Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

15 ianuarie 2025, ora locală: 09:47

 

Cum se va uni Transnistria cu Rusia

adăugat 10 august 2011, 09:34, la Externe • Articol publicat de Alexandru Rîșneac

ziua-veche,transnistria,rusia,republica-moldova,kremlin,vladimir-putin,igor-smirnov,

Titlul este o concluzie generată de interviul acordat la Soci, pe 4 august, de preşedintele Dmitri Medvedev, unor jurnalişti din Georgia şi Rusia, la împlinirea a trei ani de la conflictul militar dintre cele două state. 

Merită a fi inserate aici câteva dintre afirmaţiile actualului prim locatar de la Kremlin, pentru a înţelege un mod de percepere a relaţiei cu o ex-republică sovietică socialistă, supusă unei presiuni politice constante de către Moscova, care nu se împacă deloc cu gândul că arealul georgian nu va mai fi parte a celui stăpânit, fie şi prin intermediari, de către Rusia.

De la bun început, Medvedev a declarat interlocutorilor săi că liderul georgian, Mikheil Saakashvili, rămâne cel mai mare obstacol în relaţiile dintre cele două state.

Apoi interviul a fost, în mod repetat, punctat cu afirmaţia preşedintelui rus, conform căreia premierul Vladimir Putin nu este patronul său politic. Şi că doar el, Dmitri Medvedev, a luat decizia crucială de a trimite trupe ruseşti suplimentare în Osetia de Sud, ca urmare a agresiunii Georgiei.

La o asemenea ofensivă verbală prezidenţială, jurnaliştii au replicat întrebând dacă intervievatul a luat decizia de a candida la alegerile prezidenţiale din martie 2012. Deşi s-a autocaracterizat ca un preşedinte tânăr şi liberal, Medvedev a preferat să nu abordeze acest subiect.

Şi a revenit la obsesia sa – preşedintele Georgiei:”Saakashvili a comis o crimă împotriva Federaţiei Rusiei şi a cetăţenilor săi, inclusiv militarii destinaţi menţinerii păcii au fost ucişi din ordinul său.” O afirmaţie înregistrată concomitent de postul georgian de televiziune PIK, de postul de radio Eho Moskvî şi de postul TV Russia Today/Rusia Azi.

A urmat declaraţia copilărească – de genul îmi iau jucăriile şi plec – rostită pentru impresionarea alegătorilor ruşi:”Eu niciodată nu îl voi ierta pentru asta şi de aceea nu voi negocia cu el, deşi a încercat, în mod repetat, să mă abordeze, la diferite reuniuni internaţionale.”

Acest niciodată, rostit de Medvedev, reflectă o crasă lipsă de realism. Mandatul preşedintelui Mikheil Saakashvili se încheie în anul 2013. Al şefului statului rus? În primăvara anului 2012! Iar Putin, dacă va câştiga alegerile prezidenţiale, s-ar putea să fie mult mai pragmatic.

Preşedintele Dmitri Medvedev, pe timpul interviului cu reprezentanţii postului georgian de televiziune PIK, cei ai postului de radio Eho Moskvî şi ai postului TV Russia Today/Rusia Azi.

De ce? Pentru că, săptămâna trecută, premierul rus a admis, public, că unirea Osetiei de Sud cu Rusia va fi posibilă, dacă aceasta va reflecta voinţa locuitorilor acestei pseudo-republici. O afirmaţie indirect confirmată chiar de gospodin/domnul Medvedev, care a recunoscut:”Nu este o bază legală, pentru moment.” Dar va fi!

Un cadru juridic nou, ce va fi utilizat de Rusia, fără nico reţinere, şi în soluţionarea raporturilor cu o altă pseudo-republică, cu aceeaşi nostalgie pentru revenirea la Maica Rusia – Transnistria. Un areal unde referendumul pentru dorita unire cu patria mamă, de la Răsărit, va fi rapid organizat şi previzibil câştigat de oamenii Moscovei.

