bugetari din domeniul invatamantului. Cat de importanta este aceasta majorare?

- Nici macar nu putem presupune ca aceasta majorare ii poate ajuta cu ceva pe profesori. Desigur, orice majorare este buna, poate veni in ajutorul profesorului si un cuvant bun sau o intentie, insa noi speram ca salariile vor fi totusi majorate, deoarece, in momentul de fata, este greu pentru profesori sa traiasca cu un astfel de salariu.

- Care este situatia in liceul "Gheorghe Asachi" la capitolul cadre didactice?

- Liceul "Gheorghe Asachi" nu a avut niciodata probleme la acest capitol, or, noi avem acoperire la toate materiile. Nu avem profesori care ar preda la doua sau mai multe materii diferite. Avem specialisti care predau doar materia in care sunt specializati. In prezent, in liceul "Gheorghe Asachi" activeaza 158 de profesori. Dintre care, 80 la suta au grad didactic.

- Foarte multe institutii de invatamant se confrunta cu probleme legate de suprasolicitarea claselor? Care este situatia la acest capitol?

- La moment nu ne confruntam cu aceasta problema. Clasele nu sunt suprasolicitate, in fiecare clasa fiind, in mediu, sub 30 de elevi, iar numarul total al elevilor constituie 1227.

- Liceul "Gheorghe Asachi" este un liceu cu traditii francofone. Care sunt relatiile liceului cu alte institutii de acest gen din lume?

- Liceul "Gheorghe Asachi" are o istorie francofona solida, acesta fiind intemeiat de o frantuzoaica. Elevii scolii au studiat, pe parcursul anilor, cu mult mai multa franceza decat in alte scoli. Liceul este parte a proiectului "Clase bilingve din Moldova", ce a inceput in 1998 (programul este condus de Ministerul Educatiei si Tineretului din Republica Moldova, finantat de Guvernul Frantei si gestionat de Agentia universitara a Francofoniei), iar jumatate din elevii liceului isi fac studiile in filiera francofona respectiva. O mare parte din absolventii liceului isi continua studiile in tarile francofone, iar daca pana la aderarea la acest proiect unu sau doi absolventi mergeau, anual, la studii in alte tari, in prezent sunt zeci de elevi. De exemplu, anul trecut au mers sa studieze in alte tari peste 60 de absolventi. Acest lucru ne permite sa spunem ca avem o pregatire competitiva in scoala europeana. Evident, cele mai bune relatii le avem cu Franta, in special cu cateva scoli superioare din Franta, acestea fiind unele dintre cele mai prestigioase scoli superioare din lume. De asemenea, avem relatii foarte bune cu orasul Grenoble, Lyon, Paris, Quebec. Nu doar orasele si statele francofone ne sunt parteneri si prieteni, si cu statele germanofone avem relatii foarte bune.

- Care sunt cele mai grave probleme cu care se confrunta, in prezent, liceul "Gheorghe Asachi"?

Avem un singur dor - reparatia capitala a liceului.
- Una dintre cele mai mari probleme o constituie faptul ca o mare parte dintre elevi nu doresc sa invete. Cand am venit, cu 30 de ani in urma, sa predau in acest liceu, doar 5 din 35 de elevi, care studiau intr-o clasa, aveau un nivel scazut de pregatire, restul invatau excelent. In prezent, situatia este diferita, 50 la suta dintre toti elevii liceului nu-si depun straduinta pentru a invata, pentru a acumula cunostinte. Evident, liceul "Gheorghe Asachi" se poate lauda cu foarte multi elevi care au rezultate excelente in toate domeniile. Acestia participa la foarte multe olimpiade nationale si internationale, care ne aduc rezultate foarte inalte. Motivatia scazuta a elevilor - aceasta este cea mai mare problema. O alta problema o constituie starea dezastruoasa a cladirilor si salilor de studii. Gratie parintilor, care fac, an de an, reparatie in salile de studii, a Directiei municipale Invatamant Tineret si Sport, care ne mai ofera suport financiar. In acest sens, sesizez autoritatile centrale si locale, precum si oamenii de afaceri, sa contribuie pentru a reusi reparatia capitala a liceului "Gheorghe Asachi". Nu pot spune ca nu s-au facut deloc reparatii. A fost reparat acoperisul, sistemul de evacuare a apei, o parte dintre geamuri au fost schimbate. Pentru a reusi aceasta reparatie capitala a liceului sunt necesari foarte multi bani, insa, din pacate, nu se gasesc. Avem un singur dor - reparatia capitala a liceului.

