Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

22 decembrie 2024, ora locală: 09:15

 

Dan Dungaciu: "Cred că epoca Voronin se va încheia, indiferent cine va guverna"

adăugat 13 februarie 2009, 08:52, la Interviu / Reportaj

Dan Dungaciu este unul dintre cei mai buni cunoscători ai peisajului politic şi social din Republica Moldova. Pentru Cotidianul, desenează liniile de forţă ale peisajului politic actual de la Chişinău. De altfel, recent, la Editura Cartier din capitala Republicii Moldova a apărut ultima carte dedicată vecinilor de peste Prut ai românilor - semnată de cercetătorul român - "Cine suntem noi?".

În curând vor avea loc alegeri în Republica Moldova. E realist să ne aşteptăm la o schimbare spectaculoasă a raportului de forţe de pe eşichierul politic basarabean?

Teoretic, da. Sondajele de opinie din RM sunt suficient de ambigue ca să nu fie privite cu circumspecţie, dar câteva tendinţe există. Deja la alegerile locale din 2007, opoziţia necomunistă câştigase în total 52%, astfel că o victorie în contul opoziţiei nu ar fi o "minune", ci o tendinţă relativ firească. În condiţiile în care nu există nici o intervenţie externă care să schimbe tendinţele, este realist scenariul întoarcerii la situaţia de dinainte de 2001, situaţie când PCRM era cel mai bine reprezentat partid în Parlament, dar în opoziţie, iar la guvernare exista o coaliţie, e drept, extrem de eclectică şi nu foarte eficace.

Ce ar putea interveni?

Ca de obicei, acolo, vreo "ofertă care nu se poate refuza" dinspre Răsărit. Mai concret, vizita ministrului de Externe Lavrov la Chişinău din 23 februarie şi declaraţiile lui Vladimir Voronin după care se va întâlni sigur cu preşedintele rus Medvedev şi cu liderul de la Tiraspol, Igor Smirnov, pot sugera surprize. Şi aceste surprize ar fi deschiderea în stânga Nistrului a secţiilor de votare pentru cetăţenii RM în Transnistria, ceea ce nu s-a mai petrecut până acum. Acest lucru îl doreşte puternic Voronin, sperând ca voturile necesare pentru a menţine majoritatea PCRM în Parlament să vină, eventual, de acolo. Şi ne putem imagina ce se va întâmpla cu gestiunea voturilor dacă se vor deschide secţii de votare şi în stânga Nistrului... Cu siguranţă acest lucru va compromite total alegerile, care sunt considerate de către occidentali un test major pentru parcursul european al RM. Dacă ar vrea, ruşii ar putea obţine asta de la Igor Smirnov, căruia Vladimir Putin i-a semnat deja decizia de acordare a 40 milioane de dolari, de la 1 ianuarie 2009.

În varianta soft, vizita ministrului Lavrov ar putea aduce doar încurajări pentru PCRM în prag de campanie, vagi promisiuni legate de soluţionarea conflictului transnistrean, eventual o iluzorie promisiune pentru cetăţenii RM că locurile de muncă pe care le pierd în Occident le vor putea regăsi în... Rusia. Dar asta nu va fi nimic decisiv.

Reformulez într-o anume direcţie întrebarea iniţială: Se întrevăd şanse ca "epoca Voronin" să apună după aceste alegeri?

Presupunând că totul decurge ca până acum, situaţia depinde de numărul de partide care vor reuşi să treacă pragul, relativ mare, de 6% şi să acceadă în Parlament. Două lucruri sunt importante aici. Primul, câte partide şi care vor intra în Parlament. Al doilea, cum vor reuşi să colaboreze partidele necomuniste din opoziţie dacă vor obţine peste 50%.

Orice s-ar întâmpla însă, cred că "epoca Voronin" - care înseamnă partid unic - se va încheia, indiferent cine va guverna şi unde va fi preşedintele Voronin: simplu deputat, şef de Parlament sau prim-ministru. Criza economică, pe care acum autorităţile de la Chişinău se străduiesc disperat să o camufleze, va lovi în curând dur şi peste Prut. Guvernanţii ieftinesc acum pâinea şi măresc salariile, dar fac asta risipind banul public care, evident, se va întoarce la buget într-o proporţie mult mai mică. Indiferent cine va guverna, bugetul va fi subţiat după alegerile din 5 aprilie. Comuniştii gândesc pragmatic: dacă tot nu vom câştiga, măcar să lăsăm vistieria goală.

