Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

22 ianuarie 2025, ora locală: 13:46

 

De ce accept Crăciunul pe vechi şi pe nou

adăugat 06 ianuarie 2011, 13:20, la Interviu / Reportaj • Articol publicat de Alexandru Rîșneac

Crăciun, stil vechi, stil nou, Nicolae Negru

A devenit o tradiţie în societatea noastră ca la sfârşit de an vechi şi început de an nou să se discute despre când trebuie sărbătorit Crăciunul: pe stil nou – la 25 decembrie – sau pe stil vechi – la 7 ianuarie. Anul acesta nu a fost o excepţie. Tema dată s-a discutat şi în cadrul emisiunii de luni a „Cabinetului din umbră”, de Val Butnaru, sub a cărei impresie m-am decis să scriu aceste rânduri.

Echinocţiul de la 8 la 21 martie

Argumentul adepţilor stilului nou este că e vorba de o simplă ajustare a calendarului iulian, care nu reflectă cu cuvenită precizie perioada de rotire a pământului în jurul soarelui. Ca reper a servit ziua echinocţiului de primăvară şi de toamnă (când durata zilei coincide cu durata nopţii) care, pe parcursul a 300 de ani, rămânea în urmă cu o zi.

În 1923, la Constantinopol, într-un sinod panortodox, la care au participat reprezentanţii tuturor Bisericilor Ortodoxe, s-a decis că „îndreptarea calendarului” este necesară şi că, prin stabilirea echinocţiului de la 8 martie la 21 martie, nu se aduce ştirbire dogmelor şi canoanelor Bisericii. Trecerea la stil nou e similară resetării unui ceas rămas în urmă care crează inconvenienţe de orientare în timp. Aşa este de fapt.

Consumism şi devieri liturgice?

Adepţii stilului vechi răspund că această schimbare este o deviere de la dreapta credinţă, că aduce atingere ordinii liturgice. Că, imitând Occidentul, ortodocşii se lasă ispitiţi de consumerism, de un fast comercial, în care nu este prezent Isus Hristos. Ceea ce, trebuie să recunoaştem, pare adevărat. Care însă sunt devierile ce ţin de liturghie? Nu e de fapt niciuna, decât că postul sfinţilor apostoli Pavel şi Petru au o durată variabilă din cauza că, în urma unui sinod al reprezentanţilor Bisericilor Ortodoxe de la Moscova, în 1948, s-a decis că Paştele va fi sărbătorit de toate bisericile ortodoxe în aceeaşi zi, pe stil vechi.

Calendarul „sideral”

Există însă şi adepţi ai stilului vechi care nu văd un păcat în schimbarea calendarului şi nu consideră că acest fapt ar avea consecinţe grave de ordin liturgic. Ei vorbesc însă despre superioritatea calendarului iulian, care ar fi „mai autentic şi corect pentru Biserică” prin faptul că nu este solar, ci „sideral”, „pancosmic, aşa cum Dumnezeu a făcut şi cerul şi pământul, şi stelele”. Sună frumos, dar în ce constă această „sideralitate”? Din punctul lor de vedere, calendarul iulian ia în calcul „nu numai perioada de revoluţie a pământului în jurul soarelui”, ci şi faptul că pământul ” este static, adică pământul este în centrul universului, iar în jurul pământului se învârte soarele, luna şi stelele”. Cum e posibil ca pământul să se învârtă în jurul soarelui şi, în acelaşi timp, să fie centrul universului nu se explică. Cu alte cuvinte, adepţii stilului vechi nu vor să recunoască de fapt simplele adevăruri astronomice, pentru care unii „eretici” au fost arşi pe rug. Astăzi, Biserica Catolică regretă că i-a persecutat pe astronomi.

Astronomie pe canalul Discovery

Folosirea în ziua de azi a unor asemenea argumente „siderale” este un indiciu că discuţia nu are niciun rost, că mai degrabă se vor înţelege un surd cu un mut, decât un moldovean care sărbătoreşte Crăciunul pe stil vechi şi altul care sărbătoreşte pe stil nou.