- Va multumesc mult.

- Vreau si eu sa va multumesc pentru dorinta de a sensibiliza opinia publica in legatura cu problemele cu care se confrunta, in momentul de fata, invatamantul din Republica Moldova. Putini oameni isi dau seama ca asa cum este scoala astazi, asa va fi tara maine.

Autor: George IOSIP, Flux
Sursa: www.rgnpress.ro
Îl cunosc pe dnul Volosatii de cînd era rpof de istorie. Cu adevarat reprezintă o instituţie cu mari tradiţii. Dar la capitolul Valori se mai cedează. Banul e ochiul dracului! Profii de aici sunt obsedati de el.
A comentat Ana 11 noiembrie 2008, 17:42
esti idiot
A comentat alina 06 ianuarie 2009, 20:26
corect spus ce scola se face azi... pai ce mai cautam oameni calificati daca totul se distruge...
A comentat Shavga 15 ianuarie 2009, 17:57
Într-adevăr liceul Gh.Asachi este o valoare naţională, dar în ultimul timp îşi pierde din valori. Profesorii din acest liceu în ultimul timp se gîndesc numai la bani şi nu la cunoştinţele copiilor. Lecţiile se fac prost, copiii nu primesc acea cultură şi ştiinţă care ar trebui s-o primească. Cădeţi în jos şi nu e bine. Banul vă strică, fiind-că asociaţiile de părinţi nu sunt binevole. Numai încearcă şi nu achita suma lunară şi o să vezi cum se atîrnă faţă de copilul tău. Nu e bine ce se petrece în liceul d-ră, şi de unde luaţi sumele acestea cînd fixaţi plata lunară. D-l Volosatîi în aşa caz deschideţi-vă un liceu privat şi fixaţi taxe care vă sunt pe plac. Acum chiar impuneţi părinţii să achite cîte 145 lei înafara asociaţiei de la fiecare elev pentru a sărbători aniversarea liceului 145 ani. De ce iarăşi sărmanii părinţi? Cred că ar trebui să vă mai revedeţi poziţia că se strică cam.
A comentat Liudmila 29 ianuarie 2009, 09:23
A comentat 19 februarie 2009, 07:53
Daca nu va convine,nu este necesar sa va dati copilul la aceasta institutie de invatamint.......MA MINDRESC CU ACEST LICEU......si consider ca se face intr-adevar carte,asta pentru cei care vor sa acumuleze cunostinta....depinde mult de intelectualitate si aspiratii....
A comentat Ady 29 noiembrie 2009, 22:18
Elevii nu sunt motivati, caci stiu prea bine ca daca mama sau tata le trimite bani de peste hotare - cu bani isi rezolva orice problema la liceu. Acum un an profesorii se mai temeau de cei de la anticrima organizata, politie, minister. Liberalii la alegeri le-au promis libertatea de a reveni la ceea ce a fost pana la 2001 - orice director de scoala poate cere de la fiecare elev nou venit tot ce-si doreste, chipurile pentru scoala, dar de fappt pentru buzunarul sau. Exemplul directilor de scoli il preiau profesorii. Fenomenul coruptiei ia amploare si multi ii pomenesc de bine ordinea facuta ijn invatamant si medicina de guvernarea precedenta.
A comentat ion 29 noiembrie 2009, 22:39


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Interviu / Reportaj

Previziuni SUMBRE. Anatol Țăranu: „Schimbarea guvernării la Chișinău în anul 2018 ar putea într-un mod FATAL să deterioreze relația moldo-română”
Schimbarea guvernării în R. Moldova după alegerile parlamentare de anul acesta ar putea deteriora într-un mod fatal relația moldo-română, consideră analistul politic Anatol Țăranu.
Potrivit acestuia, România nu este doar un vecin pentru R. Moldova. „România devine, într-un ritm foarte rapid, o țară europeană, [...] mai mult
ȘALARU: „MILITARII PLEACĂ PE CAPETE DIN ARMATA NAȚIONALĂ, DEOARECE NU MAI VĂD PERSPECTIVE”

Fostul ministru al apărării despre blocarea participării militarilor moldoveni la exercițiile din străinătate. 