După 1989, românii au fost în mai multe feluri pentru Chişinau: "fraţi", dar şi "fascişti", "parteneri privilegiaţi", dar şi "imperialişti". Cum/ce mai sunt(em) acum?

Depinde cine vorbeşte. Există o diferenţă majoră între ce spune guvernarea şi ce spune populaţia, apropo de România. Chestiunea este fundamentală, căci noi tindem la Bucureşti să voronizăm imaginea publicului de acolo. Credem că ce spune Voronin spune RM! Complet fals. În toate sondajele de opinie, România este percepută ca partenerul principal al RM, într-o proporţie de circa 50%, mult deasupra altor state vecine care stau undeva sub 5%. Indiferent de faptul că Bucureştiul este respins sistematic de către Chişinăul comunist.

Ciudăţenia are o explicaţie: Voronin şi ai lui nu au fost votaţi pentru discursul lor identitar, ci pentru discursul social şi economic, de o populaţie pauperizată de criza rublei de la finele anilor 90 şi guvernări incompetente. Discursul identitar îl vedem noi mai bine de aici, de la Bucureşti, e cel mai spectaculos, "se vinde", dar nu asta asigură menţinerea comuniştilor la putere.

Pe de altă parte, nu înseamnă că războiul imagologic al comuniştilor cu România s-a terminat. Preşedintele a considerat România - cum făceau şi bolşevicii interbelici - drept "ultimul imperiu al Europei", plus toate epitetele pe care le-aţi menţionat. Însuşi ministrul român de Externe a fost portretizat, după recenta vizită la Chişinău, în presa oficioasă, drept "agent SIE sub acoperire MAE". Deci, parafrazându-l pe Mircea Eliade, "românii e fascişti şi spioni"...

Care sunt marile teme de campanie electorală ce se prefigurează la scrutinul moldovean care stă să vină?

Principalele teme sunt din domeniul social-economic, populaţia simte că vine criza, indiferent de retorica PCRM. Depinde acum de inteligenţa partidelor de opoziţie de a răspunde, pragmatic, la mizele de acest tip.

În al doilea rând, există şi agenda externă. Chestiunea este importantă pentru că, în RM, nu se face politică, cât geopolitică, iar partidele nu sunt, cel puţin unele dintre ele, doar partide politice - sunt partide geopolitice. Adică se întind pe un ax de la Est la Vest în funcţie de poziţia geopolitică asumată: cu Rusia, împotriva ei, cu România, împotriva ei, dar şi nuanţe - nu cu România, dar nu împotriva ei. Chiar dacă mai vizibilă pentru analişti, nu e tocmai importantă pe agenda populaţiei. Şi, nu în ultimul rând, Transnistria care, în ciuda abundentei mediatizări, nu este temă reală de campanie electorală - e o temă care nu aduce voturi.

Ce pondere, ce consistenţă şi ce relevanţă are România ca temă electorală pentru actorii politici angrenaţi în competiţie?

România are un loc important, chiar dacă în mod tacit. Şi iată de ce. În anii 90, două erau, în esenţă, posibilităţile de evoluţie a R. Moldova: spre Est, alături de Rusia, şi spre Vest, alături de România. Cam aşa arăta meniul geopolitic care se afla la dispoziţia Chişinăului atunci. După 2007, odată cu integrarea europeană a României, cele două opţiuni s-au transformat, treptat, în trei. A apărut o a treia cale, care ar putea fi rezumată astfel: spre Vest, fără România (şi, dacă se poate, împotriva ei). Asta este calea pe care merg comuniştii. Există partide care se plasează la capătul opus, dar există şi nuanţe.

Atitudinea faţă de România rămâne discursul nerostit al fiecărui partid de peste Prut, iar raportarea la Bucureşti nu trebuie exagerată, dar nici minimalizată.