A vrut preşedintele Federaţiei Ruse să obţină un plus de simpatizanţi, prin afirmaţiile din interviu? Probabil că da. Dar cu preţul sacrificării adevărului. Concret, Dmitri Medvedev a numit noaptea de 7 august, 2008, drept cea mai dificilă din viaţa sa. El afirmă că atunci nu s-a consultat cu Vladimir Putin, care era la prezent la Jocurile Olimpice de la Beijing. Doar a doua zi au vorbit – la telefon.

 Serios? Păi preşedintele de atunci al Statelor Unite, George Walker Bush, aflat tot în capitala Chinei, a fost sunat de preşedintele Mikheil Saakashvili în momentul când urmărea ceremonialul de deschidere a Jocurilor Olimpice, pentru a fi informat de invazia trupelor ruse în Osetia de Sud, teritoriu considerat şi azi, de ONU, ca parte legitimă a Georgiei.

Este greu de crezut că ministrul apărării, care este rudă cu unul dintre vicepremieri, om de încredere al lui Putin, nu a raportat măsura luată de Medvedev. Până şi şeful de stat major al armatei ruse ştia că procedura de acţiune, în asemenea situaţii, este anunţarea cu prioritate a şefului guvernului. Şi cu siguranţă a acţionat ca atare.

A fost un interviu cu miză electorală? Fiind întrebat ce părere are despre faptul că Senatul Statelor Unite a adoptat o rezoluţie, săptămâna trecută, cerând retragerea trupelor ruse din Osetia de Sud şi Abhazia, Medvedev a răspuns:”Este un parlament străin şi este treaba lor.” Iar referitor la rezoluţie, a descris-o ca fiind:”opinia câtorva membri senili. Nu-mi pasă de retorica lor!”

Aşa da preşedinte, tânăr, liberal, într-adevăr… democrat – şi-o fi spus Putin, amuzat, la citirea acestui interviu, postat acum pe website-ul Preşedinţiei Federaţiei Ruse.

Un stat a cărei stabilitate politică şi integritate teritorială pot fi serios afectate de evoluţia preţului petrolului. Aceasta fiind convingerea deputatului Serghei Petrov, din Duma de Stat, fondator al Grupului Rolf, publicată de „Vedomosti.”

Astfel, el reaminteşte că, doar cu cinci ani în urmă, pentru menţinerea unui buget echilibrat, era suficient ca preţul petrolului să fie de 30 $ pe baril. În 2011, acesta a sărit la 115 $, din cauza cheltuierilor mari guvernamentale, a risipei şi a corupţiei.

Anul viitor, preţul unui baril de petrol va depăşi 125 $. Petrov atenţionează opinia publică rusă că:”dacă preţul petrolului scade la 90 $, acesta va fi începutul unei serioase crize economice pentru Rusia. Fondul actual de stabilizare este apt să menţină echilibrul bugetar pentru câţiva ani. Dar, în mod inevitabil, statul va trebui să reducă, parţial sau total, programele sociale. Aceste reduceri ale cheltuielilor sociale vor exacerba nemulţumirea publică. Şi ar putea determina autosuficienţa regiunilor, care ar putea să îşi reconsidere loialitatea lor faţă de Moscova.”

Ce va face atunci Transnistria?


Autor: ziuaveche.ro
Sursa: www.timpul.md


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Externe

Proteste în mai multe orașe din România. Mii de persoane au ieșit în stradă pentru susținerea șefei DNA
Aproximativ 1.500 de oameni s-au strâns astăzi în fața Guvernului din București pentru a-și exprima susținerea față de șefa Direcției Naționale Anticorupție (DNA), Laura Codruța Kovesi. Sute de protestatari au ieșit în stradă în alte orașe ale țării, precum Cluj, Sibiu, Arad, Ploieşti, Baia Mare, Craiova şi Galaţi, informează digi24.ro .
Imediat [...] mai mult
DONALD TRUMP A PROMULGAT NOILE SANCŢIUNI ECONOMICE AMERICANE ÎMPOTRIVA RUSIEI
Preşedintele american Donald Trump a promulgat miercuri noile sancţiuni economice împotriva Rusiei, care au fost adoptate de Congresul SUA pentru a pedepsi Moscova, pe care o acuză de ingerinţă în alegerile prezidenţiale din SUA de anul trecut, a anunţat Casa Albă, transmit AFP, Reuters şi DPA.Noile sancţiuni economice au fost aprobate [...] mai mult
UN JURNALIST DE LA NTV A LUAT UN PUMN ÎN TRANSMISIUNE DIRECTĂ DE ZIUA VDV-ULUI
Un jurnalist de la postul rusesc NTV a luat un pumn în față de la un bărbat vizibil în stare de ebrietate în timp ce se afla în transmisiune directă, scrie TVRAIN.ru. Incidentul ar fi avut loc astăzi, 2 august, în parcul Gorki din Moscova unde are loc un eveniment dedicat zilei VDV ( trupele aeropurtate ale Federației [...] mai mult
ROGOZIN A ȘTERS POSTAREA DE PE TWITTER ÎN CARE AMENINȚĂ ROMÂNIA
Vicepremierul Federației Ruse, Dmitri Rogozin, a șters toate postările ce țineau de conflictul cu autoritățile române din contul său pe Twitter.
 