Militarii din Republica Moldova nu au mai participat la vreun antrenament în străinătate din luna februarie, când Igor Dodon blocase plecarea lor la un exerciţiu în România, ce avusese loc în cadrul [...] mai mult
USATÎI A FOST INLCUS ÎN "LISTA NEAGRĂ" A UCRAINEI
Preşedintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, a fost inclus la 21 iulie, de Centrul de analiză şi cercetare „Mirotvoreţ”, în Lista persoanelor acuzate de infracţiuni comise împotriva securităţii naţionale a Ucrainei.

Centrul „Mirotvoreț” este cunoscut prin colectarea [...] mai mult
(video) Acasă la Maia Sandu. Candidata la președinție răspunde la 13 întrebări într-un interviu acordat în apartamentul său
Ziarul de Gardă a realizat un interviu video cu candidata la funcția de președinte al țării, Maia Sandu, la ea acasă, unde i-au fost adresate 13 întrebări.
În interviu, Maia Sandu vorbește despre zvonurile apărute în ultima perioadă la adresa ei, despre închiderea bisericilor, siucidul în rândul tinerilor din cauza [...] mai mult
REPORTAJ // La PAS prin satul de baștină al Maiei Sandu. De ce s-a SUPĂRAT politiciana?
Rădăcini // Descendenta unei familii de gospodari din Risipeni, Fălești, Maia Sandu se bucură de mare respect în satul de baștină
Pe un drum de țară, îngust și înnămolit, înaintând cu greu în cizmulițele lor de cauciuc și sprijinindu-se una pe alta ca să nu cadă, două fetițe, cu rucsacuri cât ele de mari în [...] mai mult
Victor Ciobanu: „DNA nu a trecut Prutul, dar Plahotniuc l-a trecut, în sens invers”
Unionismul nu a fost niciodată un proiect realist nici la Chişinău, nici la Bucureşti. A fost doar exploatat în diferite scopuri obscure şi pentru asta trebuie să aibă finalitate, afirmă editorialistul Ziarului NAȚIONAL Victor Ciobanu.
Într-un interviu pentru ziare.com, Victor Ciobanu avertizează în privinţa probabilităţii fraudării [...] mai mult
Morțile suspecte din „dosarul miliardului”
Pe par­cur­sul lunii noiem­brie 2014, peste 13 mili­arde de lei au fost scoși de la Banca de Eco­no­mii (BEM), Banca Soci­ală (BS) și Uni­bank și trans­fe­rați pe con­turi din stră­i­nă­tate. Pe 27 noiem­brie 2014, o mașină plină cu acte de la cele trei bănci [...] mai mult
Siegfried Mureșan: „Sper că în R. Moldova avem un guvern care să dorească să implementeze reformele”

Un interviu cu europarlamentarul român de la Bruxelles realizat de europalibera.org



La 1 iulie intră în vigoare Acordul de Asociere al Uniunii Europene cu Republica Moldova, semnat acum doi ani la sfârşitul lunii iunie… Ce ar trebui să urmeze? Şi a devenit sau promite măcar acest acord să devină cel mai important generator [...] mai mult
BANII DISPĂRUȚI ÎN ASFALT PRIN CONTRACTE ORCHESTRATE
Bugetul municipiului Chișinău a fost păgubit cu peste 8 milioane de lei prin semnarea, de către primarul Dorin Chirtoacă, a unui contract de împrumut cu o firmă din SUA pentru lucrări de reparaţie a unor străzi. Împrumutul a fost contractat ilegal, iar Primăria Chișinău a folosit drept „argument” [...] mai mult

randat în 	0.0612 secunde