Cupa Ialovenilor la lupte greco-romane, pista de lansare pentru noile talente
adăugat 28 februarie 2011, 12:00, la Sport • Articol publicat de Alexandru Rîșneac
Sportivi din 14 cluburi din Moldova au participat la ediţia a XXII-a a turneului de lupte greco-romane din Ialoveni, concurs organizat anual.Cei mai mulţi performeri vin din provincie, unde condiţiile de pregătire sunt austere.
Oraşul Ialoveni este considerat un epicentru de practicare a luptelor, iar turneul de lupte organizat anual în acest oraş din vecinătatea Capitalei s-a înrădăcinat deja în programul competiţional al secţiilor de lupte greco-romane din toată republica, dar suscită un interes şi printre sportivii de peste hotare.
Ediţia din anul 2011 a „Cupei Ialovenilor" a adus o noutate pentru amatorii luptelor din localitate, dar şi pentru cei 160 de sportivi care şi-au confirmat participarea la competiţie.
„Din păcate, ediţia curentă a turneului nu a fost onorată cu prezenţa de sportivii de peste hotare, astfel că evenimentul nu este internaţional, ci republican", a afirmat Gheorghe Stegărescu, arbitrul principal al turneului.
CEI MAI MULŢI SPORTIVI AU FOST DIN IALOVENI
Potrivit organizatorilor, lotul de sportivi din Franţa care a participat la ediţiile anterioare nu şi-au rezervat din timp bilete la avion şi din aceste considerente nu au intrat în lupta pentru premii.
Relaţiile ialovenenilor cu sportivii francezi s-au consolidat după emigrarea în ţara „cocoşilor galici" a fraţilor Igor şi Ghenadie Balaur, doi talentaţi luptători din Ialoveni. De asemenea, din motive diverse nu au venit la „Cupa Ialovenilor" luptători din România, Ucraina, Belarusi şi Rusia.
În schimb, nu au ratat ocazia de a vizita din nou oraşul Ialoveni, echipe de luptători din Soroca, Ucrainca (Căuşeni), Slobozia, Buţeni (Hânceşti), Floreşti, Orhei, Cahul, Drochia, Sângera, şi trei echipe chişinăuiene (Speranţa-Liceul Municipal Sportiv, Şcoala de Lupte şi Liceul Republican Sportiv). O „armată" de 38 sportivi din oraşul Ialoveni şi satele raionului cu acelaşi nume a completat lista participanţilor.
Arbitrul Gheorghe Stegărescu a specificat pentru Adevărul că cei 160 de participanţi au reprezentat categoriile de vârstă 16-17 ani, 13 ani şi 11-12 ani, evoluând în 11 categorii de greutate.
Evenimentul a suscitat un interes sporit printre oficialii locali, la deschiderea turneului fiind prezenţi preşedintele raionului Mihai Silistraru şi viceprimarul Ialovenilor, Veaceslav Cernat. La eveniment a fost prezent şi preşedintele Federaţiei de Lupte, Victor Peicov, care a promis susţinere sportivilor locali la competiţiile republicane şi internaţionale.
CUPE ȘI DARURI PENTRU PREMIANȚI
Autorităţile locale din Ialoveni acordă o atenţie sporită dezvoltării sportului din oraș și raion, însă competiţiile de anvergură, cum ar fi „Cupa Ialovenilor" necesită surse financiare mari care sunt mai greu de alocat în condiţiile unui buget auster. Din aceste motive, turneul de lupte greco-romane se desfășoară pe durata unei singure zile, pentru a evita cheltuieli suplimentare de cazare și de hrană a sportivilor.
Și fondul de premiere nu a fost unul prea mare, însă nici un premiant al turneului nu a rămas fără prime bănești și cupe ale turneului.
După cum era și de așteptat, numeroasa echipă a gazdelor a dominat la mai multe categorii de greutate, sportivii venind de la două cluburi din orașul Ialoveni, precum și din satul Bardar.
Au evoluat bine și discipolii celor două licee sportive din capitală, dar și luptători din alte echipe care de asemenea au acces pe podium.
ȘCOALA SPORTIVĂ A INTRAT ÎN CASĂ NOUĂ
Sistemul şcolilor sportive din Republica Moldova funcţionează de mai mult de jumătate de secol, aceste instituţii fiind create în toate raioanele ţării. Pe parcursul timpului, antrenorii din aceste şcoli au educat o mulţime de sportivi talentaţi, care ulterior s-a remarcat în multiple turnee republicane şi internaţionale.
Deşi activează cu succes de mai multe decenii, Şcoala Sportivă din Ialoveni, care a găzduit ediţia 2011 a turneului de lupte greco-romane, s-a ales cu un sediu abia în anul trecut.
„Mulţi ani la rând şcoala noastră era prezentă doar la capitolul antrenori, sportivi şi rezultate, dar recent am reuşit să intrăm şi într-un cochet local", ne-a spus Ion Butnaru, directorul instituţiei.
ARE FILIALE ÎN TREI SATE
Construirea sediului şcolii a fost posibilă graţie conlucrării eficiente cu autorităţile locale. Consiliul Raional Ialoveni a alocat o sumă de 1,6 milioane de lei pentru reutilarea fostei cazangerii a Liceului Teoretic „Petre Ştefănucă", care a devenit un epicentru al sportului din centrul raional Ialoveni şi satele din împrejurimi.
Potrivit directorului Şcolii Sportive, 14 antrenori se află în permanentă căutare de noi talente, care ulterior sunt cizelate în sala din Ialoveni, dar şi în trei filiale ale instituţiei, care funcţionează în satele Bardar, Mileştii Mici şi Costeşti.
Cele mai impresionante performanţe ale şcolii sunt realizate de către filiala din Bardar, unde a făcut primii paşi pe salteaua de lupte libere, Anatol Buruian, campion European de lupte libere printre juniori. La Bardar el a fost antrenat de Ion Iovu.
Directorul Şcolii Sportive Ialoveni, Ion Butnaru a mai remarcat pentru Adevărul că pledează pentru promovarea sporturilor care aduc medalii şi premii. „La noi sunt practicate cinci discipline sportive - lupte greco-romane, lupte libere, volei (masculin şi feminin), fotbal şi tenis de masă", afirmă conducătorul instituţiei. La bardar se practică fotbalul şi luptele libere, la Mileştii Mici - fotbalul, iar la Costeşti - doar voleiul.
Conducerea şcolii mizează pe antrenorii din filialele instituţiei în depistarea noilor campioni.
CAMPIONII "CUPA IALOVENI-2011"
Copii (10-11 ani)
29 kilograme - Semion Mâţu (Școala Sportivă (ȘS) Ialoveni)
44 kilograme - Andrei Tanaseevici (Liceul Municipal Sportiv (LMS) - Speranţa Chișinău)
+70 kilograme - Pavel Lozan (LMS-Speranţa)
Cadeţi (12 ani)
32 kilograme - Mihail Lavric (Voinicel Ialoveni)
35 kilograme - Alexandru Bubumara (Baurci, Ciadâr-Lunga)
Juniori (15-16 ani)
44 kilograme - Dorin Scripnic (ȘS Ialoveni)
48 kilograme - Danu Cataraga (LMS-Speranţa)
54 kilograme - Vasile Ţăranu (Ucrainca, Căușeni)
59 kilograme - Gheorghe Cojocaru (LMS-Speranţa)
69 kilograme - Mihail Creţu (Liceul Republican Sportiv Chișinău)
74 kilograme - Oleg Ciudin (Voinicel)
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