Asta după ce, acum câteva zile i-a fost interzis să survoleze spațiul aerian al României, avionul cu care venea fiind nevoit să facă cale întoarsă, fără să ajungă în [...] mai mult
ROGOZIN AMENINȚĂ ROMÂNIA: „AȘTEPTAȚI RĂSPUNS, NEMERNICILOR!
Vicepremeirul rus Dmitri Rogozin a comentat decizia autorităților române de a nu permite avionului în care se afla oficialul rus să tranziteze spațiul aerian român, scrie deschide.md
 
Rogozin scrie pe pagina sa de Twitter: „Autoritățile României a supus pericolului pasagerii avionului [...] mai mult
SAAKAȘVILI A RĂMAS FĂRĂ CETĂȚENIA UCRAINEI
Fostului guvernator al regiunii Odessa, Mihail Saakașvili, i-a fost retrasă cetățenia ucraineană. După cum menționează Serviciul de Stat pentru Migrație, acest lucru a fost cauzat de informațiile false pe care acesta le-a oferit atunci când a primit pașaportul, menționează Meduza, citată de tv8.md 
 
Motivul [...] mai mult
Discursul lui Trump după ce a dispus bombardamentul din Siria: Precedentele încercări de a-l influența pe Assad durau ani de zile
În noaptea spre 7 aprilie, Statele Unite au autorizat un atac cu rachete de croazieră contra unei baze aeriene din Siria, ca răspuns la atacul chimic pentru care Washingtonul învinuiește forțele președintelui sirian Bashar Al-Assad. Publicăm discursul ținut de Donald Trump imediat după lansarea rachetelor. 
Trump s-a referit [...] mai mult
Romania, intr-o situatie complicata dupa alegerile din R. Moldova si Bulgaria.



Dupa alegerile din Republica Moldova si din Bulgaria, Romania s-a trezit intr-o situatie geopolitica mai mult decat complicata, spun analistii de politica externa.





Romania este inconjurata de tari care au acum la conducere presedinti sau premieri cu accentuate orientari filo-ruse. Situatia se poate complica si mai mult, daca Donald Trump schimba [...] mai mult
Alegeri SUA | Clinton a obținut cu 200.000 de voturi mai mult decât Trump
Candidata democrată Hillary Clinton îl devansează pe președintele ales, republicanul Donald Trump, în ce privește numărul de voturi obținute prin sufragiu direct la nivel național, o situație care, dacă va fi confirmată de cifrele definitive, ar putea relansa apelurile la reformarea sistemului electoral din SUA, scrie Agerpres.

Conform [...] mai mult
(VIDEO) Președintele Poroșenko îl PIERDE pe cel mai INFLUIENT aliat al său: „Nimeni în viața mea nu m-a MINȚIT în halul acesta”
Fostul președinte al Georgiei și guvernator al regiunii Odesa, Mihail Saakașvili, care este cunoscut ca un aprig luptător contra corupției, a demisionat astăzi din funcție. Acesta a spus că s-a saturat și a obosit să mai fie mințit de autoritățile centrale, care doar promit că se vor face reforme.
Potrivit ex-președintelui Georgiei, Ucraina are nevoie [...] mai mult

randat în 	0.7880 secunde