Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

22 ianuarie 2025, ora locală: 13:14

 

Dan Dungaciu: "Informaţiile din România vin din surse ruseşti şi ai impresia că lucrurile stau mai rău decât sunt în realitate"

adăugat 10 august 2010, 20:14, la Interviu / Reportaj

Dan Dungaciu, Republica Moldova, mediul informational,

Dan Dungaciu, sociolog, analist politic, numit de curând consilier al preşedintelui Republicii Moldova, Mihai Ghimpu a fost invitat la videochatul "Adevărul", moderat de Ovidiu Nahoi şi Ioan M. Ioniţă, unde a vorbit despre problema conflictului transnistrian, despre migraţia cetăţenilor moldoveni şi despre lipsa unei imagini corecte asupra situaţiei din România în Republica Moldova, fenomen datorat, în parte, mass mediei.

 

Adevărul: Sunteti primul roman consilier al presedintelui Republicii Moldova. Cum ati fost primit acolo?

 

Era obligatoriu sa fiu cetatean moldovean pentru a putea fi consilier al presedintelui. Eu ma ocup mai mult de integrarea europeana a Republicii Moldova. Integrarea inseamna 1% inspiratie si 99 % transpiratie. Gestionarea politica nu este principala mea responsabilitate.


Sper sa nu fiu si ultimul. UE a pus la dispozitie o lista cu consilieri europeni, iar Brusselsul in raport cu R. Moldova a selectat consilierii de care avea nevoie.


Daniela: Cum se resimte criza la Chisinau?

 

Exista o glumă înainte de '89. Daca vine sfarsitul lumii, noi o sa fiu ultimii care aflam. Cetatenii R. Moldova au aceasta obisnuita, pentru ca perioadele de criza au fost mai multe decat cele de relaxare economica in Moldova. Dar aceasta criza nu a avut magnitudinea prognozata. Pensiile au fost platite la timp, salariile au fost platite la timp. In memoria colectiva de acolo exista ideea ca Alinta nu a fost capabila sa plateasca salariile si pensiile la timp. Multi s-au temut ca se compromite total ideea de democratizare a R. Moldova. Nu s-a intamplat asa. Lucrurile au mers relativ bine. Au venit ajutoare din partea UE, Romania, SUA.


Nivelul salariilor este foarte mic, chiar comparativ cu cele din Romania. Practic, fiecare familie din Moldova traieste cu un ajutor social din afara.


Este o migraţie fluctuantă. Un milion de moldoveni din trei muncesc in strainatate, in Occident sau pe piata ruseasca. Sunt mult mai multi stabiliti in Occident, dar migratia este mai mare in Rusia, pentru ca nu ai nevoie de viza. Sau merg in Rusia sa munceasca pentru a putea obtine o viza pentru Occident. Cei care munceau afară trimiteau bani pentru cei de acasă, asta făcea ca niciodată cuţitul să ajungă la os.


In sondaje si in analizele sociologice se vad ca cei care muncesc in Rusia voteaza cu fortele pro-rusesti, iar cei plecati in Occident sustin fortele pro-democratice.


Daniela: Cum se vede criza economica din Romania in R. Moldova?

 

Cetatenii moldoveni vad Romania prin intermediul televiziunii. Exista o mare problema, pentru ca de cele mai multe ori informatiile din Romania vin din surse rusesti si ai impresia ca lucrurile stau mai rau decat sunt in realitate. In Chisinau, de exemplu, exista o singura firma care furnizeaza TVR prin cablu.


Aceasta este functia politica a televiziunii rusesti. Ar fi nevoie ca televiziunea romana sa revina in Moldova. Eu ma refer la perceptia publica globala. Daca cauti informatia, o gasesti. Dar, informatiile care vin sunt imagini care faulteaza si mai mult perceptia.


Procentul celor care viziteaza Romania este extrem de mic. Merg cu microbuzul seara, ajung la ambasada de la care vor să ridice viza, apoi se întorc acasă. Noi avem impresia că cetăţenii moldoveni au apoape aceleaşi informaţii, raportate la România, ca şi noi. Şi nu e aşa. Aici avem foarte mult de lucrat.


Romania a dat 120.000 de cetatenii in ultimii ani.


In tribuna europeana, puterile R. Moldova sunt destul de limitate. Aici, rolul Romaniei este foarte important.


Despre conflictul din Transnistria:


Romania nu mai este prezenta din 1994 in acest format. Ea nu s-a retras, formatul s-a refacut. Romania are statut de invitat. Are doar o influenta indirecta prin intermediul UE. Lucrurile merg in paralel. S-a vorbit despre asta extrem de mult. Problematica transnistriana s-a modificat in sensul strategiei adoptate de UE. In Declaratia Merkel-Medvedev apare chestiunea transnistriana. Ea este importanta pentru ca sugereaza o stare de miscare. Angela Merkel a declarat intr-o conferinta de presa ca este initiativa Germaniei, dar ca nu este respinsa de UE. Acest nou tip de angajare ar putea sa sugereze un element de tatonare. Relatia din Romania si Moldova ar putea fi gandita si asa.