Dar UE-Europa?

Este discursul tuturor partidelor politice din RM - "the only game in town", cum ar zice americanii. Nu mai are pondere electorală pentru că tema este asumată de toţi.

Succint, care sunt marile forţe politice care se vor înfrunta în această primăvară la Chişinău?

Partidul Comuniştilor din RM, care va rămâne cel mai important partid din republică. Coaliţia necomunistă care se preconizează este alcătuită din trei partide cu doctrine de dreapta, liberale, dar aceste lucruri nu trebuie exagerate în stânga Prutului: PL, PLDM, AMN. Există şi două partide social-democrate, PD şi PSD, cu şanse minime de acces în Parlament şi care ar putea face o coaliţie cu PCRM. PPCD se află în aceeaşi situaţie, după abandonarea discursurilor pro-românesc şi anticomunist. Există şi un partid etnic rusesc care devine din ce în ce mai agresiv, dar cu şanse minime de a depăşi cele 6%, la fel şi partidul fostului premier V. Tarlev - UCM.

Cândva, o spuneţi şi dumneavoastră în cartea pe care aţi publicat-o recent, Moldova se compara cu Albania. Cu cine se poate compara acum vecina de peste Prut a României?

Bună întrebare... Nu cu multă vreme în urmă, R. Moldova era asociată sau pusă în acelaşi "pachet" comparativ cu o ţară precum Albania. La Summitul de la Bucureşti, Albania, ţara odată "răţuşca cea urâtă" a continentului, a ajuns să fie invitată oficial să se alăture unuia dintre cele mai selecte cluburi din lume. Oricât ar fi de paradoxal, astăzi Tirana stă la masă, cu acelaşi drept de vot, cu SUA, Germania, Franţa, Italia, Spania, Canada, Polonia, România etc. Iar proiectul european al Albaniei are acum un nou elan.

Pentru RM, nici măcar Albania nu mai este acum termen de comparaţie. Nu vreau să fiu maliţios, dar constat că Republica Moldova de astăzi se compară mai degrabă cu Moldova de acum... 650 de ani decât cu vreo altă ţară de pe continent.





