Dacă spuneau că peste Prut e mai bine, puteau fi condamnaţi la moarte
adăugat 20 aprilie 2010, 08:48, la Eveniment
Comisia pentru studierea şi aprecierea regimului comunist totalitar din Republica Moldova, a redescoperit, în urma cercetării arhivelor Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS) şi Ministerului Afacerilor Interne (MAI), o serie de dosare fabricate scriitorilor, preoţilor şi altor activişti, prin ordinul Partidului Comunist din Republica Sovietică Socialistă Moldovenească, a comunicat pentru Info-Prim Neo secretarul comisiei, Mihai Taşcă.
„Începând cu iunie 1940, odată cu venirea tăvălugului sovietic peste noi, regimul aplica Codul penal al Ucrainei, care a fost introdus în RSSM abia la 14 decembrie 1940. Deci, nu aveau dreptul să îl aplice”, a spus Mihai Taşcă.
Secretarul comisiei a mai menţionat că acest Cod penal al Ucrainei a fost adoptat în 1926, iar persoanelor din RSSM prevederile acestuia se aplicau pentru fapte comise anterior, în special în anul 1918. De cele mai multe ori persoanele erau condamnate la arest, exil sau chiar la moarte pentru că erau chiaburi, au făcut slujba militară în armata lui Anton Denikin (unul dintre cei mai importanţi lideri ai contrarevoluţionarilor albi), pentru că au activat în organele administrative româneşti, pentru că erau creştini sau pentru că vreodată au declarat că viaţa de peste Prut e mai bună.
Mihai Taşcă a mai spus că la ultima şedinţă în plen a comisiei, care va avea loc pe 29 mai, vor fi prezentate unele detalii din studiu. Acesta va avea 6 capitole, peste 30 de paragrafe, şi va îmbina cadrul cronologic al evenimentelor din perioada 1917-1991 cu cel tematic. Mihai Taşcă a precizat că lucrarea va avea şi o adendă, care presupune o analiză a evenimentelor din Republica Moldova după anul 1991 până în prezent.
Raportul Comisiei pentru studierea şi aprecierea regimului totalitar comunist trebuie să fie prezentat preşedintelui interimar Mihai Ghimpu la 1 iunie curent. „După analiza evenimentelor din perioada 1917-1991, regimului i se va da o notă pe care o merită”, a subliniat Mihai Taşcă.
În perioada 24-25 mai, la Chişinău este preconizată şi o conferinţă internaţională la care vor participa experţi din Ţările Baltice, Franţa şi alte ţări în care regimul totalitar comunist a fost condamnat.
Comisia pentru studierea şi aprecierea regimului comunist totalitar a fost creată prin decret prezidenţial la 14 ianuarie. Din componenţa comisiei fac parte 30 de membri, în mare parte istorici şi filologi.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