VIDEO // Afacerile cu extrageri ILEGALE de nisip
adăugat 28 mai 2015, 08:05, la Interviu / Reportaj • Articol publicat de Dumitru Pelin
Sub pretextul de a curăța canalul navigabil, un grup de firme din Moldova exploatează într-un mod barbar sursele de balast și pietriș din râurile Prut și Nistru. Deși sunt sancționate, companiile extrag resursele minerale fără a avea vreun aviz sau autorizație de la instituțiile competente, cum ar fi Ministerul Mediului și Ministerul Transportului.
Satul Sănătăuca din raionul Florești este străbătut de râul Nistru. Timp de șapte luni, din apele râului a fost scos la suprafață prundiș și nisip. Potrivit reprezentanților firmei Dunărea-Prut SRL, responsabilă de executarea lucrărilor, toate utilajele care se află în zonă sunt destinate curățării canalului navigabil.
Tot ce este extras din albia râului este însă depozitat pe mal și vândut, fapt care contravine legii. Potrivit managerului Dunărea-Prut SRL, un metru cub de nisip excavat din râu costă 100 de lei, iar o mașină de mare tonaj ajunge să coste și 3000 de lei.
"Un act permisiv emis de către Inspectoratul Ecologic de Stat în luna martie 2014 care se referă la o singură locație. Anume la comuna Sănătăuca, raionul Florești, care permite extragerea în mod condiționat. Este scris în acest act permisiv că se permite extragerea doar după ce un set anumit de condiții va fi îndeplinit. Am verificat acest lucru pe interiorul ministerului și aceste lucruri nu au fost îndeplinite deloc. Astfel actul dat este lovit de nulitate", a spus viceministrul mediului Dorin Dușciac.
În fața camerei de filmat, angajații firmei au fost mai puțin vorbăreți, iar toți cei de pe teritoriul depozitului au dispărut.
Pe lângă activitatea ilegală, atât administrația locală, cât și oamenii din sat se plâng că mașinile de mare tonaj care transportă nisipul și prundișul deteriorează drumurile din localitate și le perturbează liniștea, inclusiv pe cea a copiilor.
"Pot să vă spun că administrația publică locală nu cunoaște aproape nimic ceea ce ține de extragerea nisipului din râul Nistru. La Primărie nu s-a adresat nicio organizație pentru extragere. N-au solicitat documente, n-au solicitat autorizație pentru extragere s-au să încheie vreun contract de arendă sau alte documente", a declarat secretarul Consiliului sătesc Sănătăuca, Vera Romaniuc.
O situația similară este și în satul Semeni, raionul Ungheni unde întreprinderea Portul Fluvial Ungheni excavează nisipul din râul Prut de mai bine de doi ani, în aceleași locuri. Șoferii camioanelor care transportă materia primă spun că nisipul din Prut poate fi cumpărat la cele mai avantajoase prețuri. Acum două săptămâni, responsabilii de la Ministerul Mediului au efectuat controale la una din firmele care extrag nisip și prundiș din râul Nistru din satul Onițcani, raionul Criuleni. După întocmirea unor procese verbale și chiar inițierea unor dosare penale, afaceriștii nu s-au lăsat de vechiul obicei.
Administratorul firmei nu recunoaște că nisipul este vândut. Potrivit responsabililor de la Ministerul Mediului, curățarea canalelor navigabile pe ambele râuri poate fi posibilă în baza unei legi care a fost adoptată de Parlamentul Republicii Moldova cu privire la transportul fluvial în căile navigabile. Această lege prevede expres faptul că o eventuală curățare a canalului navigabil poate fi efectuată doar în baza unui regulament elaborat de comun acord de către Ministerul Mediului și Ministerul Transportului.
Primarul localității Coșnița, sat care se află pe malul stâng al Nistrului spune că extragerile de nisip și prundiș le creează destule probleme localnicilor.
La 277 de kilometri de Capitală, în satul Criva, raionul Briceni mai exact în pădurea din localitate, străbătută de râul Prut, pădurarul Victor Achilina și-a fondat propria carieră de extragere a surselor de balast și pietriș din râu. Pădurarul ingenios extrage nisipul și prundișul din râu și-l depozitează în localiatea vecină, în orașul Lipcani.
După ce echipa noastră a surprins cu o cameră ascunsă procesul de extragere și încărcare a prundișului, am sesizat Inspectoratul Ecologic de Stat din raiaonul Briceni. Deși s-a arătat îngrijorat de acțiunile ilegale, inspectorul nu a vrut nici în ruptul capului să meargă cu noi la fața locului. Nici viceministrul Mediului, Lazăr Chirica, nu l-a putut convinge, după ce cei doi au avut o discuție telefonică, la instența echipei Realitatea TV.
Chiar dacă șeful Moldsilava a refuzat să precizeze cine este persoana care a arendat cele 60 de hectare de teren forestier, am reuşit să aflăm că terenul a fost dat în chirie lui Sergiu Minciuna, fiul judecătorului curții de apel Chișinău Anatolie Minciuna.
Extragerea resurselor minerale din râuri fără expertiza ecologică de stat, documentaţie de planificare şi proiect, legată de folosirea subsolului, eliberat de Inspectoratul Ecologic de Stat de pe lângă Ministerul Mediului, este interzisă prin lege. Camioanele contiunuă însă și astăzi să transporte nisipul din râuri spre cumpărători.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