Autor: Cristian Patrasconiu
Sursa: cotidianul.ro
MAi dute domnule Dungaciu de unde ai venit
prima data pe lume,
mai bine fa o comaparatie intre politica RO si
statul Zimbawe si ai sa vezi ca ei sunt mai hotariti in privnta "TRATATULUI de FRONTIERA".
Cum vrea RO reintregire daca ei nu sunt in stare sa semneze un acord?
A comentat GRYG 13 februarie 2009, 11:27
Frate Gryg,nu acum dupa ce pleaca comunistii de la guvernare,se va semna si tratatul de frontiera.Fii sigur de asta.
A comentat Gogu 13 februarie 2009, 16:23
Nu se va semna niciodata asa zisul tratat de frontiera,pentru ca Liderii de la Bucuresti nu sunt cazuti in cap sa recunoasca astfel Pactul ribbentrop - molotov ,ci vor face totul posibilul impotriva si celor mai negative si presimiste pareri sa reuneasca cele doua maluri ale Prutului asa cum trebuie sa se intimple.
Nu va luati dupa asa zisi analisti de presa care latra(vorba Printesei)la luna,fara sa aiba prea mare legatura cu realitatea.
Si daca o sa va inchipuiti ca am zis eu asa ceva si o sa-mi sariti in cap,va spun ca a spus-o Basescu ! LOL !
A comentat micael 13 februarie 2009, 17:33
Veşnica boala sociologilor de a prezenta realitate prin concluzii ajustate la culoare cea mai optimistă, pe măsura onorariului încasat... Şi un aricel de sub tufă ştie că epoca Voronin se va încheia, conform mandatului, dar cine va veni in loc? Oare nu cumva Lupu, Vulpea, Ursu din aceeaşi formaţiune sau dintr-o coaliţie tot roşie?!
N-a fost găsit un răspuns aproape de adevăr nici la întrebarea sacramentală din titlul cărţii: Cine suntem noi? - Răspunsul categoric, fără drept de apel sau alternativă " suntem români" nu uşurează cu nimic situaţia sutelor de mii de moldoveni (români) din Transnistria, Ucraina, Rusia etc. in raport cu autorităţile locale şi centrale. Lucrarea trece peste întrebările spinoase, dar importante, ca, bunăoară, de ce investiţiile României in economia R. Moldova sunt atât de infime comparativ cu cele ale Rusiei, Ucrainei, Azerbaidjanului, Germaniei, Olandei, Cehiei, Israelului şi altor state? Va exista in următorii 50 de ani o situaţie ideală pentru unire, când nici o ţară, in afară de România, nu va mai avea interese proprii (economice şi politice) in R. Moldova, mai ales in condiţiile unei crize mondiale de alimente? Poate România după 2007 să se unească cu un stat din afara UE fără votul unanim al celorlalte state UE şi care va fi situaţia când toate prerogativele vor trece de la ministrul de externe al României la ministrul de externe al UE? Acceptă etnicii ruşii, ucraineni, găgăuzi, bulgari din R. Moldova, precum şi oficialităţile şi opinia publică din Rusia, Ucraina şi majoritatea ţărilor CSI şi UE identitatea de "român/ românească" raportată la cetăţenii R. Moldova, mai ales acum când in Europa se iscă confuziile identitare cu "rromii"? Ce consecinţe ar avea de suferit sutele de mii de moldoveni dacă se autoidentifică ca "români" (parţial in Italia, Elveţia, Franţa) mai ales în spaţiul de la est de Nistru? La fel ca după 1940, cine le va compensa jertfa cu viaţa şi suferinţele (nici pană azi terminabile) de pe urma unui singur cuvânt - "român"? Este atât de important să fii numit numaidecât "român" şi nici într-un caz "moldovean" sau "vlah", "aromân"? Ori toate aceste formalităţi terminologice de pe hârtie ţin mai mult de satisfacţia ambiţiilor pan-românismului elitei dâmboviţene?! O mamă adevărată, ca in exemplul biblic al lui Solomon, va prefera să aleagă viaţa copilului, indiferent ce nume ar purta el printre străini… Sau poate la mijloc sunt interese mai pragmatice, ce ţin de o eventuală retrocedarea a proprietăţilor funciare şi imobile din Basarabia la proprietarii lor de pană la 1940?! O nouă "prihvatizare" in R. Moldova s-ar solda fără nici o îndoială cu un război civil.
… Nu mai bine ar fi să se găsească pe calea compromisurilor o variantă mai puţin expansivă şi naţionalistă, dar mai reală, bazată pe încredere şi colaborare, prin care cetăţenii din ambele părţi ale Prutului, oricum nu s-ar numi identitar, ar valorifica la maximum alternativele şi posibilităţile ce rezultă din existenţa a două state romaneşti cooperante (unul comunitar şi altul încă extracomunitar)?

