Dan Dungaciu: În condiţiile actuale mingea se află la preşedintele Ghimpu
adăugat 06 septembrie 2010, 12:17, la Opinii / Editoriale
Consilierul prezidenţial pe probleme de integrare europeană la Chişinău, Dan Dungaciu, explică la RFI că nevalidarea referendumului aduce Republica Moldova din nou în situaţia de a nu-şi putea alege un preşedinte.
"În condiţiile actuale mingea se află la preşedintele Ghimpu care, prin Constituţie, este obligat să dizolve Parlamentul. Dar este obligat să îl dizolve în termen rezonabil, cum spune litera legii". Termenul va fi stabilit în urma unei consultări cu partenerii de Alianţă, cu partenerii europeni, mai spune consilierul prezidenţial.
"Iarăşi se va purcede la alegeri parlamentare anticipate iar structura viitorului Parlament al Republicii Moldova va fi practic aceeaşi şi tot nu se va putea reuşi alegerea preşedintelui. Intrăm într-un cerc vicios care este absolut dezastruos pentru Republica Moldova.
Domnia sa (n.r Mihai Ghimpu) a declarat că nu va semna dizolvarea Parlamentului până nu se va asigura că Republica Moldova nu intră într-o situaţie mai proastă decât se afla la momentul semnării".
Alegerile parlamentare anticipate până la finele lui 2010 reprezintă o opţiune în acest moment dar nu este deloc cert că se va întâmpla aşa, mai precizează Dan Dungaciu.
În opinia consilierului prezidenţial, "rezultatul referendumului este un cvasi eşec ce ţine de configurarea constituţională a Republicii Moldova, nu de funcţionalitatea ei politică".
Dan Dungaciu spune că "Alianţa pentru Integrare Europeană a pierdut în termeni de imagine, dar, dacă ne uităm la datele concrete, vedem că nu s-a schimbat nimic în politica Republicii Moldova - fiecare formaţiune politică, în special AIE şi partidul comuniştilor, ar acumula tot cam atâtea voturi cîte au acumulat în 2009.
Situaţia este una care ţine de criza constituţională, nu de criză politică, există astăzi în Republica Moldova guvern funcţional, există parlament funcţional, există un preşedinte care îşi îndeplineşte atribuţiile".
Întrebat cum îşi explică prezenţa scăzută la urne a populaţiei, Dan Dungaciu spune că sunt trei posibile explicaţii: "în primul rând o anumită tendinţă a Alianţei de a juca pe componentele ei şi nu împreună.
Al doilea motiv ţine de boicotul comuniştilor care a făcut ca populaţia, în special cea din zona rurală, să nu mai ştie dacă e vorba despre referendum sau despre alegeri prezidenţiale." Întrebarea obsesivă în zonele rurale era cu cine votăm duminică" explică Dan Dungaciu.
În al treilea rând, cu siguranţă există şi o anumită vină a cetăţeanului, care a crezut foarte uşor, pe fondul unor sondaje ultraoptimiste, că vecinul va vota pentru el. Altfel spus că referendumul oricum va trece".
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