Sailor66 : Credeti ca semnarea unui acord de cooperare militara cu Romania poate revela relatia de cooperare pe care Transnistria o are cu Ucraina?

 

Moldova are un statut de neutralitate constitutionala. Dar, neutralitatea presupune sa nu existe trupe straine pe teritoriul statului. Deocamdata exista.


R. Moldova a avut o relatie destul de buna cu NATO. Neutralitatea este o chestie scumpa pentru, Moldova, in acest moment, sta foarte prost cu garantiile de securitate. Este o relatie care sa-i permita sa faca armata functionala.


Irina : Iurie Renita spunea ca Romania si Moldova sunt "frati". Ce asteapta Chisinaul mai exact de la Bucuresti?

 

Eu cred ca primul lucru care trebuie clarificat este situatia politica. Ca perspectiva de comemntator politic, sunt doua lucruri de subliniat: sunt multe tensiuni care s-a acumulat, multe dosare ramase nerezolvate. Nu avem nicio garantie ca lucrurile vor evolua.


Gigi : Cum comentati criticile aduse de Rusia lui Ghimpu dupa ce l-a decorat pe Ilascu?

 

Lucrurile au fost comentate suficient la Chisinau. Depinde cum privesti decorarea. Presedintele Ghimpu priveste acest conflict in perspectiva ca nu a fost un conflict interetnic, intern. E o problema de viziune.


Gigi : Va iesi Moldova din CSI? In ce conditii?

 

CSI nu este o organizatie functionala si in niciun caz un competitor al UE. CSI nu a reusit sa rezolve nicio problema. Nu a reusit sa evite Razboiul din Georgia si nici consecintele razboiului din Georgia.


Mihai : Acum cateva luni, presedintele Mihai Ghimpu spunea ca daca cetatenii vor vrea Unirea, nu ii poate opri nimeni. S-a schimbat ceva de atunci?

 

Principiul autodeterminbarii este inca un principiu functional. Daca se va intampla, daca este realist va ramane de vazut.


David03 : Cum descrieti relatia sociala dintre romani si moldoveni? Dar relatia oficiala dintre Romania si Republica Moldova?

 

Exista riscul ca tara legala sa fie mai aproape de Romania decat tara reala. Cetatenii R. Moldova vad Romania filtrata prin media. Circulatia dintre cele doua tari este sub asteptari. Lucrurile trebuie vazute dincolo de declaratiile politice. Nu trebuie sa fim naivi. Romania, ca tara vecina sau ca tara membra UE, trebuie sa se comporte mai activ. Activismul este oprit de campania politica. La nivelul investitiilor romanesti in Moldova lucrurile stau mai rau.


Silviu : Ce face Moldova cu problema traficului de persoane? Cum sta cu masurile pentru combaterea acestui fapt exterm de grav?

 

Problema nu este atat de grava comparativ cu ce a aparut in presa internationala.


Obisnuim de multe ori sa spunem ca in perioada interbelica s-au intamplat lucruri urate. Dat atunci nu existau radiouri, nu exista presa. Media nu a schimbat lucrurile nici acum. Noi nu stim despre R. Moldova prea multe lucruri. Necunoasterea este extrem de puternica. Vina tine de gestionarea instrumentelor publice. Televiziunile romanesti ar putea sa fie mai generoase.


Dan Dungaciu, 42 de ani, este doctor în sociologie şi profesor la Facultatea de Sociologie a Universităţii Bucureşti. Pentru scurt timp, în 2006, a fost subsecretar de stat pentru Relaţiile cu Românii de Pretutindeni din MAE. Este distins cu premiul Universităţii din Istanbul pentru Ştiinte sociale şi cu Premiul pentru sociologie "Dimitrie Gusti" al Academiei Române.

 

A urmat stagii de pregătire la universităţi din Statele Unite, Marea Britanie şi Grecia. A publicat numeroase lucrări ştiintifice,  studii de specialitate în reviste româneşti şi străine, articole şi volume de analiză geopolitică.

 

CARTE DE VIZITĂ



•    S-a născut la 3 octombrie 1968, la Târgu Mureş.


•    Distins cu premiul Universităţii din Istanbul pentru Ştiinţe sociale şi cu Premiul pentru sociologie „Dimitrie Gusti” al Academiei Române.


•    A urmat stagii de pregătire la universităţi din Statele Unite, Marea Britanie şi Grecia.


•    A publicat numeroase lucrări ştiinţifice şi studii de specialitate în reviste româneşti şi străine.