A comentat Ioni 14 februarie 2009, 08:44
Eu cred ca atata timp cat basarabenii se vor numi altfel decat romani, si-si vor denumi limba altfel decat limba romana, vor exista putine sanse de cooperare bazate pe incredere. Cum sa avem noi incredere intr-o populatie straina si extracomunitara? Cu atat mai mult ca aceasta populatie este atinsa si de morbul rusofoniei si comunismului pana in maduva oaselor. Asa ca eu, cel putin, nu intrevad relatii prea amicale cu Basarabia pentru cel putin inca 50 de ani de acum inainte.
A comentat Raspuns lui Ioni 14 februarie 2009, 10:22
Ioni,
la autorul Dan Dungaciu nu stiu, dar la tine este clar de unde iei onorariul.
A comentat cititor 14 februarie 2009, 10:37
La Dungaciu era clar de unde a luat onorariul pana in urma cu cateva luni. De la Fluxul lui Rosca-ppcd-agreat de Voronin, unde avea editorialul de vineri. cartea dansului aparuta luna trecuta este dealtfel formata din artcicolele aparute in Flux unde era foarte bine platit de Rosca (acesta i-a asigurat masa-casa-sofer etc la Chisinau peste un an de zile, 2007-2008.). Prieteni buni fiind, Rosca se intalnea des a Bucuresti inca din 2004, 2005 cu Dungaciu si se sfatuiau asupra deverselor subiecte de interes transnational. Baiatul lui Rosca locuia in apartamentul lui Dungaciu cand era la Bucuresti etc. De o vreme lucrurile s-au schimbat iar Dungaciu a sarit in barca Timpul, pana la alegeri. Sa vedem cine il plateste dupa.
Asa ca Ioni, imi place ca esti realist. O schimbare nu vine crezand in opiniile indoielnic-optimiste ale unui sociolog oportunist si carierist ordinar. Care este cunoscut prin universitate ca un demagog nationalist de mana a doua.
A comentat Arici 14 februarie 2009, 20:20
In aceeasi perioada cand Dungaciu statea bine mersi pe banii ppcd si flux in Chisinau cu lunile, a propus-o prietenului Rosca, ca prezentatore la Eutv (al lui Rosca) pe fardata sclifosita si mediocra de Popa. Dupa ce s-a stricat cuplul Rosca-Dungaciu, Stela Popa a mai ramas o luna pe post, dupa care a zburat (asa e cu pilele, dispar cand nu mai exista "relatia"). Acuma ea se da mare victima a lui Rosca si a guvenarii comuniste...dar ce bine il intreba aceasta pe Cubreacov pe post cum de nu il crede lumea cu rapirea, ce frumoase si mieroase interviuri facea cu Rosca anul trecut , a uitat marea patrioata??? Noi nu am uitat! Cine naiba sa-i mai creada pe astia?
Jos cu ipocritii si oportunistii din presa! Jos comunsimul si coruptia!
A comentat Arici 14 februarie 2009, 20:27
OPINII LA TEMĂ:
1. "Romanian Global News" despre luările de cuvânt la premiera acestei cărţi :
Si, ca si o doamna de la Dilema, care a comentat cartea si a vorbit de Basarabia, cei doi (Cioroianu si Constantinescu), parca vorbeau de Pataganonia si nu de România de est, sau de al doilea stat romanesc.
Vorbeau de cele câteva judeţe romaneşti de dincolo de Prut, in mod repetat, de «tara» Republica Moldova. Si nu erau nici la MAEIE de la Chişinău si nici la MAE de la Bucureşti. Erau intr-o librărie in mijlocul Bucureştiului.
http://www.rgnpress.ro/Politic/La-Moscova-s-a-hotarat-modalitate-de-fraudare-a-alegerilor-din-Basarabia-Bucurestiul-ce-face.html

2. Despre nevoia de a trece de la identitatea de ROMÂNI la cea de DACI - pe forum la Ziare.ro:
" sa cerem uninominalilor noştii aleşi sa adopte rapid o Lege prin care ţiganii sa-si recapete denumirea de ţigan si nu aceea de romm , ca sa scăpam , măcar semantic , de aceasta neplăcuta confuzie ce se face tot mai pregnant in Europa : Roman=Romm[ţigan]. Daca nu vor , atunci sa renunţam noi si sa ne autointitulam DACI ! Putem s-o facem la primul Recensământ .
http://www.ziare.com/_b_Editorial__b___Tiganii__Poveste_fara_sfarsit-670658-pag1.html