Lucrurile ar trebui lăsate să se rezolve de la sine prin vizionarea de emisiuni de astronomie pe canalul Discovery. Cu atât mai mult cu cât această dispută nu este numai una pur religioasă, fiind prezent şi factorul politic, şi cel geopolitic. Ar fi bine ca partidele politice să nu se implice în această chestiune bisericească, dar nu e posibil aşa ceva. Pentru că cei care sărbătoresc pe stil nou sunt discriminaţi. Partidele proeuropene fac încercări timide de legitimizare/legalizare a sărbătoririi Crăciunului pe 25 decembrie, provocând reacţii negative din partea Mitropoliei Moldovei din cadrul Bisericii Ortodoxe Ruse. PCRM, ca partid prorusesc, pledează „fireşte” pentru „credinţa strămoşească”, opunându-se oricăror schimbări. Există şi alte partide care se situează de partea Crăciunului pe vechi din simplul motiv că sunt rusofile. Liderii acestora care de cele mai multe ori sunt atei şi nu le pasă de stil se simt obligaţi să apere „adevărata credinţă” şi „adevăratul Crăciun”.

Ca să nu se ajungă la conflicte mai serioase, partidele Crăciunului pe vechi trebuie să accepte că sărbătorirea Crăciunului pe stil nou este, cel puţin, la fel de legitimă.

Semnificaţia geopolitică

Pe de altă parte, am fi nesinceri dacă am spune că sărbătorirea Crăciunului pe stil nou nu ar avea nicio semnificaţie geopolitică (sau ecumenică). Departe de noi gândul că partidele în cauză ar fi întruchiparea respectului pentru libertatea confesiunii şi separarea Bisericii de stat, că ele nu urmăresc interese extrabisericeşti. Trecerea la stilul nou face cu siguranţă parte din procesul de integrare europeană, dar şi din cel de reunificare cu România, după cum decizia luată în 1923, de către Patriarhiile Constantinopolului, Greciei, României ş.a. de trecere la calendarul gregorian a fost determinată şi de anumite mişcări ecumenice din spaţiul ortodox.

Partidele „stilului nou” trebuie, la rândul lor, să ţină cont de faptul că o anumită parte a clerului respinge inovaţiile din motive nelegate de politică (deşi nu se exclude „inspiraţia” din afara bisericii), şi orice forţare a procesului duce la conflicte şi scindare. Astăzi, în România, Grecia, Bulgaria există Biserici Ortodoxe de stil vechi, apărute după 1924, când s-a forţat trecerea la stil nou.

Tendinţele ecumeniste

În mod ironic, apărătorii de azi ai stilului vechi din cadrul Bisericii Ortodoxe Ruse sunt ei înşişi „produsul” unei reforme liturgice de inspiraţie ecumenică, efectuată de Patriarhul Nikon, în secolul al XVII-lea. El a ordonat corectarea cărţilor liturgice ale Bisericii Ruse în corespundere cu cele greceşti. De altfel, reforma respectivă era în consens cu aspiraţiile geopolitice ale ţarului rus de atunci, Aleksei I. Deşi neînsemnată – inovaţia cea mai importantă fiind trecerea de la semnul crucii cu două degete la cel cu trei degete – forţarea reformei s-a soldat cu tăiere de capete, ardere pe rug şi naşterea unei puternice mişcări de raskolnici (raskol – sciziune). Sute de mii de oameni s-au declarat credincioşi ritului vechi şi s-au refugiat în diferite ţări ale lumii, inclusiv România. Astăzi, Biserica Ortodoxă Rusă de Rit Vechi din afara Rusiei îşi are sediul la… Brăila.

Cine însă garantează că, în viitor, într-un alt context politic şi geopolitic, tendinţele ecumeniste nu pot învinge iarăşi în Rusia şi Biserica Ortodoxă de acolo să adopte stilul vechi, după exemplul altor biserici ortodoxe? Şi atunci cum vor proceda apărătorii stilului vechi din RM? Vor merge şi împotriva Rusiei? Mă îndoiesc, cel puţin în privinţa unora dintre politicienii noştri, dar şi în privinţa unora dintre participanţii la emisiunea sus-numită.

Egalitatea în faţa legii

Oricât ar părea de „consumistă” şi „păcătoasă”, sărbătorirea Crăciunului în stil european şi oricât ar părea de absurdă sărbătorirea Crăciunului după Anul Nou, legea nu trebuie să privilegieze pe nimeni. Şi nu e chiar atât de rău, la urma urmei, să avem două Crăciunuri, chiar dacă pare, trebuie să recunoaştem, niţel ciudat. Să fie aceasta singura ciudăţenie din Republica Moldova? Aşa că propunerea mea e să-i lăsăm în pace pe cei care apără cu îndârjire stilul vechi. Asta nu înseamnă că nu trebuie să discutăm. Poate că unii dintre ei nici nu sunt informaţi că peste 90 de ani vor trebui să sărbătorească Crăciunul pe 8 ianuarie. Trebuie neapărat să discutăm. Cu calm, cu înţelegerea faptului că în religie argumentele raţionale, logica, ştiinţa nu contează, nu reprezintă un argument.


