Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, peste 40% dintre cetăţeni nu ar şti cu cine să voteze
adăugat 22 septembrie 2008, 14:02, la Eveniment
Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, 41% dintre cetăţeni nu ar şti cu cine să voteze, arată rezultatele studiului sociologic "Vox Populi - 2008", citate de Info-Prim Neo. Opt la sută dintre respondenţi sunt determinaţi să nu participe la vot.Studiul a fost prezentat la 22 septembrie. Cercetarea evidenţiază o tendinţă destul de mică de participare la alegeri. Doar un pic mai bine de jumătate (53%) dintre respondenţi sunt siguri că ar merge la urne. .
Dintre respondenţii care împărtăşesc anumite convingeri politice şi care au spus că vor merge la vot (1433 de persoane), cei mai mulţi au pledat în favoarea Partidului Comuniştilor din R. Moldova (PCRM) -20%. Cu o mare departajare, urmează: Partidul Alianţa "Moldova Noastră" (AMN) - cu 8,5%, Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) - cu 7,1%, Partidul Liberal (PL)- 4,3%, Partidul Democrat din Moldova (PDM) şi Partidul Social Democrat (PSD) (fiecare câte 3,7% şi 3,2%). Celelalte partide au acumulat sub 3%. Nu au ştiut ce să răspundă 44,5 dintre respondenţi.
Potrivit preşedintelui Asociaţiei sociologilor şi demografilor din R. Moldova, Victor Mocanu, un fapt care îi împiedică pe mulţi alegători să-şi formuleze preferinţele politice este şi asemănările dintre denumirile multor partide politice. Astfel, 37% din respondenţi s-au dat cu părerea că şansele partidelor de opoziţie, care au aceleaşi programe politice vor spori, dacă vor candida pe o singură listă, 18% din intervievaţi consideră că şansele nici nu vor spori, nici nu se vor micşora, 3% - că ele se vor micşora, iar 43% - nu şi-au format o părere în această privinţă.
De cea mai mare încredere printre liderii politici se bucură preşedintele Vladimir Voronin (27,6%), spicherul Marian Lupu (11,4%), primarul capitalei şi vicepreşedinte al PL, Dorin Chirtoacă (11,0%), premierul Zinaida Greceanâi (10,1%), liderul PLDM, Vlad Filat (9,8%), preşedintele AMN, Serafim Urecheanu (7,8%), ex-premierul Vasile Tarlev (6,8%). Printre liderii politici care se bucură de încredere au fost menţionaţi şi preşedintele PSD, Dumitru Braghiş (2,9%), preşedintele PPCD şi vicepreşedinte al Parlamentului, Iurie Roşca (1,9%) şi vicepreşedintele PDM, Oleg Serebrian (1,4%). 1,1% au acumulat preşedintele PDM, Dumitru Diacov, secretarul PSD şi preşedinte al CMC, Eduard Muşuc şi vicepreşedintele PDM, Oazu Nantoi.
Cercetarea a semnalat din nou un nivel scăzut al încrederii populaţiei în diferite instituţii sociale şi politice. În biserică au încredere, într-o măsură mai mare sau mai mică, 80% din respondenţi. Pe locul doi (55%) se află primăria din localitatea natală. În armată au încredere 49% din respondenţi, iar 48% din respondenţi au încredere în presă. Circa 40% au încredere în instituţiile bancare.
Faţă de preşedintele ţării şi-au manifestat încrederea 36% dintre cei intervievaţi. Mai puţin de o treime (30%), au spus că au încredere în poliţie. Guvernul se bucură de încrederea a 28% dintre respondenţi, Parlamentul - 27%, iar partidele politice 27%. În justiţie au încredere 26% dintre respondenţi.
În cazul în care în duminica următoare respondenţii ar fi puşi în situaţia de a se pronunţa referitoar la aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană, cea mai mare parte a respondenţilor (63%) ar vota pro şi doar 12% ar vota împotrivă. În timp ce în jur de 40% s-au arătat împotriva aderării R. Moldova la NATO, iar 21% - pro NATO.
Potrivit opiniei respondenţilor, Republica Moldova are cele mai bune relaţii cu Rusia - 59%, Ucraina - 58%, România - 49%, Uniunea Europeană - 49%, SUA - 44%.
Studiul a fost desfăşurat în septembrie 2008 de Asociaţia Sociologilor şi Demografilor din R. Moldova pe un eşantion de 1586 persoane din republică în vârstă de la 18 ani şi mai mult, cu o eroare maximală de 2,6%.
Ce pot spune eu....e dezastru! Cum acolo Isus pe cruce zicea "Doamne iarta-le ca nu stiu ce fac"...
Pacat. Pentru Moldoveni e pacat ca viitorul e sumbru si ei nici macar nu-si dau seama ca ei sunt cei care il fac cu mainele lor. Pentru Romani e pacat fiindca nici nu-si dau seama cat e de importat sa fii unit...fiindca unde-s 2 puterea creste, asa cant cantecele noastre si din pacate nimeni nici macar nu intelege sensul acestor cuvinte. Pentru cei care se considera romani in suflet dar sau nascut in Basarabia e pacat, fiindca in prezent suntem umiliti in Romania si considerati straini in Moldova.
Pacat.
Sa fim realisti. Dupa parerea mea, la alegerile din 2009 vor castiga tot comunistii. Eu zic ca parlamentul va arata astfel:
Din 100% de locuri, 40% - comunisti; 25% AMN; 12% PL; 9% PLDM; 7% PPCD, 7% PDM
Deci rezultatul e si mai inspaimantator:
40%+25%+7% = 72% - comunistii+AMN+PPCD. AMN niciodata n-o sa alieze cu comunistii insa la fel ca si comunistii va executa ordinele moscovei.
In locul lui PDM poate fi partidul lui Grabis sau a lui Bombonel (Tarlev) sau alianta dintre aceste 3 partide.
Deci dragi cetateni moldoveni cu inima romana viitorul luminos se amana pentru urmatorii 4 ani (nu e greseala de tipar, am scris patru si nu 40, totusi voi fi optimist pana la capat.)
Si cetatenie romana la fel se amana pentru urmatorii 4 ani (la fel nu e greseala de tipar, cum si am scris recent voi fi optimist pana la capat.)
Asadar, curaj basarabenilor romani fi-ti tari. Si impacati-va cu gandul ca nimeni nu va vrea nici romanii nici basarabenii. Si pentru final vreau sa citez cuvintele unei doamne de la ghiseu din Romania:"Lepadaturilor, duceti-va acasa":).
To michael:
Imi place optimismul tau, imi place cum lupti tu pentru ideea romaneasca. De ar fi toti ca tine...chiar daca eu nu cred pana la capat ca tu intr-adevar esti roman nascut in RO si militezi pentru unire. Dar daca tu intr-adevar in suflet crezi in ceea ce spui, atunci inca nimic nu e pierdut si totul este inainte, daca nu pentru noi, atunci macar pentru stranepotii nostri. Merita sa luptam.
Am citat din comentariul lui "300", pentru ca a exprimat exact ceia ce simt si eu, pentru ca de cand am realizat ca suntem romani si limba e romana, am sustinut asta peste tot, dar am avut numai probleme in Basarabia, mai ales dupa 2001... Cat priveste afirmatia ca basarabenii care se considera romani, sunt umiliti in Romania, nu stiu, nu am trait in Ro, dar sincer sa fiu nu cred ca ar fi posibil asa ceva... Poate e vorba totusi de acei "moldoveni", care nu simt si nu gandesc romaneste, atunci e altceva, de alde Ivan avem multi, care ne fac de ras in Romania...
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