A comentat ionion 15 februarie 2009, 10:08
TRAIASCA LIMBA ROMANA si ROMANIA MARE si LIBERA !!!
Sunt nascut la chisinau RM,cat v-oi trai pe acest pamant indeferent de orce situatie v-oi spune ca vorbesc limba ROMANA si imi v-oi educa copii la fel.Si prietenii, conuscutii,etc ......... ii v-oi corecta ca nu vorbesc limba moldoveneasca ci cea ROMANA,
Imbecitilor de moldoBOI zombati !!!
Voi fi patriot si nationalist sau RASIST pana la ultima suflare,ca sa fac sa ma respecte rusofonii OCUPANTI in propria casa.
A comentat Victor 17 februarie 2009, 00:25 | mergi sus ▲
ARICI,vad ca le cunosti asa de bine pe toate despre D.Dungaciu,ce-a facut,cu cine a fost ,ce-a mancat cu cine sa f..tut. Ba fratilor de unde atata barfa si invidie in voi.Dar defapt unde-i saracie e si multa prostie.
A comentat Gogu 17 februarie 2009, 18:26 | mergi sus ▲
Gogule, informatiile pe care le-a dat Arici sunt 80% publice, se poate verifica pe site-ul Flux unde a activat Dungaciu pana anul trecut...si la dezbaterile si activitatile lui Rosca inca din 2004, 2005. Si unde a locuit (Contiu!!!!) si de unde ii veneau banii pentru "analize"....E totul public, eu stiu ce stie toata lumea. Despre f..tut se pare ca stie toata lumea prin Chisinau si Bucuresti. Dar stii tu SI mai bine CE SI CUM:), lasa ipocrizia!
A comentat pro-arici 17 februarie 2009, 19:26 | mergi sus ▲
Ai dreptate intr-o privinta (se refera la tine, Gogutule): unde e saracia mintii, e si saracie morala....
A comentat pro-arici 17 februarie 2009, 19:28 | mergi sus ▲
PRO-ARICI,pe mine personal sincer nu ma intereseaza astfel de informatii,dar ma enerveaza cate unii care cred ca stiu ei atat de multe chestii cate-n luna si in stele,iar daca ii intrebi cum ii cheama cu buletinul in mana nu stiu. Recunosc ca despre Dungaciu am mai aflat cate ceva recent,dar nu inseamna ca tot ce vadsau aud este chiar adevarat in cea mai mare parte.Sa nu exageram! Iar legat de al doilea comentariu al tau de ce n-ar fi valabila si pt tine afirmatia pe care o faci tu.Fara suparare.
A comentat Gogu 17 februarie 2009, 21:35 | mergi sus ▲
Gogule,de unde esti frate,ca se vede ca esti pui de smecher ! Mi-a placut la nebunie faza "dar ma enerveaza cate unii care cred ca stiu ei atat de multe chestii cate-n luna si in stele,iar daca ii intrebi cum ii cheama cu buletinul in mana nu stiu."
Sigur esti baietas de cartier sau cel putin sigur ai fost ! LOL !
A comentat micael 17 februarie 2009, 22:18 | mergi sus ▲
Daca aisbergul R. Moldova astăzi e desprins de continentul-mamă şi se îndepărtează tot mai mult spre est - tangenţial e si "meritul" acestui discurs identitar, in care autorităţile de la Chişinău au sesizat un război informaţional subversiv şi total neprietenos din partea României. Urmăriţi cronologic apariţiile in "Flux" si apoi in "Timpul" ale articolelor şi in paralel reacţiile, acţiunile lui Voronin. Punctul culminant se pare a fost acum un an cu ocazia samitului NATO. Se crea impresia ca mâine România va invada cu trupe R.Moldova. Asta l-a făcut pe Voronin sa ceară apărare din partea Rusiei lui Putin si sa meargă la compromisuri inimaginabile cu Smirnov. Posibil că autorul a făcut mai mult decât tot OSCE-ul la soluţionarea conflictului transnistrean. Pe de altă parte, declaraţiile (de exemplu cele din Romanian Global News de la premiera acestei cârti etc.) de tipul R.Moldova nu e ţară, ci e reprezintă "trei judeţe" - "România de Est" etc., precum si excluderea lui G.Vieru şi celorlalţi scriitori basarabeni din "Istoria critica a literaturii romane" de N. Manolescu ii obligă până si pe cei mai înflăcăraţi unionişti, simpatizanţii de altă dată ai PPCD-ului, să devină mai rezervaţi şi să accepte tacit cursul lui Voronin spre Europa (împreuna cu Ungaria, Polonia, Cehia, Ţările Baltice şi chiar eventual Ucraina şi Rusia) ocolind ţara-soră ce se pare a pus ochi răi pe R. Moldova. Podurile de flori şi de încredere au fost subminate, distruse pe mulţi ani înainte. Iată primele bilanţuri de pe "frontul identitar" romano-moldav.