•    Doctor în sociologie al Universităţii Bucureşti (2002).


•    Profesor universitar la Facultatea de Sociologie a Universităţii Bucureşti.


•    Subsecretar de stat pentru românii de pretutindeni (2003)


Autor: Cristina Iana, Silvana Chiujdea
Sursa: www.adevarul.ro


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Interviu / Reportaj

Previziuni SUMBRE. Anatol Țăranu: „Schimbarea guvernării la Chișinău în anul 2018 ar putea într-un mod FATAL să deterioreze relația moldo-română”
Schimbarea guvernării în R. Moldova după alegerile parlamentare de anul acesta ar putea deteriora într-un mod fatal relația moldo-română, consideră analistul politic Anatol Țăranu.
Potrivit acestuia, România nu este doar un vecin pentru R. Moldova. „România devine, într-un ritm foarte rapid, o țară europeană, [...] mai mult
ȘALARU: „MILITARII PLEACĂ PE CAPETE DIN ARMATA NAȚIONALĂ, DEOARECE NU MAI VĂD PERSPECTIVE”

Fostul ministru al apărării despre blocarea participării militarilor moldoveni la exercițiile din străinătate. 



Militarii din Republica Moldova nu au mai participat la vreun antrenament în străinătate din luna februarie, când Igor Dodon blocase plecarea lor la un exerciţiu în România, ce avusese loc în cadrul [...] mai mult
USATÎI A FOST INLCUS ÎN "LISTA NEAGRĂ" A UCRAINEI
Preşedintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, a fost inclus la 21 iulie, de Centrul de analiză şi cercetare „Mirotvoreţ”, în Lista persoanelor acuzate de infracţiuni comise împotriva securităţii naţionale a Ucrainei.

Centrul „Mirotvoreț” este cunoscut prin colectarea [...] mai mult
(video) Acasă la Maia Sandu. Candidata la președinție răspunde la 13 întrebări într-un interviu acordat în apartamentul său
Ziarul de Gardă a realizat un interviu video cu candidata la funcția de președinte al țării, Maia Sandu, la ea acasă, unde i-au fost adresate 13 întrebări.
În interviu, Maia Sandu vorbește despre zvonurile apărute în ultima perioadă la adresa ei, despre închiderea bisericilor, siucidul în rândul tinerilor din cauza [...] mai mult
REPORTAJ // La PAS prin satul de baștină al Maiei Sandu. De ce s-a SUPĂRAT politiciana?
Rădăcini // Descendenta unei familii de gospodari din Risipeni, Fălești, Maia Sandu se bucură de mare respect în satul de baștină
Pe un drum de țară, îngust și înnămolit, înaintând cu greu în cizmulițele lor de cauciuc și sprijinindu-se una pe alta ca să nu cadă, două fetițe, cu rucsacuri cât ele de mari în [...] mai mult
Victor Ciobanu: „DNA nu a trecut Prutul, dar Plahotniuc l-a trecut, în sens invers”
Unionismul nu a fost niciodată un proiect realist nici la Chişinău, nici la Bucureşti. A fost doar exploatat în diferite scopuri obscure şi pentru asta trebuie să aibă finalitate, afirmă editorialistul Ziarului NAȚIONAL Victor Ciobanu.
Într-un interviu pentru ziare.com, Victor Ciobanu avertizează în privinţa probabilităţii fraudării [...] mai mult
Morțile suspecte din „dosarul miliardului”
Pe par­cur­sul lunii noiem­brie 2014, peste 13 mili­arde de lei au fost scoși de la Banca de Eco­no­mii (BEM), Banca Soci­ală (BS) și Uni­bank și trans­fe­rați pe con­turi din stră­i­nă­tate. Pe 27 noiem­brie 2014, o mașină plină cu acte de la cele trei bănci [...] mai mult
Siegfried Mureșan: „Sper că în R. Moldova avem un guvern care să dorească să implementeze reformele”

Un interviu cu europarlamentarul român de la Bruxelles realizat de europalibera.org



La 1 iulie intră în vigoare Acordul de Asociere al Uniunii Europene cu Republica Moldova, semnat acum doi ani la sfârşitul lunii iunie… Ce ar trebui să urmeze? Şi a devenit sau promite măcar acest acord să devină cel mai important generator [...] mai mult
BANII DISPĂRUȚI ÎN ASFALT PRIN CONTRACTE ORCHESTRATE
Bugetul municipiului Chișinău a fost păgubit cu peste 8 milioane de lei prin semnarea, de către primarul Dorin Chirtoacă, a unui contract de împrumut cu o firmă din SUA pentru lucrări de reparaţie a unor străzi. Împrumutul a fost contractat ilegal, iar Primăria Chișinău a folosit drept „argument” [...] mai mult

randat în 	0.1365 secunde