Autor: Nicolae Negru
Sursa: www.jurnal.md


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Interviu / Reportaj

Previziuni SUMBRE. Anatol Țăranu: „Schimbarea guvernării la Chișinău în anul 2018 ar putea într-un mod FATAL să deterioreze relația moldo-română”
Schimbarea guvernării în R. Moldova după alegerile parlamentare de anul acesta ar putea deteriora într-un mod fatal relația moldo-română, consideră analistul politic Anatol Țăranu.
Potrivit acestuia, România nu este doar un vecin pentru R. Moldova. „România devine, într-un ritm foarte rapid, o țară europeană, [...] mai mult
ȘALARU: „MILITARII PLEACĂ PE CAPETE DIN ARMATA NAȚIONALĂ, DEOARECE NU MAI VĂD PERSPECTIVE”

Fostul ministru al apărării despre blocarea participării militarilor moldoveni la exercițiile din străinătate. 



Militarii din Republica Moldova nu au mai participat la vreun antrenament în străinătate din luna februarie, când Igor Dodon blocase plecarea lor la un exerciţiu în România, ce avusese loc în cadrul [...] mai mult
USATÎI A FOST INLCUS ÎN "LISTA NEAGRĂ" A UCRAINEI
Preşedintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, a fost inclus la 21 iulie, de Centrul de analiză şi cercetare „Mirotvoreţ”, în Lista persoanelor acuzate de infracţiuni comise împotriva securităţii naţionale a Ucrainei.

Centrul „Mirotvoreț” este cunoscut prin colectarea [...] mai mult
(video) Acasă la Maia Sandu. Candidata la președinție răspunde la 13 întrebări într-un interviu acordat în apartamentul său
Ziarul de Gardă a realizat un interviu video cu candidata la funcția de președinte al țării, Maia Sandu, la ea acasă, unde i-au fost adresate 13 întrebări.
În interviu, Maia Sandu vorbește despre zvonurile apărute în ultima perioadă la adresa ei, despre închiderea bisericilor, siucidul în rândul tinerilor din cauza [...] mai mult
REPORTAJ // La PAS prin satul de baștină al Maiei Sandu. De ce s-a SUPĂRAT politiciana?
Rădăcini // Descendenta unei familii de gospodari din Risipeni, Fălești, Maia Sandu se bucură de mare respect în satul de baștină
Pe un drum de țară, îngust și înnămolit, înaintând cu greu în cizmulițele lor de cauciuc și sprijinindu-se una pe alta ca să nu cadă, două fetițe, cu rucsacuri cât ele de mari în [...] mai mult
Victor Ciobanu: „DNA nu a trecut Prutul, dar Plahotniuc l-a trecut, în sens invers”
Unionismul nu a fost niciodată un proiect realist nici la Chişinău, nici la Bucureşti. A fost doar exploatat în diferite scopuri obscure şi pentru asta trebuie să aibă finalitate, afirmă editorialistul Ziarului NAȚIONAL Victor Ciobanu.
Într-un interviu pentru ziare.com, Victor Ciobanu avertizează în privinţa probabilităţii fraudării [...] mai mult
Morțile suspecte din „dosarul miliardului”
Pe par­cur­sul lunii noiem­brie 2014, peste 13 mili­arde de lei au fost scoși de la Banca de Eco­no­mii (BEM), Banca Soci­ală (BS) și Uni­bank și trans­fe­rați pe con­turi din stră­i­nă­tate. Pe 27 noiem­brie 2014, o mașină plină cu acte de la cele trei bănci [...] mai mult
Siegfried Mureșan: „Sper că în R. Moldova avem un guvern care să dorească să implementeze reformele”

Un interviu cu europarlamentarul român de la Bruxelles realizat de europalibera.org



La 1 iulie intră în vigoare Acordul de Asociere al Uniunii Europene cu Republica Moldova, semnat acum doi ani la sfârşitul lunii iunie… Ce ar trebui să urmeze? Şi a devenit sau promite măcar acest acord să devină cel mai important generator [...] mai mult
BANII DISPĂRUȚI ÎN ASFALT PRIN CONTRACTE ORCHESTRATE
Bugetul municipiului Chișinău a fost păgubit cu peste 8 milioane de lei prin semnarea, de către primarul Dorin Chirtoacă, a unui contract de împrumut cu o firmă din SUA pentru lucrări de reparaţie a unor străzi. Împrumutul a fost contractat ilegal, iar Primăria Chișinău a folosit drept „argument” [...] mai mult

randat în 	0.1505 secunde