A comentat ion 18 februarie 2009, 03:37 | mergi sus ▲
Nu degeaba au fost prieteni Dungaciu cu Rosca, pana nu demult: dinamita moldo-romana pentru integrare si unificarea noastra....e foarte cunoscuta metoda kgb-ista de discurs invers (aparent ok), de infiltrare in randurile celor sincer animati de sentimente nobile, pentru a manipula si distruge din interior si definitiv o cauza! Mie asa imi pare, Dungaciu e maxim "interesat" de subiect si sunt clar directionate ideile acestuia.
A comentat speranta 18 februarie 2009, 08:14 | mergi sus ▲
da, corect a remarcat cineva, unde e saracie si invidie si birfa si de toate. vai de steaua lor. asa sint saracii moldoveni... sa-i lasam in plata domnului ca tare is prostiuti saracutii. mai ducetiva voi in... ca nu ne trebuiti voi noua cit ii lumea si pamintul. amintei voi acolo cu rosca vostru si cu comunisti cu tot.
A comentat reflectii 18 februarie 2009, 09:42 | mergi sus ▲
Micaele,nu sunt fratele meu baietas de cartier sau pui de smecher,sunt un simplu om de rand. Sunt mitic(bucurestean)dar locuiesc in Germania. Urmaresc atent mai toate comentariile care apar aici si de obicei nu prea intervin,dar cate odata imi sare tandara cand vad cate unul ca se da asa important,ca stie el atat de multe amanunte intime despre cutare sau cutare ,la ce ora a baut cafeaua,la ce ora sa culcat,cu cine s-a culcat etc,de parca ar fi detectivi sau spioni. P.S. Mama mea este olteanca din Rm.Valcea,asa ca si eu sunt putin oltean.
A comentat Gogu 18 februarie 2009, 11:30 | mergi sus ▲
Dupa comenturile Ariciului si pro-ariciului, informatiile alea nu se refera la cafea, ore si culcat, sint informatii publice care nu necesita munca de detectiv. Din care se pot trage unele concluzii....destul delogice, sau macar sa ramana un semn de intrebare cu privire la aparentele bune intentii ale unora...
A comentat speranta 18 februarie 2009, 11:50 | mergi sus ▲
SPERANTA,legat de comentariul meu de mai sus tin sa precizez ca m-am referit la faptul ca unii prea pun botul si cred mereu 100% tot ce se scrie despre o persoana publica(vedeta).Cand citesti o stire negativa sau pozitiva despre cineva nu inseamna ca este chiar in mare parte adevarata.Numai cand esti copil crezi tot ce se spune.La o varsta ma-i inaintata te gandesti ca ar putea fi poate 50% adevarata(cel putin in cazul meu).De multe ori realitatea este alta decat se scrie si se barfeste.Exemplul pe care l-am dat cu(cafea,ore,culcat)a fost doar sa arat cum se poate exagera de catre unii.Ma repet si aici,nu neg faptul ca nu ar fi ceva adevarat legat de D.Dungaciu(nu sunt avocatul lui).Dar crezi ca daca despre o persoana publica(vedeta) nu se scrie niciodata ceva de rau persoana respectiva este curata ca lacrima(are tot timpul intentii serioase in tot ceea ce face).Sa fim seriosi. Orice om ,oricine ar fi el are si parti bune si parti rele,pentru ca asa e firea omului.Asta este parerea mea,asa gandesc eu,tu poate gandesti altfel.
A comentat Gogu 18 februarie 2009, 17:39 | mergi sus ▲
E ok, gogule cu 50% credit pentru astfel de istorii, de aceea spuneam de semnul intrebarii privind fata publica&privata a unor persoane publice sau formatri de opinie...adevarul e de obicei pe la mijloc. Sanatate!
A comentat speranta 18 februarie 2009, 18:08 | mergi sus ▲


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Interviu / Reportaj

Previziuni SUMBRE. Anatol Țăranu: „Schimbarea guvernării la Chișinău în anul 2018 ar putea într-un mod FATAL să deterioreze relația moldo-română”
Schimbarea guvernării în R. Moldova după alegerile parlamentare de anul acesta ar putea deteriora într-un mod fatal relația moldo-română, consideră analistul politic Anatol Țăranu.
Potrivit acestuia, România nu este doar un vecin pentru R. Moldova. „România devine, într-un ritm foarte rapid, o țară europeană, [...] mai mult
ȘALARU: „MILITARII PLEACĂ PE CAPETE DIN ARMATA NAȚIONALĂ, DEOARECE NU MAI VĂD PERSPECTIVE”

Fostul ministru al apărării despre blocarea participării militarilor moldoveni la exercițiile din străinătate. 



Militarii din Republica Moldova nu au mai participat la vreun antrenament în străinătate din luna februarie, când Igor Dodon blocase plecarea lor la un exerciţiu în România, ce avusese loc în cadrul [...] mai mult
USATÎI A FOST INLCUS ÎN "LISTA NEAGRĂ" A UCRAINEI
Preşedintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, a fost inclus la 21 iulie, de Centrul de analiză şi cercetare „Mirotvoreţ”, în Lista persoanelor acuzate de infracţiuni comise împotriva securităţii naţionale a Ucrainei.

Centrul „Mirotvoreț” este cunoscut prin colectarea [...] mai mult
(video) Acasă la Maia Sandu. Candidata la președinție răspunde la 13 întrebări într-un interviu acordat în apartamentul său
Ziarul de Gardă a realizat un interviu video cu candidata la funcția de președinte al țării, Maia Sandu, la ea acasă, unde i-au fost adresate 13 întrebări.
În interviu, Maia Sandu vorbește despre zvonurile apărute în ultima perioadă la adresa ei, despre închiderea bisericilor, siucidul în rândul tinerilor din cauza [...] mai mult
REPORTAJ // La PAS prin satul de baștină al Maiei Sandu. De ce s-a SUPĂRAT politiciana?
Rădăcini // Descendenta unei familii de gospodari din Risipeni, Fălești, Maia Sandu se bucură de mare respect în satul de baștină
Pe un drum de țară, îngust și înnămolit, înaintând cu greu în cizmulițele lor de cauciuc și sprijinindu-se una pe alta ca să nu cadă, două fetițe, cu rucsacuri cât ele de mari în [...] mai mult
Victor Ciobanu: „DNA nu a trecut Prutul, dar Plahotniuc l-a trecut, în sens invers”
Unionismul nu a fost niciodată un proiect realist nici la Chişinău, nici la Bucureşti. A fost doar exploatat în diferite scopuri obscure şi pentru asta trebuie să aibă finalitate, afirmă editorialistul Ziarului NAȚIONAL Victor Ciobanu.
Într-un interviu pentru ziare.com, Victor Ciobanu avertizează în privinţa probabilităţii fraudării [...] mai mult
Morțile suspecte din „dosarul miliardului”
Pe par­cur­sul lunii noiem­brie 2014, peste 13 mili­arde de lei au fost scoși de la Banca de Eco­no­mii (BEM), Banca Soci­ală (BS) și Uni­bank și trans­fe­rați pe con­turi din stră­i­nă­tate. Pe 27 noiem­brie 2014, o mașină plină cu acte de la cele trei bănci [...] mai mult
Siegfried Mureșan: „Sper că în R. Moldova avem un guvern care să dorească să implementeze reformele”

Un interviu cu europarlamentarul român de la Bruxelles realizat de europalibera.org



La 1 iulie intră în vigoare Acordul de Asociere al Uniunii Europene cu Republica Moldova, semnat acum doi ani la sfârşitul lunii iunie… Ce ar trebui să urmeze? Şi a devenit sau promite măcar acest acord să devină cel mai important generator [...] mai mult
BANII DISPĂRUȚI ÎN ASFALT PRIN CONTRACTE ORCHESTRATE
Bugetul municipiului Chișinău a fost păgubit cu peste 8 milioane de lei prin semnarea, de către primarul Dorin Chirtoacă, a unui contract de împrumut cu o firmă din SUA pentru lucrări de reparaţie a unor străzi. Împrumutul a fost contractat ilegal, iar Primăria Chișinău a folosit drept „argument” [...] mai mult

randat în 	0.1439 secunde